Filarmonica de Stat Sibiu a fost distinsă cu un premiu aniversar în cadrul Galei Aniversare UCIMR – 30 de ani, organizată aseară la Ateneul Român.
Distincția a fost acordată de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), în semn de apreciere pentru contribuția deosebită la dezvoltarea artei interpretative și pentru impactul cultural durabil.
Evenimentul a reunit personalități ale scenei artistice românești, precum și reprezentanți ai mediului guvernamental și non-guvernamental. Filarmonica de Stat Sibiu se numără printre orchestrele fondatoare ale UCIMR, având o tradiție îndelungată în promovarea culturii muzicale.
„Mulțumim pentru această distincție onorantă. Domnului președinte Stefan Gheorghiu, membrilor Comitetului Director și întregii echipe UCIMR – sincere felicitări și multe proiecte de succes și de aici înainte! Parteneriatul strategic de care ne bucurăm cu UCIMR, de trei decenii, îmbogățește spațiul cultural sibian și național, promovează valorile autentice și le oferă oportunități importante artiștilor în toate etapele carierei. Dacă ne gândim la colaborările pe care le-am dezvoltat, aș aminti în primul rând deja tradiționalul Concert de Anul Nou de la Sibiu. Din 2010, suntem mândri să organizăm împreună acest eveniment fastuos, care aduce în Sala Thalia atmosfera de bal occidental, un spirit vibrant, de-a dreptul efervescent, iar asta subliniază vocația europeană a orașului”, a declarat dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.
Adunarea de constituire a UCIMR, prima asociație a artiștilor interpreți, dedicată exclusiv realizării și implementării de proiecte culturale, a avut loc în data de 15 ianuarie 1995, la Teatrul de Operetă „Ion Dacian” din București, și a reunit reprezentanții următoarelor colective artistice, care au fost considerați membri fondatori: Teatrul de Operetă „Ion Dacian” București, Opera Națională Română din Cluj-Napoca, Filarmonica „Transilvania” Cluj-Napoca, Filarmonica „George Enescu” București, Filarmonica Brașov, Opera Brașov, Filarmonica „Moldova” Iași, Filarmonica de Stat Târgu Mureș, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica „Oltenia” Craiova și alte personalități muzicale care au solicitat aderarea în mod individual. Uniunea a dobândit personalitate juridică pe 20 aprilie 1995, iar în anul 2000 UCIMR dobândește statutul de instituție de utilitate publică, consolidându-și rolul în peisajul cultural românesc și facilitând accesul la resurse pentru proiecte majore. Astăzi, ea reprezintă peste 10.000 de membri.