Expoziţia itinerantă „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, care prezintă istoria acestei instituţii, a fost vernisată, în urmă cu câteva zile, la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc, la eveniment fiind prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne şi ai autorităţilor locale şi judeţene, precum şi membri ai comunităţii locale.
Munca de cercetare a fost făcută de muzeograful sibian Nicolae Adrian Alexe, de la Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, majoritatea fotografiilor de arhivă din expoziţie provenind din colecţia personală a acestuia. În cadrul expoziţiei pot fi văzute numeroase replici de uniforme, distincţii, brevete, documente, fotografii, articole de echipament, care sunt obiecte de patrimoniu, dar şi elemente de echipament folosite în perioada 1980-1990, precum şi brevete militare, distincţii sau însemne militare care aparţin unor ofiţeri şi subofiţeri jandarmi, participanţi la misiuni de menţinere a păcii în Bosnia, Kosovo şi Afganistan. Expoziţia este rodul unei colaborări între Muzeul Naţional de Istorie a României, Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Asociaţia RoMilitaria, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita.
Muzeograful sibian a menţionat că textele de pe panourile expoziţiei sunt traduse în engleză şi germană şi că vor fi disponibile şi în limba maghiară. La eveniment a fost prezent şi muzeograful Nicolae Adrian Alexe, care le-a vorbit celor prezenţi despre uniformele expuse, care în trecut erau copiate sau inspirate de la armatele altor state şi care „indicau gustul sau moda vremii”.
În opinia sa, cea mai frumoasă parte a expoziţiei este cea în care uniformele jandarmilor sunt expuse alături de portul popular tradiţional românesc. „Cea mai frumoasă parte, zic eu, a expoziţiei este integrarea cu lumea satului, pentru că cei mai mulţi jandarmi în trecut erau jandarmii rurali. Jandarmeria de acum are alte atribuţii faţă de Jandarmeria din perioada regală. Pe scurt, în perioada regală, deci după 1893, la sate nu erau poliţişti, erau jandarmi, iar în oraşe erau poliţişti şi, practic, jandarmii aveau rolul de a se ocupa de infracţiuni, de a avea evidenţa populaţiei şi atunci am integrat uniformele respective, dar lângă cei cu care lucrau, pentru că majoritatea populaţiei României era rurală în 1948, 80% din ea. Se şi spunea că în perioada interbelică stâlpii satului sau personajele principale erau preotul, învăţătorul, primarul şi jandarmul”, a spus muzeograful Nicolae Adrian Alexe.
Expoziţia „Jandarmeria Română 1850 – 2020” a fost organizată mai întâi la Muzeul Naţional de Istorie a României, în intervalul 29 iulie – 8 noiembrie 2020 şi ulterior a ajuns la muzee din Oradea, Arad, Buzău, Timişoara, Târgovişte, Braşov, Reşiţa, Satu Mare, Baia Mare, Călăraşi, Slobozia, Deva, Craiova, Constanţa, Tulcea şi Bistriţa. La Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc, secţie a Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, va putea fi vizitată până în data de 18 ianuarie 2024.