Teatrul de Foc vă invită săptămâna viitoare la spectacolul Eu sunt Luli. Acesta este programat marți, 16 mai, orele 19.00, la Teatrul Gong. Intrarea este liberă. Scenariul este inspirat și documentat pe baza mai multor fapte reale, inclusiv experiențe directe avute de Centrul de Resurse Juridice și de Asociația TONAL.
Eu sunt Luli spune povestea unei persoane cu dizabilitate (Luli se exprimă altfel – prin limba semnelor), aflată în grija statului de la naștere. E un spectacol interactiv, pe parcursul acestuia publicul va vota destinul ei. Spectacolul este urmat de o dezbatere publică, moderată de Georgiana Pascu, de la Centrul de Resurse Juridice.
Premiera spectacolului a avut loc în 4 mai, la București, pe scena Teatrului Odeon. Scenariul și regia îi aparțin Cristei Bilciu. Distribuția este formată din actrițele Anda Saltelechi, Ioana Mărcoiu și Alina Berzunțeanu. După reprezentația de la Sibiu, spectacolul va fi jucat la Constanța.
”Oamenilor nu le venea să creadă că se întâmplă lucrurile acestea în România.” – Crista Bilciu, după premiera Eu sunt Luli, de la Teatrul Odeon
Am întrebat-o pe regizoarea Crista Bilciu cum a fost să pună în scenă acest subiect, cu mare impact emoțional. ”Lucrez la proiectul acesta din noiembrie. La început m-am temut că actrițele nici nu vor accepta proiectul fiind atât de traumatizant. Nu mi-a păsat decât să fac ceva pentru oamenii aceștia. A fost foarte greu de acumulat toate trăirile acestea negative. Publicul de la Odeon a fost șocat. Oamenilor nu le venea să creadă că se întâmplă lucrurile acestea în România. În documentare, am văzut că existau câteva articole în presă pe tema unor inspecții în locurile acestea. Dar erau repede mușamalizate.”
Crista Bilciu a aflat că în România, rata persoanelor cu dizabilităţi este de aproape 4%. Aceasta, conform statisticilor Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale. ”O parte dintre aceste persoane se află în grija statului, în aproape 900 de instituții. Sedarea beneficiarilor este o practică destul de curentă. La fel și abuzurile de tot felul, fizice, psihice.
Cam 100.000 de persoane sub puse sub interdicție judecătorească în România, adică nu au drepturi cetățenești, nu au drept de semnătură, nu au nici dreptul să se plângă de ceea ce li se întâmplă.
Legea care i-a pus sub interdicție e articolul 164, aliniatul 1 din Codul civil, cap. 3. A fost declarat neconstituțional în 2020, iar acum trebuie rejudecate toate dosarele.”, spune regizoarea.
Crista Bilciu lucrează în teatrele din țară și a realizat peste 30 de spectacole independente în București. Între acestea, spectacole de poezie contemporană în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române și spectacolul-instalație Nostalgia 53, după Mircea Cărtărescu. A fondat compania Teatrul de Foc, o trupă de teatru-laborator care face teatru experimental. Spectacolul ei ”Pe jumătate cântec” a câștigat numeroase premii pentru dramaturgie, regie și actorie, fiind selecționat în peste 20 de festivaluri naționale și internaționale.
Intrarea la spectacolul Eu sunt Luli este liberă. Toți cei interesați sunt invitați să completeze un formular de înscriere online, pe care îl găsiți aici. În urma rezervării, veți primi, în cel mai scurt timp, o confirmare scrisă, pe mail.