0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Filarmonica de Stat răspunde acuzațiilor din petiția online: „Petiția a fost privită ca o formă de presiune!”

Cele mai citite

În prima zi a acestei luni, câțiva muzicieni ai Filarmonicii de Stat Sibiu au lansat o petiție prin care aduce acuzații conducerii instituției muzicale, acuzând un tratament discriminatoriu. „Pentru o Filarmonică de Stat Sibiu fără bullying, intimidare, hărțuire morală, discriminare, victimizare și xenofobie” a adunat aproximativ 500 de semnături și se adresează Consiliului Județean Sibiu și Comisiei de Etică și Disciplină.

Astăzi, Filarmonica de Stat Sibiu a trimis un drept la replică pentru a răspunde acuzațiile aduse:

Filarmonicii de Stat Sibiu i s-a solicitat un punct de vedere referitor la petiția online susținută public de către domnul Makcim Samodaiev, soția acestuia – doamna Monica Florescu și de către domnul Eduard Dascaliuc, toți fiind angajați ai instituției noastre. Pe scurt, considerăm că astfel de petitii prejudiciază grav imaginea filarmonicii și munca depusă de echipa instituției. Dorim să prezentăm mai jos publicului motivele pentru care suntem de părere că această petiție este nefondată.

Filarmonica de Stat Sibiu este o instituție apreciată de comunitate, aspect dovedit în mod constant prin numărul mare de spectatori care participă la evenimentele organizate de aceasta.

Menirea noastră în comunitate este de a disemina cultura, a educa tinerii și a-i îndruma către frumos, de a găsi momente de pace sufletească în viața tumultoasă de zi cu zi și de a stârni imaginația.

În ceea ce privește acuzația că Filarmonica ar aborda un tratament discriminatoriu față de angajații săi, dorim să subliniem următoarele: Filarmonica nu discriminează, pe niciun criteriu, nu încurajează și nici nu tolerează astfel de comportamente.

Examenele de promovare în grad profesional sunt organizate conform regulamentului instituției. Pentru a se asigura transparența și obiectivitatea examinării, având în vedere faptul că toți cei 5 candidați au solicitat, în scris, organizarea examenului de promovare pe cea mai înaltă treaptă profesională, cu un grad maxim de salarizare, Filarmonica a invitat să participe în comisiile de evaluare personalități muzicale naționale, alături de concert maeștrii angajați. Notarea aparține exclusiv comisiei, instituția neavând posibilitatea de a interveni în acest aspect. Filarmonica a fost doar organizatoarea examenelor, cu respectarea tuturor procedurilor.

Din comisiile de examinare au făcut parte:

Marin Cazacu – solist violoncelist, Managerul Filarmonicii George Enescu din Bucuresti;

Filip Papa – solist violoncelist al Filarmonicii Moldova din Iasi, membru al cvartetului AdLibitum, cadru universitar al Universității George Enescu din Iași;

Răzvan Suma, solist viloloncelist al Orchestrei Naționale Radio Bucuresti, cadru universitar al Universității Nationale de Muzică din Bucuresti;

Darius Tereu, șef de partidă violoncel in Filarmonica Banatul din Timișoara, Cadru didactic al Universității de Vest din Timisoara

Horia Mihail – pianist solist, director artistic la Filarmonica din Brașov;

Dragos Dimitriu – pianist solist manager al Filarmonicii din Brașov;

Matei Rogoz – solist pianist in Paris, cadru universitar al Universității de Vest din Timișoara;

Mădălin Sandu – concert maestru al Filarmonicii din Pitești;

Petru Lupan – concert maestru al Filarmonicii din Ploiesti;

Carol Maiantal – violist, sef de partidă in Orchestra Națională Radio;

Cristian Suorăsan – sef de partidă Opera Natională Română din Cluj Napoca;

Sebastian Botea – solist instumentist corn, Filarmonica Brașov;

Antonio Mihail – solist instrumentist corn, Filarmonica de Stat Sibiu;

Krisztina Roman – violonistă, secretar muzical, Filarmonica de Stat Sibiu;

Marius Radu – violonist, concert maestru al Filarmonicii de Stat Sibiu;

Cosmin Fidileș – violonist, concert maestru al Filarmonicii de Stat Sibiu.

Menționăm că petiția a fost făcută publică în mediul online în ziua în care comisiile de contestație analizau rezultatele examenelor și petiția a fost privită ca o formă de presiune.

Răspundem punctual petiției, astfel:

1. Filarmonica de Stat Sibiu a încheiat, în câteva rânduri, contracte de colaborare artistică cu doamna Nil Venditi. Niciodată, Filarmonica nu a avut un comportament calomnios față de dumneaei, nici pe plan personal, nici instituțional și, cu atât mai puțin, juridic. Drept urmare, acuzația din conținutul petiției nu poate fi dovedită.

2. Doamnei amintite la punctul nr. 2 al petiției i-a incetat de drept contractul individual de muncă, încheiat pe perioadă determinată. Nu a fost vorba despre nicio concediere. Afirmația din petiție denaturează realitatea și adevărul.

3. Instanța nu a constatat că decizia managerială a fost abuzivă, ci a dat dreptate și  avocatului sindicatului. Filarmonica de Stat Sibiu nu este în măsură să comenteze deciziile judecătorești, ci le aplică întocmai.

4. Presupusele demisii și motivele acestora, despre care se vorbește în petiție, nu pot fi puse în corelație, așa cum se sugerează în petiție, și nici dovedite cu probe concrete. De asemenea, numărul presupuselor demisii este o speculație. Totuși, comportamentul agresiv al unor membrii ai colectivului artistic a împins membri ai administrației spre a lua în considerare demisia, pentru a se proteja de comportamentul presant al unora dintre angajați. Dacă unii angajați au luat această decizie, am respectat acest drept, așa cum este și firesc.

5. În privința tratamentului advers din partea conducerii Filarmonicii la adresa domnului Samodaiev, menționat în petiție, subliniem că nu poate fi vorba despre un tratament neadecvat față de dumnealui, întrucât instituția a trecut cu vederea toate actele de indisciplină ale acestuia în decursul timpului, dând dovadă de bună-credință și de o atitudine împăciuitoare, astfel:

În OUG 21/2007 se specifică faptul că orice alt contract de colaborare artistică al angajatilor din orchestră cu alti organizatori de spectacole se poate semna doar cu aprobarea managerului. La solicitarea justificată a Filarmonicii de a fi informată, legal, despre aceste contracte, domnul Samodaiev a refuzat vehement, fără a avea un motiv temeinic.

„Vă reamintesc că dețin diploma de solist concertist si că nu există institutie pe lume care să poată să organizeze cursuri de solisti instrumentiști de talia mea” M. F. Samodaiev.

De asemenea, tot pentru a promova o relație colegială, nediscriminatorie, nonconflictuală cu angajații, Filarmonica a tratat cu bună credință concediul medical prezentat de către domnul Samodaiev, cu o zi înainte de concertul filarmonicii. Însă, în ziua în care a inceput concediul medical, zi de repetiție la filarmonică, domnul Samodaiev a urcat pe scena unui recital din oraș. Demonstrăm astfel ca alegem de fiecare dată când este posibil calea medierii și a bunei înțelegeri. Domnului Samodaiev i s-a aplicat o sancțiune, propusă de către Comisia de Disciplină, ca urmare a refuzului acestuia de a participa la o repetiție alături de colegii din orchestră. Această sancțiune a constat într-un „avertisment scris”, fără consecințe salariale, motiv pentru care domnul Samodaiev a intentat proces instituției.

În ceea ce îi priveste, punctual, pe domnul Samodaiev Makcim și pe doamna Florescu Monica, nu a existat un tratament discriminatoriu față de aceștia. Drept dovadă, aceștia s-au bucurat de programări în postură solistică alături de colegii din Filarmonica Sibiu, în ciuda feedback-ului negativ primit de la câteva filarmonici din România, cu care aceștia au colaborat. Cităm:

“….alegerea noastră a fost de a nu înainta și alte invitații pentru dânșii, deoarece calitatea muzicală pe care dânșii au propus-o, nu a reușit să îndeplinească așteptările pe care noi ni le-am dorit și ni le-am propus pentru desfășurarea evenimentelor în cadrul instituției noastre… “

“…în urma celor observate pe parcursul repetiției, solistii și-au prezentat, în scris, punctul de vedere cu privire la pregătirea profesională insuficientă de care ar fi dat dovadă domnul Samodaiev în cadrul repertoriului propus…”

Aceeași angajați, doamna Florescu și domnul Samodaiev, și-au creat un obicei din a depune la registratura filarmonicii reclamații, sesizări, solicitări, care, în ultimii 2 ani, sunt în număr de peste 30. Acestea încarcă nejustificat volumul de muncă al administrației, care se străduiește să răspundă tuturor solicitărilor. Administrația are, oricum, dificila sarcină de a eficientiza cât mai mult cheltuirea banilor publici, prin numărul și calitatea manifestărilor artitice programate pentru orchestră.

Din păcate, propunerile noastre de dialog cu ei au fost refuzate în repetate rânduri, calea aleasă de acestia fiind reclamațiile și atitudinea permanent ostilă. Reclamații semnate de domnul Samodaiev sunt înregistrate frecvent în ultimii trei ani și de către Consiliul Județean Sibiu.

De precizat este faptul că, în anul 2019, domnul Samodaiev a participat la concursul organizat de Consiliul Județean Sibiu pentru ocuparea funcției de Manager al Filarmonicii de Stat Sibiu, încercare finalizată cu insuccesul dânsului în sensul celor anterior prezentate.

La fel ca în multe alte colective, și la Filarmonica de Stat Sibiu sunt opinii adverse pe diferite teme, susținute uneori mai vehement decât ne-ar permite-o diplomația. Filarmonica Sibiu depune eforturi constante pentru a menține echilibrul și pacea între angajați, având în vedere și faptul că menirea noastră este de a aduce binele și frumosul în comunitate, de a bucura sufletele și de a eleva mințile.

Tocmai de aceea, în finalul acestui punct de vedere, facem publică scrisoarea pe care o parte a angajaților Filarmonicii de Stat Sibiu, sprijiniți de o parte din comunitatea sibiană, o adresează Doamnei Daniela Cîmpean, Președintele Consiliului Județean Sibiu, în susținerea ideii că și ei contează, că și părerea lor este importantă.

Filarmonica de Stat Sibiu

Către Consiliul Județean Sibiu,

În atenția Doamnei Daniela Cîmpean, Președintele Consiliului Județean Sibiu

Stimată Doamnă Președinte,

Referitor la petiția online, lansată pe internet sub denumirea „Pentru o Filarmonica de Stat Sibiu fără bullying, intimidare, hărțuire morală, discriminare, victimizare și xenofobie”, permiteți-ne să vă aducem la cunoștință că această inițiativă nu reprezintă punctul de vedere al angajaților Filarmonicii de Stat Sibiu și nici al comunității sibiene, care nu a fost chestionată, ci este o petiție în care câteva persoane, membri ai orchestrei, au hotărât să inițieze acest demers public, fără a informa și fără a cere acordul tuturor membrilor instituției pe care petiția sugerează a-i reprezenta.

Mai jos vă transmitem semnăturile membrilor orchestrei, susținuți de membrii ai comunității sibiene, care nu sunt de acord cu această inițiativă care denaturează realitatea. În fapt, este vorba despre problemele personale, subiective, ale unor membri ai orchestrei, care sunt făcute publice la nivel național în numele orchestrei și comunității sibiene,  într-o manieră abuzivă, fără acordul nostru,

            Cu stimă,

            Sorin RADU

            Ciprian ȘTEFAN

            Dumitru BUDRALĂ

            Răzvan POP

            Ovidiu BARON

            Florin ȚICU

            Alina ȚICU

            Tiberiu DRĂGAN

            Dorina DRĂGAN

            Valentin ZAHARESCU

            Diana ZAHARESCU

            Ștefan REZEANU

            Cosmin BALCU

            Eugen GHIMIȘ

            Daniel OPRIȘ

            Radu VASIU

            Mihai NICULESCU

            Daniel BABEȘ

            Emanuel MEȘTERU

            Alin BIRIȘ

            Diana GHEORGHIU

            Sebastian GHEORGHIU

            Marius RAFA

            Paul BICHICEAN

            Silvia SBÂRCIU

            Filip PAPA

            Lucia CONSTANTINESCU

            Andrei MĂGĂLIE

            Angajații Filarmonicii, semnatari ai acestei scrisori, au solicitat să rămână anonimi, de teama bullying-ului celor care instigă la agresiuni.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect