1.3 C
Sibiu
vineri, aprilie 11, 2025

Descoperirile arheologice din ultima vreme pe teritoriul județului se văd într-o expoziție

Cele mai citite

Imagini inedite din timpul campaniilor arheologice ale Muzeului Național „Brukenthal” vor fi aduse în fața publicului începând cu 6 iulie. Expoziția „Cercetări arheologice în cetatea dacică de la Tilișca” va fi deschisă în curtea Muzeului de Istorie „Casa Altemberger”, fiind realizată în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu, Primăria orașului Săliște și Primăria comunei Tilișca.

Expoziţia cu titlul „Cercetări arheologice în cetatea dacică de la Tilișca – organizată în luna iulie cuprinde imagini inedite din timpul campaniilor arheologice derulate în acest obiectiv de-a lungul timpului, constituindu-se drept principală activitate de popularizare a unui proiect cultural amplu, intitulat „Educație pentru patrimoniu. Măsuri de revitalizare și protejare a Cetății dacice de la Tilișca”, proiect derulat în perioada 20 iunie – 30 septembrie 2022, la inițiativa Asociaţiei Cetatea Dacică Tilişca, cu sprijinul logistic şi cofinanţarea Consiliului Judeţean Sibiu – prin Agenda Culturală 2022 – și în parteneriat cu „Muzeul Naţional Brukenthal”, Primăria comunei Tilişca şi Primăria oraşului Sălişte.
Proiectul este coordonat de un colectiv de specialiști, alcătuit din dr. Gheorghe Vasile Natea, Christian Kaiser, dr. Maria Raluca Teodorescu, Adrian Georgescu, dr. Vasile Palaghie, Sergiu – Mihail Chideșa și Florentin Perianu.
De asemenea, se datorează și unei serii de acțiuni specifice, printre care organizarea unor tabere de arheologie, pictură și desen, a unor ateliere de creație, tipărirea de cataloage și pliante în limbile română/germană/engleză, realizarea unui film documentar etc.
„Demersul este astfel gândit astfel încât să se poată continua, pe de o parte, cercetarea arheologică a cetății dacice de la Tilișca – a cărei importanță națională este subliniată prin încadrarea, pe Lista Monumentelor Istorice din România, în categoria A – iar pe de altă parte, conservarea in situ, restaurarea și valorificarea/punerea în valoare a elementelor cu valoare istorică”, a explicat dr. Gheeorghe Vasile Natea, curator din partea MN „Brukenthal”.
Expoziția va fi deschisă la Muzeul de Istorie până în 31 iulie.

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Sibian aflat pe trotinetă, lovit de o autoutilitară

Un bărbat aflat pe o trotinetă a fost rănit, vineri dimineața, în urma unui impact cu o autoutilitară, în...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect