Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se apropie cu pași repezi. Marele eveniment implică toate instituțiile de cultură din Sibiu, astfel că și Muzeul Național „Brukenthal” va fi gazda unor expoziții de gravură europeană și artă românească, lansări de carte și concerte.
„Și în acest an, împreună cu domnul director Constantin Chiriac și echipa Teatrului Național „Radu Stanca”, am avut discuții cu privire la realizarea unui program expozițional în cadrul FITS. Anul acesta, avem la Muzeul Național Brukenthal o premieră expozițională Goya și Dali, lucrări de grafică și litografie, printre care și renumita lucrare Somnul rațiunii naște monștri. Este un proiect început de mine și George Șerban anul trecut, cu prilejul aniversării a 140 de ani de relații diplomatice România-Spania. Expoziția va fi deschisă cu un recital de chitară de muzică spaniolă susținut de Raul Guțu. Totodată, avem două expoziții de artă contemporană a artiștilor ieșeni Felix Aftene și Dragoș Pătrașcu. Menționez aici că desenul afisului din acest an a Festivalului este realizat de Dragoș Pătrașcu și se va putea vedea în expoziție și apoi vom avea o seara de muzică și lansarea catalogului „Călătorie în lumea stampelor Meiji”. Așadar, și în acest an Muzeul Național „Brukenthal” invită vizitatorii, spectatorii și invitații Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu să treacă și pragul instituției muzeale!‟, spune dr. Alexandru Constantin Chituță, șeful secției Marketing de la Muzeul Național „Brukenthal”.
Gravurile lui Goya
Expoziția „Goya și Dali, Blestemul Războiului, colecția av. George Șerban” va fi deschisă chiar în prima zi a FITS, respectiv în 24 iunie, la ora 12, în Cabinetul de Stampe. Aceasta este realizată în parteneriat cu Ambasada Spaniei în România.
Conform organizatorilor, gravurile lui Goya suscită interesul cunoscătorilor, dar și al celor care le văd pentru prima dată, atât prin valoare artistică, calitățile tehnice, dar și prin mesajul moral transmis, cel mai cunoscut fiind „Somnul rațiunii naște monștri”.
„Prin opera sa, Goya ne arată că arta trebuie să se ridice împotriva erorilor și viciilor omenești. Alături de gravurile lui Goya din temele Tauromaquia, Dezastrele Războiului și Capricii vor fi expuse și lucrări realizate de Dali inspirate din lucrările lui Goya, ce aparțin colecționarului George Șerban. Salvador Dali a fost impresionat de opera compatriotului său, astfel că a decis să interpreteze celebra serie a Capriciilor, supunând fiecare lucrare la elemente artistice specifice Dali. Opera lui Goya poate la fel de actuală ca în vremea sa, a fascinat întotdeauna generațiile. Obiceiurile ilustrate și cruzimea omnipreznetă, combinate cu abuzul unor pături sociale, evocă în continuare emoții puternice vizitatorului”, arată curatorul expoziției, dr. Alexandru Chituță.
Expoziția „Dragoș Pătrașcu, Athanor” va fi deschisă în Muzeul de Artă Contemporană, în aceeași zi, la ora 15.
Artistul ieșean Dragoș Pătrașcu vine la Sibiu cu o expoziție excepțională cu lucrări de pictură, grafică și instalație. În cadrul expoziției, va putea fi admirată și lucrarea „Soarele inocenței”, lucrarea de afiș din acest an al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
Lucrări de pictură, semnate de Felix Aftene
În ceea ce privește expoziția „Felix Aftene, Noi și ele. O privire asupra lumii animalelor”, aceasta va fi găzduită de Cabinetul de Cartografie al Muzeului Național „Brukenthal”, începând cu 27 iunie, de la ora 15.
Astfel, artistul Felix Aftene revina la Sibiu printr-o expoziție cu lucrări de pictură. Expuse la Muzeul Colecțiilor de Artă din București în toamna anului trecut, lucrările artistului ieșean invită publicul vizitator la meditație și reconsiderare a atitudinii noatre asupra lumii și a semenilor. Artistul explică faptul că expoziţia sa nu este un manifest ecologic, ci doar propune un dialog. „Expoziţia mea nu e un manifest ecologist, iar lucrările mele nu caută să ascundă sloganuri sub culori. Ca orice creator, eu vin doar cu o propunere de dialog, mărturisind vizual partea mea de poveste, una care este, în fond, extrem de personală şi inevitabil subiectivă. Dincolo de ea, se află o întreagă lume, la rândul ei plină cu poveşti personale de toate felurile. Aşa încât prin această expoziţie nu fac altceva decât să propun un loc de întâlnire a poveştii mele cu poveştile oamenilor care o vizitează”, afirmă Felix Aftene.
La FITS, în lumea stampelor Meiji
Muzeul Național „Brukenthal” va găzdui, printre altele, și lansarea albumului „Călătorie în lumea stampelor Meiji”. Aceasta este programată sâmbătă, 25 iunie, de la ora 17, fiind realizată în parteneriat cu Ambasada Japoniei în România.
Deschisă cu prilejul Zilei Împăratului Japoniei, expoziția și albumul tipărit aduc o premieră în sfera culturală românească și est-europeană prin realizarea unei expoziții cu stampe japoneze din perioada Meiji ce acoperă în integralitate tema istorică, împărat, teatrul, bijin-ga și peisaje. „În comparație cu puținele expoziții realizate până în momentul de față cu stampe din perioada Meiji, axate doar pe o temă, de pildă Bijin-ga sau pe un singur artist, expoziția și albumul din colecția George Șerban se constituie într-o incursiune completă în lumea stampelor japoneze din perioada Meiji. Cu ajutorul acestor stampe se poate urmări trecrea Japoniei de la tradiție la modernitate, vizibilă mai ales în vestimentație, ținută, edificii, clădiri publice, realizarea Constituției ș.a”, au explicat reprezentanții MNB.