Christmas at the Palace, ce are loc la Muzeul Național Brukenthal, este cel mai important târg de Crăciun organizat într-un spațiu muzeal din Europa.
Aflat la cea de a doua ediție, Christmas at the Palace a fost încă din anul 2023 o surpriză inedită realizată la Sibiu de Muzeul Național Brukenthal și Focus Events.
Anul acesta, curțile Palatului Brukenthal din Sibiu sunt decorate întâmpinând miile de vizitatori.
Christmas at the Palace este o oază de relaxare extraordinară unde sibienii și turiștii se pot bucura de cele mai gustoase preparate de street food, cel mai bun vin fiert, cadouri unicat alese pe sprânceană și, mai ales, muzică și atmosferă.
„Christmas at the Palace este un eveniment foarte apreciat de sibieni și de turiști.
Dacă ne gândim că anul trecut peste 150.000 de vizitatori ne-au vizitat înseamnă că am făcut treabă bună.
Este un proiect organizat împreună cu Focus Events, și vreau să îi mulțumesc lui Sebastian Marcovici, și de anul acesta este co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu, și îi mulțumesc de asemenea doamnei primar Astrid Cora Fodor. De câțiva ani am încercat să subliniez că Muzeul Național Brukenthal, o instituție important din Sibiu, servește comunitatea.
Suntem ai comunității, ne desfășurăm activitatea în comunitatea sibiană. Chiar dacă suntem o instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, singura instituție de acest fel din județ, Muzeul Național Brukenthal trebuie să devină o instituție asimilată tot mai mult de comunitatea sibiană.
Christmas at the Palace este de asemenea un eveniment pentru public extraordinar. Un eveniment de marketing și divertisment care ne clasează pe primul loc în Europa.
De pildă există un asemenea târg în curtea Palatului Schönbrunn din Viena, însă proiectul nostru este mult mai amplu în ceea ce privesc activitățile.
Evenimentul de anul acesta a adus și unele surprize, cum ar fi plasa de lumini de pe strada Xenopol, unde se află a două intrare a Muzeului Național Brukenthal și evenimentul masa comunității, un eveniment de asemenea unic.
Christmas at the Palace este un eveniment care demonstrează că Brukenthal este mai mult decât un muzeu! Este important astăzi, în defavoarea celor care doresc să ne limităm foarte mult activitatea, să arătăm că muzeele trebuie să devină hub-uri culturale, instituții în care lumea să vină și să se simtă bine.
Știu că la Sibiu facem treabă foarte bună, atât noi cât și Muzeul Astra, sper ca în viitor să se întâmple în mai multe muzee din România.
De pildă, la Roma, proiectul de muzică și distracție în muzee a început de mai bine de 10 ani. Va mai trebui ca lumea să se schimbe dar mai ales să se conecteze la realitate și la profilul vizitatorilor și nevoile acestora.
Trebuie să gândim proiecte ample și să fim instituții deschise. Așadar voia bună și magia Crăciunului se trăiesc la Muzeul Național Brukenthal la Christmas at the Palace. Veniți și simțiți-vă altfel în Muzeul Național Brukenthal!”, spune Alexandru Constantin Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal.
Până la sfârșitul anului, unele dintre cele mai frumoase curți interioare din oraș va găzdui câteva căsuțe cu produse speciale, zonă de food unde vizitatorii vor regăsi cele mai apreciate branduri sibiene și o căsuță de unde se vor putea achiziționa diferite produse de brand Brukenthal realizate pentru acest sezon, o zonă de foto și selfie, o decorație de peste șase metri înălțime amplasată în mijlocul curții, luminițe și lasere, dar și o scenă pe care în zilele de weekend vor urca ANTENNA, Abasc, JazzyBIT, LOWELT, FunkyDrop, SOCERON, Cipi Hampu, Los Vagabondos, Roberto, Mikhy, Szabo, Iustin Borbely.
Ediția din acest an aduce și o nouă decorație stradală în Sibiu. Strada Xenopol a prins viață într-un mod spectaculos în această iarnă, printr-o instalație artistică intitulată „Community Lights”.
Proiectul reprezintă mai mult decât o simplă amenajare decorativă, este un simbol al solidarității, al bucuriei culturale și al unității unei comunități care și-a dovedit, de-a lungul timpului, coeziunea și spiritul inovator.
„Luminile Comunității” reflectă valorile care ne aduc împreună: empatia, generozitatea și dorința de a construi un viitor mai luminos.
În semn de solidaritate, luminile pulsează simbolic, creând senzația unei „respirații comune” – o metaforă vizuală a interconectării noastre ca societate, afirmă Sebastian Marcovici.
În același timp, instalația oferă un prilej de divertisment cultural, prin programe variate de evenimente asociate: spectacole muzicale, momente artistice și sesiuni de povestiri comunitare.
Acest demers pune accent pe rolul artei ca limbaj universal, capabil să depășească barierele și să apropie sufletele.
Proiectul, realizat cu sprijinul autorităților locale și al comunității artistice din Sibiu, marchează un angajament ferm față de unitatea comunității. Prin colaborare și inițiative creative, spațiile urbane devin platforme de întâlnire și dialog.
„Luminile Comunității” își propun să inspire fiecare trecător să ia parte la această experiență luminoasă și să reflecteze asupra puterii comunității în momente de provocare și speranță.
Cupola de lumini a fost realizată de echipa „Lumini cu poveste”, cu sprijinul partenerului principal al evenimentului Christmas at the Palace, Banca Transilvania.
Această instalație va rămâne amplasată pe tot parcursul anului, transformând strada Xenopol într-un loc deosebit de atractiv și instagramabil.
Instalația de lumini va fi donată Primăriei Municipiului Sibiu de către Asociația Focus Sibiu și va rămâne un element emblematic pentru oraș.
Această inițiativă reflectă angajamentul față de un Sibiu modern și deschis, în care arta și comunitatea se întâlnesc pentru a crea o poveste de neuitat.
De asemenea, proiectul Christmas at the Palace din acest an a adus și un proiect apreciat de sibieni și de turiști. În data de 30 noiembrie Strada Xenopol, înspre intrarea din curtea a doua a Palatului Brukenthal, a adunat sute de persoane.
Cina Comunității este un concept inovator și emoționant care a adus oamenii împreună în jurul unei mese gigantice.
Ideea acestei cine speciale a pornit din dorința de a aduce mai aproape comunitatea și de a da viață străzii Xenopol, care a devenit pietonală în urmă cu 2 ani.
Pornind de la această transformare urbană, a luat naștere ideea mesei comunității. Participanții, localnici și turiști deopotrivă, au fost invitați să aducă de acasă mâncare, băuturi calde sau alte bunătăți pentru a le împărți cu ceilalți.
Fără vreo intenție comercială, evenimentul a fost guvernat de principiul „sharing is caring”.
„Au fost oameni care au adus plăcinte cu mere, ceaiuri calde, chiar și o căsuță din turtă dulce. Câteva restaurante din zonă au contribuit cu platouri.
Ideea a fost să creăm un dialog în comunitate, să strângem oameni din toate categoriile sociale la aceeași masă”, a spus Sebastian Marcovici.