5.2 C
Sibiu
duminică, aprilie 6, 2025

În anul școlar 2014 – 2015 elevii vor putea învăța arhitectura în școli

Cele mai citite

O nouă programă școlară opțională va fi predată în anul școlar 2014 – 2015, în 100 de clase din țară, printre care și clase din Sibiu. Este vorba despre „De-a arhitectura – educaţie pentru arhitectură şi mediu construit”, programă elaborată cu sprijinul Facultăţii de Psihologie şi Ştiințele Educației din Universitatea București și destinată claselor a III-a și a IV-a, prin care se urmărește familiarizarea elevilor cu noţiuni de arhitectură şi urbanism introduse prin observarea directă şi aplicarea creativă a acestora. Proiectul a fost propus de Asociației „De-a arhitectura” și are ca scop principal deschiderea şcolarilor către arhitectură şi mediu construit. Programul s-a dezvoltat începând cu anul 2011, cu sprijinul Filialei Teritoriale București a Ordinului Arhitecților din România. În cadrul acestuia, elevii sibieni ai claselor a III-a și a IV-a au fost provocați într-un mod creativ. Ei au avut de prezentat proiecte – machetă a orașului ideal, iar vineri, 13 iunie 2014, în sala de sport a Şcolii Gimnaziale nr. 18 a avut loc prezentarea acestora. Fiecare echipă a prezentat în câteva minute macheta realizată, iar la final elevii au primit din partea organizatorilor insigne, echipele fiind răsplătite cu un tort sub forma omuleţului Lego.

Programul cultural este finanţat parţial din fondul Taxa de Timbru de Arhitectură, acordată de Ordinul Arhitecţilor din România în urma concursurilor de proiecte culturale. 

Despre proiect

Arhitecţi voluntari din Sibiu implicaţi în acest proiect au fost: Livia Aruncutean, Anca Bordean, Alexandru Găvozdea, Iulia Nistor, Carmen Şandru, Mircea Ţibuleac;

Cadrele didactice din Sibiu care au promovat şi deyvoltat pe parcursul anului şcolar 2013 – 2014 acest proiect : Aida Petrea – Lic. Onisifor Ghibu, Elke Dengel – Şc. 2, Mirela Şandru, Daniela Micu –Sârbu, Gabriela Sorica – Şc. 5, Simona Câmpean, Anca Carmen, Elena Geamănu, Cristina Prodea – Şc.18, Elena Săliştean, Mihaela Bodea – Şc.4, Ana Nireştean- Colegiul Pedagogic.

 

Din 2014 Uniunea Arhitecţilor din România  susţine şi finaţează atelierele de pregătire a îndrumătorilor arhitecţi care vor preda curricula „de-a arhitectura” în şcoli alături de cadrele didactice.

Pentru a asigura continuitatea programului cultural şi a proiectelor sale complemetare Asociaţia  De-a Arhitectura a beneficiat şi de sprijinul:  Holcim, Ytong, Fundaţia Acvatot, Pazo Grup, Fundaţia Comunitară Sibiu.

www.de-a-arhitectura.ro

www.facebook.com/DeAArhitectura

Prezentarea proiectului 

„De-a arhitectura” este un program cultural care familiarizează elevii cu noţiuni de arhitectură şi urbanism introduse prin observarea directă şi aplicarea creativă a acestora. Scopul este promovarea valorilor universale ale arhitecturii şi ale mediului construit şi promovarea lor ca parte din cultura generală, de a ajuta copiii să înţeleagă arhitectura şi mediul construit şi implicit procesele complexe care le transformă mediul în care trăiesc. Casa, şcoala, cartierul şi comunitatea lor îi formează pe aceşti viitori cetăţeni, le dau un mesaj despre locul lor în lume şi afectează calităţile fizice şi psihice ale vieţilor lor. Calitatea arhitecturii şi a mediului construit de mâine depinde de ei.

O schimbare a paradigmei culturii arhitecturale şi urbane a societăţii româneşti actuale nu se poate face decât pornind de la educaţia copiilor, viitorii cetăţeni şi formatori indirecţi de opinie ai părinţilor lor.

Programul este format din mai multe proiecte complementare, printre care şi “de-a arhitectura în oraşul meu” – curs opţional pentru clasele a III-a şi a IV-a.

Pentru anul şcolar 2013-2014, acest curs s-a desfăşurat în şase şcoli din Sibiu: Şcoala Gimnazială nr. 2, Şcoala Gimnazială nr. 4, Şcoala Gimnazială nr. 18, Şcoala Gimnazială Regina Maria, Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu” şi Colegiul Naţional Pedagogic “Andrei Şaguna”.

Au fost înscrise douăsprezece clase a III-a şi a IV-a, iar arhitecţii voluntari (Livia Aruncutean, Anca Bordean, Alexandru Găvozdea, Iulia Nistor, Carmen Şandru, Mircea Ţibuleac) împreună cu învăţătorii au încercat ca în fiecare oră din săptămână dedicată acestui curs să prezinte cât mai pe înţelesul copiilor noţiuni legate de mediul construit, deseori folosindu-se de metode mai ludice, precum diverse tipuri de jocuri, expediţii şi ateliere.

Finalitatea cursului este marcată prin realizarea machetei oraşului ideal imaginat de fiecare clasă în parte, construită la scara unui omuleţ Lego, folosindu-se de informaţiile şi cunoştinţele acumulate pe parcursul anului. Este important ca elevii să-şi asume rezultatele muncii lor. De aceea, vineri – 13 iunie – ei şi-au prezentat lucrările într-o expoziţie ce a reunit 360 de elevi (şi cel puţin tot atâţia părinţi) în sala de sport a Şcolii Gimnaziale nr. 18, pusă la dispoziţie cu drag de către directorul şcolii, căruia îi mulţumim. Numărul mare al persoanelor prezente a fost copleşitor, dar scopul acestei întâlniri a fost atins: înarmaţi cu argumente, copiii şi-au prezentat munca, au analizat machetele celorlalţi şi, bineînţeles, au încercat să facă un clasament al celor mai bune oraşe, cumva nereuşind să accepte că nu este un concurs, ci o expunere a diferitelor idei de oraşe, şi că fiecare propunere este apreciată atâta timp cât ne prezintă o poveste captivantă şi bine motivată. 

În clasă, pe parcursul realizării oraşelor, imaginaţia lor a fost debordantă şi odată ce au început construirea lor, cu greu mai auzeau sunetul clopoţelului ce anunţa pauza. În general, străzile şi maşinile au fost ignorate, importanţi fiind pietonii, pieţele publice, parcurile, dotările sportive şi zonele verzi din cartierele cu locuinţe. Entuziasmul şi dăruirea cu care au lucrat nu lasă loc de îndoială că acest curs a meritat efortul arhitecţilor voluntari şi a învăţătorilor, şi asigură energia necesară de a o lua de la capăt în următorul an şcolar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicitate
Ultimele știri

FOTO: Atleta Alexandra Hudea a obținut un nou titlu de vicecampioană națională

Atleta medieșeană Alexandra Hudea continuă să impresioneze cu ocazia fiecărui concurs la care ia parte.Alexandra Hudea continuă să obțină...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect