Articol de Vasile Alexandru
Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Fundația Freedom House România au organizat, sâmbătă, 25 noiembrie, ora 11:00, în Aula Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, un eveniment intitulat „Imagini din trecut. Holocaustul în Sibiu”.
Proiectul aduce în prim-plan poveștile de viață ale evreilor și romilor din Sibiu, prin intermediul unor benzi desenate. Acestea au fost ilustrate de Octav Ungureanu, după un scenariu realizat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel”, în colaborare cu elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” și Liceul de Artă din Sibiu.
Tinerii, cei mai pasionați de subiect
Elevii au fost foarte receptivi la acest proiect. ”Mi s-a părut foarte interesantă această oportunitate, am putut avea acces la specialiști în domeniul istoriei și artei”, ne spune Maria Cristina Mailat. Participanții spun că astfel li s-au valorificat ideile și au putut afla mai multe de cele petrecute atunci. ”Am fost informați că Institutul lucrează deja cu un ilustrator, iar munca noastră a fost de a descrie cât mai bine personajele, acțiunea și replicile acestora”, zice Maria Timeea Avram. Proiectul nu a făcut altceva decât să trezească mai mult apetitul pentru cunoaștere. ”Aș mai participa, cu siguranță, la o astfel de inițiativă; mi s-a părut foarte interesantă. Prin aceasta mi-am valorificat creativitatea, abilitățile de muncă în echipă și am învățat mai multe despre un subiect de care s-a vorbit mai puțin, până acum, în programa școlară“, menționează și Ilinca Ștefania Gruia.
În 1940, comunitatea evreiască din Sibiu număra 1340 persoane. Perioada Holocaustului a adus în localitatea noastră detașamente de muncă forțată, cu evrei deportați din toată țara. Iar membrii comunității evreiești din Sibiu, în perioada Statului Național Legionar, au fost jefuiți, maltratați, excluși din viața economică și socială a județului.
Începând din 1942, au fost deportați în Transnistria 325 de romi din județ, majoritatea fiind copii și femei. ”Avem puține date cu privire la evreii și romii care au trăit de-alungul veacurilor în Sibiu. De aceea mulți istorici nu se încumetă să trateze acest subiect delicat al Holocaustului”, declară Daniel Crețu.
Expoziție și invitați
Moderatorul acestui eveniment a fost Cristina Guseth, director Fundația Freedom House România. Iar printre cei care au participat la discuție s-au numărat Ana Bărbulescu, doctor în sociologie la Universitatea din București și cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, Daniel Crețu, Lector Universitar și Doctor la Departamentul Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Iulia-Aura Lazăr, profesor istorie, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, Sibiu și Daniela Rotărescu, profesor istorie, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Sibiu.
De la ora 12:30 a avut loc, în Piața Albert Huet, vernisajul expoziției de bandă desenată. Deși vremea a fost ploioasă, aceasta nu i-a împiedicat pe cei prezenți să admire operele create pentru ilustrarea subiectului.