De mai bine de un secol, comunitățile rome din sudul Transilvaniei reprezintă nu doar depozitarul „iei cu altiță” românești ci, mai mult, și-au asumat acest element important de costum pe care l-au integrat în obiceiurile și cutumele proprii – „un fenomen necunoscut publicului larg, care a scăpat cercetărilor sistematice și asupra căruia un grup de cercetători renumiți se apleacă abia acum în contextul depunerii de către Guvernul României la UNESCO a dosarului <Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova>”, după cum arată reprezentanții Asociației „Monumentum”.
Proiectul „Salvând cultura celuilalt”, inițiat în 2021 de către Asociația „Monumentum”, pleacă de la o experiență de peste 20 de ani a colecționarului Eugen Vaida care, bătând la pas satele de pe Valea Hârtibaciului și Țara Oltului, a achiziționat de la comunitățile rome peste 100 de ii cu altiță. Romii au salvat elemente ale culturii românești abandonate din diferite motive de către proprii ei făuritori, iar în momentul de față multe dintre femeile rome păstrează încă cu fală între zece și 30 de ii de proveniență românească.
„Din păcate și în rândul acestor comunități iile se pierd fiind abandonate de tinerele generații care aleg ia de “Argheș” (Argeș), acestea din urmă având o ornamentică mai bogată”, arată Asociația „Monumentum”.
Conform inițiatorilor, proiectul își propune oferirea decidenților politici și societății civile instrumente puternice de combatere a naționalismului, a conflictelor sociale, și mediază apropierea unei culturi de cealaltă, în contextul unei convivialități de secole, dar și a unor prejudecăți neîndreptățite îndreptate împotriva romilor datorate necunoașterii fenomenelor culturale, o temă tot mai frecventă în politicile publice europene și în viața cotidiană.
De asemenea, se dorește promovarea iei cu altiță de pe Valea Hârtibaciului și valorificarea acesteia în parteneriat cu Asociația „Semne cusute” prin documentarea și reconstituirea unor piese din „Colecția Eugen Vaida”.
În plus, se urmărește identificarea unor centre etnografice locale, mai puțin cunoscute, a căror prezență este bănuită, dar nu dovedită științific, prin compararea cusăturilor specifice în cadrul unei cercetări realizate în parteneriat cu mari muzee din România.
Proiectul vizează și fotografierea pe modele umane vii a unor ansambluri de port vestimentar și a iilor cu altiță provenite de pe Valea Hârtibacului și a Țării Oltului care se află în colecția de la Alțâna și în depozitele muzeelor partenere.
„În luna noiembrie vom lansa o publicație privind rezultatele proiectului iar pe marile ecrane luminoase stradale din Sibiu va rula expoziția cu fotografii cu ii cu altiță realizate cu ajutorul manechinelor vii cu fizionomii specifice Văii Hârtibaciului și a fotografiilor realizate în cadrul cercetării in comunitatiile rome”, arată reprezentanții Asociației „Monumentum”.
Partenerii proiectului, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, sunt Muzeul Național al Țăranului Român, Complexul Național Muzeal Astra, Muzeul de Etnografie Brasov, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Muzeul de Istorie „Valea Hârtibaciului”.