-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Fenomenul Pitești la Muzeul Brukenthal

Cele mai citite

În perioada 28 noiembrie 2023 – 27 februarie 2024, Muzeul Național Brukenthal și Memorialul Închisoarea Pitești prezintă în premieră expoziția „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România”.

Expoziția itinerantă este bilingvă (română/engleză) și conține, pe lângă informații despre Fenomenul Pitești și cronologia represiunii din penitenciarul Pitești, obiecte originale din sistemul penitenciar comunist – mobilier de celulă, zeghe (uniforma deținuților) -, dar și fișe matricole penale, cărți poștale trimise de deținuții politic familiilor și fotografii inedite. În plus, curatorii au pregătit o secțiune specială dedicată sibienilor care au trecut prin violențele de la Pitești, dar și o zonă dedicată unde vizitatorii pot împărtăși gândurile și impresiile lor.

Vernisajul va avea loc marți, 28 noiembrie 2023, de la ora 12:00, la Muzeul de Istorie – Casa Altemberger, str. Mitropoliei nr. 2, Sibiu. Invitatul special este Sergiu Rizescu, fost deținut politic care a fost încarcerat timp de un an la Închisoarea Pitești, în perioada comunistă, fiind apoi transferat la alte penitenciare. Vor prezenta expoziția curatoarele Maria Axinte (fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești) și Andreea Corca (muzeograf în cadrul Muzeului Național Brukenthal). Evenimentul nu este recomandat copiilor sub 10 ani din cauza violenței deosebite a subiectului prezentat.

Expoziția „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România” prezintă cronologia acțiunii violente desfășurate de regimul comunist la Penitenciarul Pitești între 1949-1951. Cunoscută azi drept „Fenomenul Pitești”, „Experimentul Pitești” sau „reeducarea prin tortură”, această formă de tortură sistematică aplicată studenților anticomuniști avea drept scop principal obținerea de informații de la victime, ce foloseau la arestarea altor anticomuniști, însă violențele au dus și la distrugerea personalității victimelor, spre a le face incapabile de acțiuni de opoziție față de regim în viitor. Sinistra acțiune a avut loc la Pitești între noiembrie 1949 și mai 1951, unde peste 600 de studenți au fost supuși torturilor, dar a fost extinsă în alte penitenciare începând cu primăvara anului 1950, unde alte câteva sute de deținuți politic au fost torturați.

Printre parteneri, se numără specialiștii de la Penitenciarul Bucureşti-Jilava (Fortul 13) pentru obiectele originale oferite pentru a fi expuse în această expoziție.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect