Dacă încă nu v-ați făcut planuri pentru ziua de duminică, să știți că puteți ajunge foarte simplu în Delta Dunării. Muzeul din Dumbrava Sibiului va găzdui, din nou, „Sărbătoarea Deltei”, începând cu ora 13, la Târgul de Țară din Dumbrava Sibiului.
În cadrul programului anual „Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei”, Muzeul ASTRA (re)aduce în atenția publicului secvențe de gastronomie specifice comunităților arhaice, multietnice din Delta Dunării.
Astfel, duminică, 30 octombrie, la Târgul de Țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, se vor prepara mâncăruri ce dezvăluie gustul unic al bucătăriei ucrainene și lipovenești. Începând cu ora 13, vor fi pregătite rețete ca plachia de pește și storceagul.
Rețetele preparatelor:
Plachie de pește
Ingrediente:
- Pește proaspăt (somn, știucă, crap), aproximativ 1 kg (gata curățat)
- Ceapă – 6 buc.
- Ardei gras de diferite culori – 2 buc.
- Suc de roșii/bulion – 300 ml.
- Ulei – 1 l
- Sare și piper – după gust
- Pătrunjel/leuștean – 1 legătură
Modalitatea de preparare:
Se porționează și se sărează peștele proaspăt. După aproximativ o oră se dă prin făină și se pune în uleiul încins până ce va prinde o crustă aurie. Între timp se pregătesc legumele: ceapa tăiată solzișori, ardeii de diverse culori tăiați cubulețe, roșiile tăiate cuburi și nu în ultimul rând suc de roșii sau bulion. Legumele puțin călite se vor fierbe în sosul de roșii căruia i se adaugă sare și piper după gust. Se pune și peștele prăjit, care se va da în câteva clocote, pentru a desăvârși gustul mâncării. Se presară pătrunjel sau leuștean verde și se servește cu mămăliguță fierbinte și un ardei iute.
Storceag
Ingrediente:
- Somn tăiat în cubulețe – 200 gr.
- Cartofi – 4 buc.
- Ceapă – 1 buc.
- Morcovi – 2 buc.
- Țelină -1 buc. mică
- Smântână – 200 gr.
- Gălbenuș de ou – 2 buc.
- Sare – 1 linguriță
- Mărar/ pătrunjel/ leuștean – 1 legătură
- Oțet – 1 linguriță
Modalitatea de preparare:
Într-o oală, se călește morcovul în puțin ulei, pentru culoare, apoi se adaugă țelina și ceapa. Când s-au călit, se toarnă apă și se lasă la fiert pentru 15-20 minute. Se adaugă cartofii și se lasă să fiarbă câteva minute. Când încep cartofii să se facă, se pune și somnul, care trebuie sărat puțin înainte. Se adaugă oțet, atât pentru gust cât și pentru a da fermitate cărnii de pește. Când peștele este gata fiert (maxim 10 minute), se drege ciorba cu smântână și ou. Se presară verdeață la sfârșit, după preferință.
Atelierele fac parte din programul „Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei”, ediția a VI-a, 2022.