2500 de artiști din 70 de țări participă la cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, deschisă vineri, 12 iunie. Potrivit organizatorilor, pe agenda festivalului sunt incluse 427 de evenimente culturale, selectate din 15 000 de proiecte propuse de instituții și companii teatrale din toată lumea. Anul acesta, tema festivalului este „Growing Smart, Smart Growing”. „Growing Smart, Smart Growing – am spus în engleză pentru că din păcate nu avem un echivalent care să traducă și mai ales să surprindă încărcătura – este de fapt ce înseamnă istoria acestui festival și capacitatea lui de a dezvolta o teorie despre dezvoltarea sănătoasă, deșteaptă, înțeleaptă, este, dacă vreți, un exemplu și un îndemn pentru tot ceea ce înseamnă investiție în România (… ) în clipa în care dorești să dezvolți o structură, trebuie să te gândești ce înseamnă pentru tine ca om într-o familie să crești un copil, cum îl crești în modul înțelept (… ) ca să dezvolte la rândul lui un lucru sănătos, peren, folositor lui și comunității căreia îi aparține…este de fapt filosofia care ne animă de 22 de ani și am dorit să punctăm acest lucru prin această temă”, a declarat Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru Sibiu. Mai mult de jumătate dintre spectacolele prezentate în festival se vor desfășura în spații publice, unele dintre trupele prezente, precum compania franceză Plasticient Volants deschizând Jocurile Olimpice, Cupa Mondială și Turul Franței. Două spectacole de stradă va avea această trupă la FITS 2015 – Big Bang ( Piața Mare, 12 iunie, ora 22.30) și „Little Nemo in Slumberland” (duminică, 14 iunie, ora 22.15). În acest an, spectacolele se joacă în 67 de locații, de la piețe publice, biserici, situri istorice, pub-uri, la clasicele săli de spectacol.
Regizorii Joël Pommerat, Olivier Py și Armin Petras – spectacole de referință la FITS 2015
Joël Pommerat este unul dintre invitații de onoare ai acestei ediții, la finalul căreia va primi o stea pe Aleea Celebrităților, în semn de recunoaștere a contribuției extraordinare în domeniul teatrului. Regizor ce pune în scenă doar propriile piese, considerând că regia și textul se elaborează în timpul repetițiilor, Joël Pommerat caută să creeze un teatru vizual, în același timp intim și spectaculos.
În acest an, Joël Pommerat prezintă la Sibiu spectacolul „Cenușăreasa”, o producție Théâtre National de la communauté française de Belgique, în coproducţie cu La Monnaie/De Munt, cu două reprezentații: vineri, 12 iunie, ora 21:00 și sâmbătă, 13 iunie, ora 20:00, la Colegiul Naţional „Octavian Goga” – Sala de sport. Bucurându-se de un mare succes în ultimele stagiuni, „Cenuşăreasa” este un spectacol potrivit pentru pentru adulţi, dar şi pentru copii, captivând pe oricine refuză să aleagă între realitatea monotonă a adulţilor şi spiritul copilăros. Teatro de la Abadia, unul dintre cele mai importante teatre din Spania, prezintă în FITS 2015 spectacolul „În căutarea fericirii”. Textul și regia sunt semnate de Olivier Py, actor, regizor și director al Festivalului Internațional de Teatru de la Avignon. Un bărbat – rol jucat de Pedro Casablanc – se trezeşte în mijlocul nopţii, tulburat de un presentiment care îl îndeamnă să se îmbrace şi să alerge pe străzile oraşului. Monologul său interior este însoţit de o serie sugestivă de obiecte şi umbre, dar şi de muzica live a lui Fernando Velázquez, compozitor al multor coloane sonore de film („Ocho apellidos vascos”, „The Impossible”). Cele două reprezentații vor avea loc joi, 18 iunie, ora 22:00 și vineri, 19 iunie, ora 16:00, la BRD Scena 9. Armin Petras, unul din cei mai importanțí regizori contemporani, este prezent la Sibiu cu două spectacole produse de Schauspiel Stuttgart, teatrul pe care îl conduce din stagiunea trecută : „Vizita bătrânei doamne” ( 14 iunie, ora 21:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – Sala Mare ) și „Cele 5 dimineți” (17 iunie, ora 21:00, la TNRS Sala Studio). Spectacolul „Nathan înțeleptul”, după Gotthold Ephraim Lessing, este rezultatul unuia dintre cele mai mari proiecte de coproducție demarate de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, împreună cu Teatrul Național din Stuttgart. Din distribuția spectacolului fac parte artiști importanți la nivel mondial, cum ar fi Ofelia Popii, deținătoarea câtorva premii importante în România, Scoția (Edinburgh) și Japonia (Tokyo), Peter Kurth și Katharina Knap, doi dintre actorii teatrului din Stuttgart, care au primit în acest an titlurile de „Actorul anului”, respectiv „Actrița debutantă a anului” în Germania. Premiera spectacolului va avea loc în data de 15 iunie 2015, ora 22:00, la Sala TNRS, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
Coregrafi de talie mondială și spectacole de dans la înălțime la FITS 2015
Se anunță multe spectacole incendiare de dans și coregrafie în cadrul Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Artiști de pe trei continente își vor prezenta piesele pline de ritmuri și sonorități provocatoare, printre aceștia numărându-se coregrafi excepționali, cu reputație internațională, precum Barak Marshall (Israel), Jin Xing (China) și Brenda Angiel (Argentina). Barak Marshall, considerat unul dintre cei mai mari inovatori ai dansului israelian, montează la FITS „Ţara miracolelor” ( miercuri, 17 iunie, ora 18, Casa de Cultură a Sindicatelor), pentru care a semnat coregrafia, scenografia, muzica şi textul. Spectacolul prezintă călătoria a zece suflete eşuate pe un tărâm al nimănui și lupta acestora pentru a învinge forţele negative, personale sau existențiale. Muzica pentru „Ţara miracolelor” combină elemente de muzică ţigănească, balcanică, jazz, muzică yiddish şi rock. Jin Xing, directorul primei companii independente de dans din China, Jin Xing Dance Theatre Shanghai, înființată în 1999, aduce spectacolul „Vreau să fiu altfel”( joi, 18 iunie, ora 20, Casa de Cultură a Sindicatelor) , reunind pe scenă 9 muzicieni din Mongolia Centrală şi 15 dansatori ai companiei. Brenda Angiel este recunoscută pentru reinventarea tangoului argentinian folosind metoda dansului în aer. Cu ajutorul sforilor şi corzilor elastice, creează o nouă formă de spaţialitate, totul pe ritmurile celui mai iubit stil muzical argentinian. Spectacolul “Tango la înălțime” va avea două reprezentații: sâmbătă, 20 iunie, ora 20:00 și duminică, 21 iunie, ora 16:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – Sala Mare.
Două țări și trei piese la superlativ la FITS 2015: Grecia și Polonia
Piesa „Courtney love” a Teatr Polski din Wroclaw a fost declarată „Cel mai bun spectacol din Polonia” în anul 2013 și se va juca la Sibiu vineri, 19 iunie, de la ora 17. Spectacolul combină imaginea carierei spectaculoase a trupei Nirvana cu realitatea industriei spectacolului din Polonia în anii ’90, atunci când succesul devine parte integrantă și ultimul scop al mentalității sociale. Regia semnată de Monika Strzepka a fost catalogată de critică drept îndrăzneață, iar dramaturgia lui Pawel Demirski şi cântecele trupelor Nirvana şi Hole, cântate live de actorii Teatrului Polski fac ca acest spectacol să fie unul de neuitat. Pawel Demirski este prezent la Sibiu și cu un spectacol-lectură, „Diamantele sunt cărbuni care s-au pus pe treabă”, în 18 iunie, ora 14:00, la Librăria Humanitas. Considerat cel mai mare actor al Poloniei, Andrzej Seweryn își va demonstra măiestria într-un one man show pe texte de Shakespeare, în producția realizată de Arnold Szyfman Polish Theatre din Varșovia, reprezentația „Eternul Shakespeare” având loc marți, 16 iunie, ora 18:00, la sala Thalia.
Din Grecia ajunge la Sibiu o producție impresionantă: „Iliada” de Homer, în regia lui Stathis Livathinos. Spectacolul a fost programat în ultima zi a festivalului, pe 21 iunie, ora 20:00/ „Iliada” este un teatru al războiului, o lucrare clasică, fundamentală, a glorificatei culturi din Grecia Antică, fiind supusă acum unei viziuni artistice moderne.
Alături de spectacolele de teatru, în programul FITS mai sunt incluse proiecţii de filme, o platformă dedicată artelor vizuale, coordonată de Dan Perjovschi, precum şi lansări de carte, spectacole-lectură şi conferinţe.
Încă 5 stele pe „Aleea celebrităților”
Și “Aleea celebrităţilor” se va îmbogăți în acest an cu noi stele dedicate personalităților din domeniul teatral. Printre acestea se numără actorul şi regizorul de film Klaus Maria Brandauer, regizorul Eimuntas Nekrosius, dramaturgul şi regizorul Joel Pommerat, regizorul, scenaristul şi dramaturgul Neil LaBute, regizorul, dramaturgul şi actorul Kazuyoshi Kushida.
Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va fi marcată printr-o ceremonie de gală ce va avea loc sâmbătă, 20 iunie 2015, la Sala Thalia. „ De-a lungul timpului, Sibiul a fost martorul şi beneficiarul contribuţiei extraordinare aduse de numeroase personalităţi culturale şi artistice ce au ajutat la dezvoltarea orașului aşa cum îl cunoaştem astăzi. Fiecare dintre aceste personalităţi are o poveste distinctă şi extraordinară, care o leagă de destinul Sibiului şi care rămâne ţesută în fibra intimă a comunităţii”. De la inaugurarea acestui proiect, acum 2 ani, au fost acordate 13 stele.
Concerte și filme
În plus, în cadrul FITS, în Piața Mare vor avea loc și concerte ale unor artiști și trupe românești: Delia (12 iunie – ora 21.30) , Holograf (13 iunie – ora 22.00) și Vama (20 iunie – ora 21.45). În cadrul festivalului este și o secțiune dedicată filmelor . Acestea vor rula la Astra Film Cinema ( Piața Mică, nr.11), începând cu ora 16.00, iar intrarea va fi gratuită. Este vorba despre filmele Rinocerii ( 13 iunie), Aferim (14 iunie), New Cinema KABUKI: Sannin Kichisa ( 15 iunie) Clasa moartă ( 16 iunie), Wielopole,Wielopole ( 17 iunie), Mediterranees ( 18 iunie), Yoshi Oida – Ai văzut Luna? ( 19 iunie), Mephisto ( 20 iunie), Ma Chambre froide (21 iunie).
Sibiu Book Festival
De asemenea, în Piața Mică, vizitatorii vor avea la dispoziție „Strada cu cărți”, în cadrul Sibiu Book Festival. Evenimentul se desfășoară în perioada 11-14 iunie și reunește edituri din toată țara. Evenimentul propune sibienilor patru zile petrecute în compania cărţilor şi lecturii, a celor mai importante edituri din România, care au pregătit reduceri de preţ de până 50 % pentru cele peste 5.000 de titluri expuse în pavilioanele din Piaţă Mică. Iubitorii cărţilor vor putea alege dintre cele mai noi apariţii editoriale abia lansate la Bookfest 2015, dar şi din titluri clasice din toate domeniile, albume, ediţii de colecţie, dicţionare, cărţi de ficţiune, educaţionale, de dezvoltare personală, carte spirituală, cărţi pentru copii. Târgul este deschis de joi până duminică, între orele 10:00 şi 21:00, iar intrarea este liberă. Sibiu Book Festival – Strada cu Cărţi este un proiect cultural asociat Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, organizat de CCIA şi susţinut de către CJ Sibiu prin Biblioteca Judeţeană Astra.
Bugetul FITS 2015 este de aproximativ 9,5 milioane de euro, contribuția municipalității sibiene fiind de 1 milion de lei, iar a Ministerului Culturii, de 1, 6 milioane de lei. Biletele au prețuri cuprinse între 10 și 40 de lei, putând fi cumpărate online, prin eventim.ro și sibfest.ro și direct, de la Agenția Teatrală, de pe str. Nicolae Bălcescu, nr. 17. Pentru 47 de spectacole teatrale biletele au fost vândute integral. Potrivit lui Constantin Chiriac, biletele vândute numai până în prezent depășesc biletele vândute anul trecut în întregul festival.
Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe sibfest.ro.