3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Gurenii și-au primit oaspeții cu pită, sare și rachiu, la Festivalul „Bujorul de Munte”

Cele mai citite

„Bujorul de Munte” a înflorit pentru a XVI-a oară, la Gura Râului, cu joc, cântec și bucate tradiționale specifice Mărginimii Sibiului.
Festivalul care poartă numele florii ce crește la circa 2.000 de metri altitudine, în Munții Cindrel, a adunat la Gura Râului mii de turiști veniți din toate colțurile țării, dar și de peste granițe, fiind curioși să descopere sau să revadă tradițiile din localitatea din Mărginimea Sibiului.
Evenimentul a debutat sâmbătă cu „Cina ca la stână”, care a cuprins spectacole folclorice și jocuri populare din Mărginime, Arad și Suceava. Fiecare solist a pregătit cu această ocazie o prezentare a preparatelor tradiționale din zona de proveninență. Prima seară a Festivalului de la Gura Râului s-a încheiat cu un foc de tabără.
Duminică, gurenii și-au întâmpinat oaspeții la poarta de intrare în comună. Aici, primarul localității, Gheorghe Călin, și-a așteptat musafirii cu pită, sare și rachiu. Printre invitați s-au numărat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, dar și lideri ai Partidului Național Liberal, ca Ludovic Orban, președintele PNL, Raluca Turcan, vicepreședinte al PNL și președinte al PNL Sibiu, senatorul Mircea Cazan și deputatul Nicolae Neagu. Oaspeții au primit și câte o floare de bujor de munte.
„Bună ziua, oameni buni! Bine ați venit la cea de-a XVI-a ediție a Festivalului „Bujorul de Munte”. După cum se vede, astăzi toate drumurile duc la Gura Râului. Ați văzut o coloană imensă de mașini care își doresc să aibă o zi plină de tradiție, folclor și gastronomie locală, precum numai la Gura Râului se poate întâmpla. La noi, tradiția e ca atunci când vin oameni importanți, cum sunteți dumneavoastră, să guste o gură de rachiu de Gura Râului”, le-a spus Gheorghe Călin, primarul comunei Gura Râului, oaspeților, la intrarea în comună.”Mulțumim pentru primire! Să ne vedem și la ediția cu numărul 100!”, a fost răspunsul lui Ludovic Orban.
De aici, invitații au urcat în căruțe și au coborât în centrul localității, unde au aplaudat spectacolul oferit de Junii din Gura Râului.
Start petrecerii, în aval de baraj
De la ora 13, Festivalul s-a mutat în aval de baraj, unde s-a dat startul petrecerii, alături de Junii Sibiului și soliștii Ovidiu Homorodean, Stana Stepanescu, Tudor Furdui Iancu, Robert Târnăveanu, Nicușor Iordan, Carmen Popovici Dumbravă, Mariana Anghel, Adrian Stanca, Cristian Pomohaci și Nineta Popa.
„Domnul primar m-a invitat la acest festival înainte de data de 26 mai și i-am spus că o să vin dacă iese pe primul loc! (…) Vă mulțumesc foarte mult pentru încrederea pe care ne-ați acordat-o pe 26 mai. Sunt convins că ceea ce face domnul primar, pe care noi îl apreciem în mod deosebit, a avut un rol extrem de important. Vin cu mare plăcere aici. Oricum aș fi venit, indiferent de scor, pentru că trebuie să vă spun drept că în Gura Râului, în Mărginimea Sibiului, mă simt aproape ca acasă. Eu sunt brașovean de origine și mi-am petrecut o mare parte din viață la poalele munților, privind spre crestele munților, trăind alături de oameni curajoși, oameni tari, oameni puternici, oameni care știu să înfrunte vitregiile naturii, vremii, oameni care pot să facă din aproape nimic extrem de multe. Întotdeauna m-am simțit bine la Gura Râului, la Jina, la serbarea poienarilor, la realizarea celui mai lung bulz la Rășinari”, a precizat Ludovic Orban, în deschiderea Festivalului.
Astrid Fodor a declarat că este prima oară când participă la Festivalul „Bujorul de Munte” și a apreciat frumusețea comunei. „În luna februarie, am fost invitată la un eveniment despre bucătăria ciobănească și am fost impresionată de tot ce am văzut, de pregătirile care s-au făcut, de bucatele servite. Recunosc, și de rachiul din Gura Râului, despre care am zis că e cel mai bun rachiu din România. (…) Am văzut foarte puține comune atât de frumoase și bine întreținute precum comuna dumneavoastră”, a spus primarul Sibiului.
Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, a declarat că „acest eveniment este despre ospitalitatea românească, despre un sentiment pe care noi, românii, îl avem în adâncul sufletului. Comunitatea din Gura Râului reușește, ca în fiecare an, să aducă aici tot mai multă lume”.
De altfel, deputatul Raluca Turcan a precizat că localitatea Gura Râului este un „colț binecuvântat de Dumnezeu. Vă felicit că trăiți pe aceste meleaguri și că ne dați și nouă bucurie și motiv de sărbătoare”.
De spectacolul oferit de Junii Sibiului, pregătit de Silvia Macrea și Ioan Crăcea, s-au bucurat mii de spectatori. Ei au venit „echipați” cu umbrele, ochelari de soare și pălării, pentru a face față temperaturilor ridicate.
Festivalul „Bujorul de Munte” este o acțiune cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu, prin Agenda Comunității. Organizatorii evenimentului au fost Primăria şi Consiliul Local Gura Râului, Consiliul Județean Sibiu și CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu.
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: A murit Gheorghe Vaida, antrenor de tenis de masă la Romgaz Mediaș

Antrenorul Gheorghe Vaida, care a descoperit-o pe multipla campioană Andreea Dragoman, a încetat din viață.Anunțul a fost făcut pe...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect