12.4 C
Sibiu
sâmbătă, noiembrie 8, 2025

Directorii Muzeului ASTRA trec la cratițe și ceaune, în weekend

Cele mai citite

Papa de coade, salata fiartă în lapte, stufatul de miel  și zama cu lobodă se vor afla în meniul din acest sfârșit de săptămână al Muzeului din Dumbrava Sibiului. În weekend, sâmbătă și duminică, între orele 10-18, în zona Târgului de Țară, conducerea CNM ASTRA se va așeza pentru a doua oară în ultimii doi ani „la cratițe” și ceaune și va găti preparate tradiționale pentru vizitatori.
Un nou eveniment gastronomic, marca Muzeul ASTRA, va avea loc în acest weekend în Muzeul în Aer Liber. Este vorba despre „(Pre)Gătim bucate tradiționale @ Muzeul ASTRA!”, un proiect ce trimite la bucătărie conducerea Muzeului ASTRA. Reprezentanții de la cârma instituției vor găti, astfel, pentru a doua oară în ultimii doi, prima dată fiind la „Noaptea Muzeelor” din 2021.
Potrivit programului, Ciprian Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA, va prezenta chiar în prima zi a proiectului, respectiv în 4 iunie, un atelier gastronomic specific perioadei de început de vară de la moți. În același cadru, va fi organizat și un atelier meșteșugăresc de confecționat șindrilă ca în Ținutul Moților Crișeni.
„La sfârșitul lunii mai, în localitățile montane din Ținutul Crișenilor (nordul județului Hunedoara, estul județului Arad) începe perioada de pășunat pentru vite. Iarba fiind fragedă, are cele mai multe proprietăti, iar laptele este dulce și gustos. Hrana familiilor era axată pe principalele resurse existente în această perioadă, adică verdeața (ceapa verde, loboda, salata, usturoiul verde) și lactatele – smântâna, zămăcișa și laptele acru. Se gătea papa de coade, salata fiartă în lapte, zama de lobodă. Aceste bucate vor fi pregătite în weekend la Muzeul ASTRA!”, au explicat reprezentanții Muzeului ASTRA.
De altfel, în ultima zi a săptămânii, respectiv în 5 iunie, Ciprian Ștefan, manager general al Muzeului ASTRA, Ovidiu Baron, director general adjunct al instituției, și Mirela Iancu, director Marketing Cultural în cadrul Muzeului ASTRA, vor prezenta ateliere gastronomice specifice perioadei din zonele lor de provenientă (Țara Moților, Oltenia și zona Mărginimii Sibiului) și documentate în cercetările de teren. Stufatul de miel, ciorba de salată și omleta cu slană, varza nouă cu carne de miel sau carne de porc se vor număra printre rețetele care vor fi gătite și servite de directorii Muzeului ASTRA.

Publicitate
spot_img
Cick
Ultimele știri

Donald Trump: Relația cu România este una foarte bună. Românii sunt un popor grozav

Întrebat vineri despre retragerea unor militari americani din România, președintele Donald Trump a spus că relația cu țara noastră...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect