Ministerul Educaţiei a constatat, în urma unei analize, că în 25 de județe, respectiv 59, 52% din totalul unităților de învățământ din țară sunt diferenţe de 2 şi 2,5 puncte, între mediile mari obținute în anii de gimnaziu, şi cele mici obţinute de elevi la Evaluarea Naţională. Mai mult, în Vâlcea, Mureş, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin şi Olt aceste diferențe depășesc și 2,5 puncte. În cele 25 de județe se numără și Sibiul. Restul sunt Iaşi, Braşov, Argeş, Giurgiu, Bacău, Constanţa, Dâmboviţa, Maramureş, Alba, Vaslui, Bistriţa-Năsăud, Mehedinţi, Sălaj, Tulcea, Bihor, Arad, Teleorman, Satu-Mare, Covasna, Dolj, Harghita, Călăraşi, Botoşani şi Ialomiţa. În urma acestei constatări ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, schimbă regulile admiterii la liceu.
Astfel, în anul şcolar 2013-2014, media obţinută la Evaluarea Naţională va reprezenta 75% şi nu 50% din media de admitere la liceu, iar ponderea mediei celor patru ani de gimnaziu să fie redusă la 25% și nu 50% cât a fost până în prezent. De asemenea, în noul an școlar, care începe pe 16 septembrie, vor fi introduse, în premieră, simularea bacalaureatului la clasa a XI-a, informarea corectă a părinţilor despre ceea ce se întâmplă la clasă, verificarea activităţii în şcolile cu rezultate controversate şi întărirea dialogului cu cei din sistem.
Cu privire la județele în care s-au constatat aceste diferențe de medii, Ministerul anunță că vor fi monitorizate constant. Inspectoratele şcolare vor realiza analize punctuale, iar conducerile şcolilor vizate vor fi evaluate în funcţie de măsurile pe care le vor adopta pentru îmbunătăţirea procesului de predare-învăţare.
Măsurile adoptate de ministrul Educaţiei Remus Pricopie au fost discutate şi agreate de partenerii sociali, sindicatele reprezentative şi asociaţiile de părinţi, a precizat MEN.