-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

În luna septembrie, la FDGR Sibiu, expoziţie de hărţi istorice SKV

Cele mai citite

„Hărțile turistice ale Asociației Carpatine Ardelene a Turiștilor SKV” este titlul expoziției bilingve care este expusă în foaierul clădirii Forumului German din Sibiu, str. General Magheru, până la finalul lunii septembrie.

Expoziția este un proiect comun al Asociației Carpatine Ardelene a Turiștilor SKV și al Forumului Democrat al Germanilor și a fost concepută de Petre Scântei, vicepreședintele Secției Sibiu a SKV. Aceasta oferă o prezentare a hărților publicate de diferitele secțiuni ale SKV în secolele XIX și XX, precum și o incursiune în domeniul cărților și a cărților poștale ale SKV.

Din păcate, la vernisajul expoziției, Petre Scântei a lipsit din motive personale, însă curatorul expoziţiei, Winfried Ziegler, a făcut o trecere în revistă a istoriei SKV, precum şi a hărţilor realizate încă din perioada habsburgică. Totodată, acesta a prezentat diferite obiective din secolele trecute care îi ajutau pe iubitorii muntelui să se descurce, precum şi câteva anuare vechi ale asociaţiei.

Istoria unei asociaţii emblematice pentru Transilvania

Asociația Carpatină Transilvană a fost înființată în toamna anului 1880, la Sibiu, cu numele original al asociației în limba germană: Siebenbürgischer Karpathenverein (S.K.V.). În limba română, S.K.V. se mai numea și Societatea Carpatină Ardeleană a turiștilor, denumire înscrisă și pe „Cartea de membru”.

Ședința de întemeiere a Asociației Carpatine Transilvane a avut loc în ziua de duminică, 28 noiembrie 1880, în clădirea Primăriei sibiene, unde au fost prezenți o bună parte dintre cei aproape cinci sute de membri fondatori ai S.K.V. În afară de sediul de la Sibiu, S.K.V. avea secții regionale în orașele Orăștie, Brașov, Bistrița, Cernăuți, Lupeni, Năsăud, Mediaș, Reghin, Petroșani, Sighișoara și Timișoara.

Activitatea asociației s-a orientat spre muntii Făgărașului, Cibinului, Sebeșului, lărgindu-se treptat și spre Piatra Craiului, Bucegi, Parâng, Căliman și Rodna. Una dintre principalele realizări ale S.K.V. a fost întemeierea, în anul 1894, a stațiunii Păltiniș (în germană Hohe Rinne) din Munții Cindrel. Păltinișul este și astăzi stațiunea montană situată la cea mai înaltă altitudine din țară, având o altitudine medie 1450 m.

De-a lungul existenței sale neîntrerupte, de peste șase decenii (1880-1944), S.K.V. a construit un mare număr de cabane, dintre care cele mai importante au fost: Negoiu, Bâlea-Lac și Bâlea-Cascadă, Podragu, Urlea, Barcaciu, Prejba, Negovanu, Şurianu, Parâng, Piatra Craiului, Mălăiești, Cabana Omu, Postăvaru.

În anul 1920, S.K.V. număra 4.456 de membri cotizanți, care au contribuit la dezvoltarea turismului montan prin organizarea de excursii, școli de călăuze, posturi de prim-ajutor, case de adăpost, amenajarea căilor de acces și marcarea potecilor, totalizând circa 700 km. Asociația a editat broșuri, hărti, cărți poștale ilustrate și un anuar – „Jahrbuch des Siebenbürgischen Karpathenvereins”, în care s-au publicat descrieri de excursii, fotografii inedite ale asociației. După o funcționare neîntreruptă vreme de 64 de ani, în 1945 S.K.V. a fost scos în afara legii, iar cabanele sale au fost naționalizate și exploatate ulterior de ONT (Oficiul Național de Turism).

Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor – S.K.V. – Siebenbürgischer Karpatenverein (pe scurt SKV) s-a reînființat în România, în 1996, la inițiativa unor foști membri din Sibiu și Brașov, cu sprijinul Forumului Democrat al Germanilor din România și al DAV-Secțiunea Karpaten.

În prezent, S.K.V. are 270 de membri care activează în cadrul a 5 secțiuni: Sibiu, Brașov, Sighișoara, Sebeș şi Cluj.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect