Vernisajul expoziției „Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un cimitir programat” a avut loc joi, 12 decembrie, de la ora 14:00, în curtea interioară a Primăriei Sibiu. Expoziția este realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, iar la Sibiu este organizată de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, filiala Sibiu în colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor Sibiu.
„Dintre cele 14 lagăre de muncă forțată înșirate pe traseul de 70 de km ai Canalului, Columbia (Cernavodă) avea un efectiv de 8000 de deținuți și se ocupa de construirea unui port fluvial. Saligny era un lagăr destinat femeilor, cu un efectiv care a crescut de la 2000 la 8000 de persoane. La Km 31 lucrau 1500 deținuți, Galeșul avea 3000 de deținuți, iar Noua Culme 7500. Cel mai mare dintre toate, lagărul Poarta Albă număra peste 12000 de deținuți.” se arată într-unul dintre cele 23 de panouri expuse.
În total, aproximativ 65000 de deținuți au lucrat la Canalul Dunăre-Marea Neagră.
Vernisajul expoziției a avut drept scop comemorarea celor care au murit în timpul lucrărilor, dar și rememorarea unor evenimente care nu pot fi uitate de cei care s-au întors de la Canal.
Expoziția poate fi vizitată până în Ajunul Crăciunului, în curtea interioară a Primăriei Sibiu.