5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

FOTO – Școala de vară „Monumentele sibiene ale Marii Uniri”, în județul Sibiu

Cele mai citite

În zilele de 9-11 iulie 2018, Sibiul a fost gazda unei interesante școli de vară, organizată de Asociația pentru Cultură și Educație Europeană, în colaborare cu Filiala Sibiu a Societății de Științe Istorice din România, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu (Facultatea de Științe Socio-Umane, Departamentul de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă) și Școala Gimnazială „I.L. Caragiale” Sibiu.
Cei 27 de participanți, elevi și cadre didactice din județele Prahova, Sibiu, Teleorman, Timiș și Vrancea, au parcurs un program de activități centrat pe tema „locurilor memoriei”, din perspectiva Centenarului Marii Uniri. Manifestarea, înscrisă pe Agenda Culturală 2018 a Municipiului Sibiu și cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu, se află la a II-a ediție.
Deschiderea Școlii de vară „Monumentele sibiene ale Marii Uniri” a avut loc luni, 9 iulie 2018, la Școala Gimnazială „I.L. Caragiale” Sibiu, în prezența d-lui director prof. Romulus Simion. Însemnătatea și complexitatea momentului unionist au fost subliniate de prof. univ. dr. Mihaela Grancea, conf. univ. dr. Gabriela Gruber, conf. univ. dr. Valeria Soroștineanu și conf. univ. dr. Silviu Purece. Conferința a fost urmată de un atelier cultural-educativ, în cadrul căruia, elevii au realizat, pe echipe, diverse materiale reprezentative referitoare la monumentele Marii Uniri.
Ziua s-a încheiat cu un itinerar unionist al Sibiului, sub coordonarea și ghidajul d-nei conf. univ. dr. Valeria Soroștinenu. Din turnul bisericii evanghelice, elevii și cadrele didactice și-au putut imagina pătrunderea armatei române în august 1916, pentru eliberarea coetnicilor din Transilvania, dar și drumul anevoios parcurs până la realizarea visului unirii. Bătălia Sibiului a fost câștigată de germani, în septembrie 1916, strategia victoriei fiind trasată de feldmareșalul Erich von Falkenhayn chiar din turnul pomenitei biserici.
A doua zi a școlii de vară a fost consacrată unei excursii pe traseul Mediaș – Moșna – Axente Sever. La Mediaș, d-l prof. Helmuth Knall a rememorat desfășurarea Adunării Săsești din 8 ianuarie 1919, chiar în spațiul în care s-a derulat aceasta, Sala festivă a Liceului „Stephan Ludwig Roth”. Clădirea modernă (1912) fusese martora aderării sașilor la decizia unionistă românească de la Alba Iulia. Pe urmele eroului sas pașoptist, promotor al bunei înțelegeri între națiunile Marelui Principat al Transilvaniei, excursionișii au poposit în casa memorială St. L. Roth din Moșna, ultima locație a pastorului luteran, înaintea executării sale la Cluj (1849) de către revoluționarii maghiari radicali.
Popasul la Moșna a prilejuit întâlnirea cu inimosul director prof. Ionel Șotropa, care și-a asumat cu bucurie rolul de ghid local și gazdă generoasă. La întoarcere, excursioniștii au vizitat biserica fortificată din Axente Sever/Frauendorf, intrând în contact cu atmosfera idealurilor pașoptiste românești, prin intermediul personalității eroului local Ioan Axente Sever. A doua parte a zilei de 10 iulie a fost rezervată întâlnirii cu Trupa Veteres Milites, ansamblu cultural-artistic de reconstituiri istorice, organizat de Departamentul de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă, sub coordonarea d-lui conf. univ. dr. Silviu Purece.
Vernisajul expoziției „Monumentele Marii Uniri” a reprezentat principala activitate a ultimei zile a școlii de vară. Expoziția a fost montată în incinta Școlii Gimnaziale „I.L. Caragiale” Sibiu. Sub forma unei adevărate lecții de istorie, elevii au prezentat, pe grupe, materialele expuse. Pentru implicarea în activitățile Școlii de vară „Monumentele sibiene ale Marii Uniri”, organizatorii au acordat diplome de participare.
Ultima activitate s-a desfășurat în spațiul central al Sibiului. A fost vizitat Muzeul de Istorie – Casa Altemberger și s-au încheiat prezentările/filmările în fața clădirii care a adăpostit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, în perioada decembrie 1918 – octombrie 1919, constatându-se aspectele pozitive ale conviețuirii româno-săsești pe meleagurile sibiene, fapt confirmat în anul Centenarului Marii Uniri de prezența în cea mai înaltă funcție a statului român a unui sas sibian, respectiv de conducerea orașului Sibiu de către primari sași în ultimele două decenii.
Pe parcursul celor trei zile, participanții la Școala de vară „Monumentele sibiene ale Marii Uniri” au avut ocazia să asimileze și să exerseze deviza europeană a „unității în diversitate”, o realitate palpabilă în spațiul sibian. Un film documentar de scurt metraj, realizat de-a lungul celor trei zile de activități, va fi postat pe Youtube.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Programul evenimentelor din 30 noiembrie – 1 decembrie 2024 în Sibiu

Crăciunul pe Strada Turnului (Festival)Începe la 10:00 | Strada TurnuluiACS Alma Sibiu - Gloria Buzău (Sport)Începe la 10:00 |...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect