Articol de Cosmin Pal
Festivalul ţine zece zile şi este dedicat culturii maghiare la Sibiu, între 11 și 20
noiembrie. ARS HUNGARICA este un festival dedicat culturii maghiare, care se
desfășoară la Sibiu din anul 2006. Este un eveniment de calitate, dedicat culturii maghiare și se remarcă în viața culturală a Transilvaniei și a Bazinului Carpatic prin diversitatea sa. Ediția din acest an va avea loc între 11 și 20 noiembrie. Festivalul cuprinde spectacole în Sibiu și împrejurimi.
Programul diversificat prin acoperirea mai multor ramuri culturale își propune să contribuie la afirmarea comunității maghiare, să prezinte bijuterii culturale specifice şi să construiască punți de legătură între persoane, comunități și instituții.
“Festivalul este un eveniment recunoscut la nivel internațional și este
unul foarte bine primit, apreciat și vizitat în bogată ofertă culturală locală. Ars HUNGARICA prezintă tradițiile și bogăția culturală maghiară atât localnicilor, cât și vizitatorilor. Nu în ultimul rând, acesta transmite valori culturale, întărește sentimentul de apartenență la o anumită bogăție culturală și sprituală și oferă oportunități de recreere pentru întreaga comunitate locală”, susţin organizatorii, Asociația HÍD – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu. Primul eveniment este programat, vineri, în Sala Expozițională a Primăriei Municipiului Sibiu la ora 12:00, unde va fi vernisată expoziția artistului local Ștefan Orth: Tragedia omului. De la ora 19 va avea loc un spectacol de gală la Sala Thalia unde, după alocuțiunile invitaților va avea loc decernarea Premiul de Excelență în Cultură al Societății Maghiare de Cultură din Transilvania (EMKE) doamnei Enikő Orth. Totodată, vor urca pe scenă Sárik Péter Trió & Falusi Mariann, Luiza Zan, Bajka Brigitta. Detalii despre programul complet și evenimente se găsesc pe pagina oficială: www.szeben.ro și pe Facebook.
Programul include evenimente pentru toate vârstele și gusturile. Publicul poate participa la spectacole de teatru, concerte diverse, vernisaje de expoziții, tururi ghidate prin Sibiu și împrejurimi, degustări de produse ungurești, prezentări de cărți și reviste culturale, dansuri populare, conferințe, concerte și spectacole pentru copii și altele. Diverse sunt și locațiile de desfășurare ale evenimentelor.
Acestea vor avea loc în Sibiu la Sala Thalia, sala expozițională a Primăriei Sibiu, galeria Bisericii Reformate, Turnul Sfatului, Teatrul Gong, Sala Oglinzilor a Forumului German, Biblioteca ASTRA, Biserica romano-catolică Sfânta Treime din Piața Mare, dar și în Ocna Sibiului și Săcădate.
Accesul publicului la evenimentele din cadrul festivalului este gratuit, în limita locurilor disponibile.