Gospodinele din Vurpăr și Chirpăr vor pregăti duminică, 15 septembrie, în Muzeul din Dumbrava Sibiului, bucate tradiționale, specifice Văii Hârtibaciului, printre care ciorbă acră de fasole, chiftele cu cartofi zdrobiți și hencleș.
Evenimentul „Cultură și gastronomie locală de pe Valea Hârtibaciului” se va desfășura între orele 10 – 16, și este o inițiativă ce face parte din programul „Târgul comunităților rurale”, aflat la cea de-a XX-a ediție.
Potrivit organizatorilor, duminică, în zona Târgului de țară din Muzeu, vor fi amenajate patru ateliere tradiționale meșteșugărești, dar și unul culinar cu bucate tradiționale din zonă.
„Evenimentul își propune să pună în valoare cât mai multe aspecte ale tradiției păstrată în cele două localități. Meșterii încă activi ai comunităților vor organiza ateliere în care își vor arăta îndemânarea dar vor și dezvălui celor interesați secretele fiecărui meșteșug. Atelierele la care veți putea participa vor fi: de cusut costume populare, de fierărie, confecționat bituști și bâte ciobănești. O deosebită atenție vom acorda și atelierelor culinare, deoarece sub ochii noștri vor fi preparate bucatele cele mai alese de pe masa vurpărenilor: ciorbă acră de fasole, chiftele cu cartofi zdrobiți și hencleș”, spune Raluca Iliuț, muzeograf al Muzeului ASTRA.
Cu acest prilej, vizitatorii vor putea vedea și obiceiuri răspândite la nunțile de pe Valea Hârtibaciului, precum strigatul găinii și împodobitul steagului.
Atmosfera va fi întreținută, la sfârșitul săptămânii, de Ansamblul Folcloric „Jucătorii”, din Chirpăr.