Proiectul cultural „În căutarea Sophiei”, derulat de Muzeul Național Brukenthal începând cu data de 15 septembrie, a ajuns la final. În cadrul acestui proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și realizat în parteneriat cu Direcţia Judeţeană Sibiu a Arhivelor Naţionale ale României şi Asociaţia Elijah Iniţiativa Socială Ruth Zenkert, au fost derulate mai multe tipuri de activități.
Peste 600 de pagini de documente scrise în limbile germană, franceză și latină, cele mai importante fiind traduse integral în limba română, au fost consultate și digitizate. În Piața Mare din Sibiu, trecătorii au avut parte de o expoziție outdoor ce s-a bucurat de un impact deosebit, iar conform estimărilor MNBrukenthal, minimum 7.000 de persoane au vizitat expoziția. De surprize au avut parte și cei mici când în perioada 22-30 octombrie, 90 de copii cu vârste cuprinse între 7-15 ani, activi în cadrul Asociaţiei Elijah Iniţiativa Socială Ruth Zenkert şi elevi din clasele IV-a şi a VII-a de la Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga din Sibiu au vizitat expoziția. Aceștia au fost, de asemenea, inițiați în arta decorativă prin intermediul a trei ateliere de creație, au rezolvat puzzle-uri pornind de la reprezentări ale lui Samuel şi Sophia von Brukenthal și au fost actori în mini-piese de teatru.
În mediul online, expoziția a fost concepută pe trei mari segmente tematice: a) analiza portretului Sophiei din perspectiva istoricului de artă și a chirurgului estetician; b) un serial foto-documentar privind procedeul age-regression (întinerire) portretului Sophiei, c) documente de arhivă digitizate și traduse integral în limba română.
Din echipa de proiect au făcut parte 10 angajați ai Muzeului Național Brukenthal: Chris Balthes, dr. Dorin Barbu, dr. Maria Barna, Dana Crețu, dr. Raluca Frîncu, dr. Dana Hrib, Vasile Mircea, Alexandru Olănescu, Mariana Rădulescu și dr. Alexandru Sonoc.