Peste 100 de regizori și realizatori de film din 26 de țări au fost păcăliți de un cont fals care s-a folosit de renumele Festivalului Astra Film Sibiu. Cineaștii au plătit într-un cont fals o taxă pentru a-și înscrie documentarele, fiind încasate sume de peste 200.000 de euro, până când organizatorii au descoperit și au blocat totul.
Pe platforma dedicată industriei cinematografice FilmFreeway a fost creat un cont fals pe numele celebrului festival Astra Film, din Sibiu, cont prin intermediul căruia s-au încasat fraudulos taxe de înscriere de la peste 100 de realizatori de film din întreaga lume. Taxa plătită de cei care s-au lăsat păcăliți de contul fals a fost de 2.244 de euro, mult mai mare decât sumele pe care le plătesc, de obicei, pentru participarea la evenimentul din Sibiu, în fiecare an.
Organizatorii Astra Film Festival au reușit să blocheze contul fals, au început demersurile oficiale pentru identificarea vinovaților și fac tot ce le stă în putință pentru ca păgubiții să își poată recupera banii. În același timp, se fac eforturi pentru ca păgubiții să își înscrie corect filmele la AFF2022, pe site-ul https://www.astrafilm.ro/ro/inscrieri-filme-2022, până în data de 1 aprilie 2022.
Budrala: „Atacatorii s-au folosit de munca noastră!”
Contul fals creat în numele Astra Film Festival împrumută identitatea vizuală a ediției AFF 2021, dar prezintă informații eronate despre ediția 2022 a festivalul de la Sibiu: secțiuni competiționale inexistente, perioada de desfășurare eronată, taxa de înscriere dublă față de cea reală, adresă de contact falsă.
„Noi facem un festival real, încă din anul 1993, iar atacatorii s-au folosit de munca noastră, de prestigiul internațional acumulat de Astra Film Festival în toți acești aproape 30 de ani și, deopotrivă, de naivitatea și aspirațiile a zeci și sute de realizatori de film din toată lumea, care au dorit să participe la selecția AFF”, declară organizatorii festivalului internațional de film documentar de la Sibiu.
Regizori din Armenia, Oman, Noua Zeelandă…
În total, peste 100 de realizatori și regizori de film din 26 de țări (Armenia, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, China, Canada, Cehia, Cipru, Croația, Elveția, Estonia, Franța, Grecia, Israel, Italia, Lituania, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Oman, Polonia, Singapore, SUA, Taiwan, Turcia și Ungaria) au înscris în contul fals 175 de filme plătind 2.244 de dolari ca „taxă de înscriere”. 80 dintre aceste producții sunt filme documentare eligibile pentru Astra Film Festival.
Atacul asupra AFF Sibiu nu este unul singular. Chiar pe platforma FilmFreeway, una dintre cele mai importante din lume care conectează realizatori de film cu numeroase festivaluri, au mai fost clonate festivaluri, inclusiv din România, și au apărut evenimente inexistente.
„Toate aceste lucruri reprezintă un pericol pentru industria cinematografică și contribuie la discreditarea ei”, atrag atenția organizatorii Astra Film Festival, care anunță că au început să îi contacteze pe autorii filmelor eligibile, pentru a le oferi posibilitatea să se înscrie oficial pentru selecția din acest an, pe platforma festivalului: https://www.astrafilm.ro/ro/inscrieri-filme-2022.
Sunt acceptate filme documentare finalizate după 1 ianuarie 2021, care pot fi selectate în programe competitive și secțiuni non-competitive. În total, Astra Film Festival 2022 va avea patru secțiunile competiționale: Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală & de Est, Romania Open și DocSchool. Pe lângă secțiunile competiționale, programul oficial cuprinde o serie de selecții curatoriale, secțiuni tematice și programe speciale.
Fiecare program va fi jurizat de specialiști și profesioniști respectați ai lumii cinematografice și academice internaționale. Premiile celor patru programe competiționale sunt în bani. Autorii filmelor selectate vor fi invitați la festival pentru a participa la discuțiile cu publicul și la alte evenimente legate de filmele din selecția oficială.
Înființat în 1993, Festivalul internațional de cinema de non-ficțiune de la Sibiu, principala platformă a documentarului din România și una dintre cele mai importante din Europa, este în căutare permanentă de filme documentare cu o prezență puternică a perspectivei regizorului, atât în formă, cât și în conținut. Specialiștii și publicul AFF Sibiu apreciază în mod deosebit calitățile cinematografice, onestitatea, curajul de a aborda teme dificile, originalitatea și creativitatea.