3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

„Este Film Festival” începe astăzi și aduce numeroase producții europene și românești la Sibiu

Cele mai citite

Cea de-a cincea ediție „Este Film Festival” începe astăzi la Sibiu. Evenimentul va avea loc în perioada 16-20 septembrie și va oferi publicului sibian ocazia de a urmări cele mai noi producții europene premiate internațional, dar și filme românești apreciate deja la festivaluri de profil.

„Malmkrog”, cel mai recent film în regia lui Cristi Puiu, deschide festivalul la ora 20:30, în Curtea Muzeului de Istorie – Casa Altemberger. Filmat în satul sibian Mâlâncrav, Malmkrog este inspirat din lucrarea „Trois Entretiens” scrisă de Vladimir Solovyov. „E sfârșit de decembrie, iar la conacul familiei Apafi, trecut demult în proprietatea unor nobili înrudiți cu familia Rurikovici, câțiva aristocrați s-au întâlnit pentru a petrece Crăciunul împreună. Sunt cinci la numar, și fiecare pare să aparțină unei alte lumi. Nimic din ceea ce se întâmplă în acest Ajun de Crăciun nu pare să conțină semnele cataclismului”, se arată în deschierea filmului. Regizorul Cristi Puiu a primit la Festivalul de Film de la Berlin premiul pentru regie al secţiunii Encounters, pentru lungmetrajul „Malmkrog”.

”Ivana cea groaznică”, în regia Ivanei Mladenovic, se vede sâmbătă, de la ora 21:00, în Curtea Muzeului de Istorie – Casa Altemberger. Filmul a primit în 2019 premiul special al juriului secțiunii Cineasti del Presente la Festivalul de la Locarno și Trofeul Golden Pram pentru cel mai bun lungmetraj în cadrul festivalului de Film de La Zagreb. „Actrița sârbă Ivana lucrează și trăiește în România, dar după o serie de probleme de sănătate decide să își petreacă vara pe malul celălalt al Dunării, în Kladovo, orășelul natal, înconjurată de familie. Primarul îi propune să fie imaginea celui mai important eveniment local – festivalul de muzică Podul Prieteniei – și, deși nu foarte convinsă, Ivana acceptă”, este povestea filmului.

„Balanța”, în regia lui Lucian Pintilie, este prima producție românească restaurată în format digital 4K de către Fundația9 și BRD – Groupe Société Générale. Rulează duminică, ora 20:30, în Curtea Muzeului de Istorie – Casa Altemberger. „București, anul 1988. Nela, o tânără profesoară, are grijă de tatăl ei, fost colonel în Securitate, acum pe moarte. El vrea ca trupul său să fie folosit pentru cercetări medicale, dar Universitatea refuză, din moment ce frigiderele sale sunt stricate”, se arată în descrierea filmului. Premiul Academiei Europene de Film pentru cea mai bună actriță a fost acordat actriței Maia Morgenstern pentru rolul din „Balanța”.

Competiție de scurtmetraje

A doua secțiune din festival dedicată filmului românesc este o competiție de scurtmetraje de ficțiune, aflată la a doua ediție. „10 filme au fost selecționate de criticul de film Iulia Blaga, filme ce vor concura pentru trofeul ESTE FILM și un premiu de 2000 de euro acordate regizorului. Este pariul organizatorilor pentru promovarea tinerilor regizori aflați la început de drum”, se arată într-un comunicat de presă transmis de organizatorii festivalului.

Juriul din acest an este alcătuit din Sarra Tzorakidis, regizoare, câștigătoare a trofeului ESTE FILM în 2019, Cătălin Olaru, critic de film, membru UCIN și FIPRESCI, și Monica Felea, distribuitor de film.

Cele 10 scurtmetraje sunt: „Afganistanii” (r. Adrian Silișteanu), „Corijent” (r. George Ganea), „Întâlniri apropiate de gradul 1” (r. Eugeniu Bocancea), „Turnul din Pisa” (r. Bogdan Ilieșiu), „Dumnezeu Mama”, (r. Mihai Ghiță), „Celed”, (r. Anghel Damian), „Extrasezon”, (r. Ioachim Stroe), „Bubițe pe piept” (r. Cristi Iftime), „Ultimul drum spre mare” (r. Adi Voicu), „Havana, Cuba” (r. Andrei Huțuleac) se pot vedea în două calupuri de la ora 20:30 joi, respectiv vineri în Curtea Muzeului de Istorie – Casa Altemberger.

Gala de premiere va avea loc sâmbătă, în aceeași locație, de la ora 20:30.

Programul complet al festivalului este publicat pe site-ul festivalului www.estefilm.ro și pe pagina Facebook.com/EsteFilm. Biletele se găsesc online pe Eventbook. Ele se pot procura și în spațiile de proiecție, în limita locurilor disponibile. Un bilet (valabil pentru o singură proiecţie) costă 12 lei.

„Accesul la proiecții se va face cu 45 minute înainte de începerea lor, pentru a putea aplica măsurile de siguranță și a respecta distanțarea socială. La intrarea in perimetrul proiecției, se va verifica temperatura fiecărui spectator. Persoanele care refuză verificarea temperaturii sau a căror temperatură depășește 37,3 grade Celsius nu vor avea acces în perimetrul evenimentului. Este obligatorie folosirea măștii pe tot parcursul evenimentului, precum și respectarea distanțării de minimum 1,5 metri între persoane”, precizează organizatorii.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO/VIDEO – Protest după alegeri: „Tinerii vă spun în cor/Nu votați un dictator”

Peste 300 de tineri protestează, luni seara, în Piața Universității,, împotriva candidatului la președinție ajuns în turul doi cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect