17.9 C
Sibiu
miercuri, iulie 9, 2025

Facultatea de Medicină a acordat titlul de Doctor Honoris Causa unui medic elvețian. Markus Weber a vorbit în discursul său despre operabilitatea în cazul metastazei în cancerul la ficat

Cele mai citite

Astăzi, 26 iunie, în cadrul unei ceremonii specifice, Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Lucian Blaga”, din Sibiu a acordat titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Markus Weber, din CHU Zürich, Spitalul Clinic Triemli – Zürich. A fost al 4-lea și ultimul titlu acordat în anul universitar 2013 -2014. Medicul elvețian este un renumit chirurg specializat pe transplantul de organe, în mod special pe cel de ficat. În discursul său a ales să vorbească despre metastazele în cancerul la ficat și despre cum este tratat acesta în spitalul său din Elveția. Profesorii universitari și medicii prezenți în sală au avut parte de un adevărat seminar, cu exemple concrete în acest sens.

banner
banner
banner

„Prin acordarea acestui titlu de Doctor Honoris Causa, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu primeşte în rândurile sale o personalitate de prim rang, dobândind în acelaşi timp posibilitatea dezvoltării relaţiilor internaţionale şi interinstituţionale, pe de o parte prin parteneriatul său cu Universitatea Zürich, iar pe de altă parte prin relaţia dintre Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu şi puternicul centru medical-academic Triemli din Zürich”, a citit Conf. dr. Silviu Morar, decanul Facutății de Medicină, în laudatio.

Markus Weber s-a născut la data de 10 iulie 1962, în Gachlingen, Elveţia. Este căsătorit și are doi copii. A absolvit în 1988 Facultatea de Medicină din Zürich, iar după terminarea studiilor universitare a urmat specializarea în chirurgie în clinicile universitare din Berna şi Zürich, parcurgând toate etapele de pregătire în specialitatea chirurgie. Din 1989 a începe rezidenţiatul în chirurgie, la Spitalul Clinic din Schaffhausen și îşi lărgeşte pregătirea profesională printr-un stagiu de doi ani în SUA, la renumita Universitate Pennsylvania, la Harrisson Departament of Surgical Research.

În anul 1993 devine medic primar în chirurgie şi se reîntoarce în Spitalul Universitar din Zürich, în Clinica de chirurgie viscerală şi de transplant, sub conducerea profesorilor F. Largiadèr, R. Grüssner şi P.A. Clavien, personalităţi de prim rang în chirurgia contemporană. Din anul 2009 este şeful Clinicii de Chirurgie a Spitalului Cantonal din Schaffhausen, devenind din anul 2011 şi şeful Clinicii de Chirurgie din Spitalul Clinic Triemli din Zürich. Prof. univ. dr. Markus Weber a acordat o atenţie deosebită transplantului de organe (în mod special celui de ficat), chirurgiei viscerale (îndeosebi celei oncologice), chirurgiei minimal invazive, chirurgiei hepato-bilio-pancreatice şi celei endocrine. Este beneficiarul mai multor premii academice și este autorul a peste 90 de lucrări ştiinţifice, publicate în reviste de prestigiu, referitoare la patologia transplantului de ficat, rinichi, pancreas şi din domeniul chirurgiei oncologice şi toracice. Este coautor a 14 tratate de chirurgie experimentală, traumatologie viscerală, chirurgie oncologică.

Este membru fondator al Diviziei de Transplant al Uniunii Europene a Medicilor Specialişti (UEMS) şi al European Board of Surgery. De asemena 

prof. univ. dr. Markus Weber a avut o implicare activă în viața medicală sibiană prin donări importante de aparate, materiale și instrumente medicale, menținînd relațiile de colaburare și perfecționare atât cu Facultatea de Medicină, cât şi cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

 

„În metastază operația este singura șansă, însă nu este întotdeauna posibilă”

 

În discursul său prof. univ. dr. Markus Weber a ales să vorbească depre metastaza în cancerul de ficat și intevenția chirurgicală care se impune în astfel de cazuri. A împărtășit cu toți cei prezenți în sală, în mare parte profesori universitari și medici, din experiența sa și din concluziile în urma acestei experiențe. După ce a prezentat spitalul său din Elveția, despre care spune că are 550 de paturi și în care se fac anual 350 de oprații pe colon și 50 de intervenții chirurgicale la ficat, dar și echipa sa de medici, pe care se bazează, și-a început incursiunea medicală. Medicul elvețian spune că 50% din metastazele cancerului la ficat încep de la colon și rect. Din toate tipurile de cancer, 71% sunt gastrointestinale, iar dintre acestea, un procent de 52% este reprezentat de cancerul colorectal. Restul de până la 100%, îl reprezintă cancerul la sân 13%, iar 16% restul tipurilor de cancer. În prezentarea sa a menționat faptul că fiecare al 7-lea pacient, care se prezintă la control, sufertă de metastază la ficat, în momentul descuperirii cancerului colorectal. Lumea medicală a evoluat și în domeniul oncologiei, astfel că procentele s-au schimbat în bine, în timp, iar medicii luptă pentru a reduce cât mai puțin rata mortalității în metastazele acestui tip de cancer. Prof. univ. dr. Markus Weber spune că singura soluție care ar putea duce la vindecare în metastaza la ficat este intervenția chirurgicală, însă nu toți pacienții pot fi operați, ci doar 20% dintre aceștia. Sunt 4 criterii care trebuie împlinite, pentru a putea fi operabili. Să aibă un flux sufiecient de sânge, să rămână minim 25% ficat sănătos după operație, bila (fierea) să fie bine drenată și să existe suficient aflux de sânge. De asemenea, medicul a vorbit și despre beneficiile chimioterapiei în astfel de situații și înainte și după operații. El a precizat că în urma chimeoterapiei moderne rata de operabilitate a crescut până la 30%, iar pacienții au mari șanse de supraviețuire. A subliniat și faptul că putem profita din plin de minunea regenerării ficatului, în doar căteva săptămâni, acesta fiind și singurul organ din  corpul nostru care are această capacitate de a se regenera. Medicii prezenți în sală au putut vedea exemple concrete, situații obișnuite sau mai puțin  obișnuite de incizii, și modalități de exetirpare a tumorilor în diferite cazuri de metastază, în cancerul la ficat.                                 

Publicitate
Cick
spot_img
Ultimele știri

O echipă completă dedicată sănătății tale

Într-o lume în care medicina evoluează rapid, Clinica Arcada din Sibiu rămâne un reper al profesionalismului, al tehnologiilor de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect