3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Lucrări de pictură semnate de copii din Ucraina, în foaierul Bibliotecii ASTRA

Cele mai citite

Lucrări de pictură realizate de copiii ucraineni incluși într-un program de terapie prin artă, în 2014, pornit la începutul conflictului armat din Crimeea, pot fi admirate, încă de ieri, în foaierul Corpului B al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Vernisajul „Peaceful Sky Over Ukraine” a avut loc în prezența unui public numeros, fiind un proiect inițiat de Organizația pentru Tineret „Здоровая Украина”/ „Healthy Ukraine” din Kiev, reprezentată de Stanislav Lypovskyi, și organizat în colaborare cu Alexandra Mihalcea.
Expoziția „Peaceful Sky Over Ukraine” cuprinde o serie de lucrări de pictură realizate de copiii ucraineni incluși într-un program de terapie prin artă, pornit la începutul conflictului armat din Crimeea, în 2014, cu scopul de a-i sprijini pe cei afectați de acesta. „Războiul văzut prin ochii copiilor” este tema expoziției găzduită de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile cu susținere financiară din partea Consiliului Județean Sibiu.
„Urmărind aceste lucrări de pictură, veți înțelege emoțiile puternice prin care au trecut nu doar copii, dar și toți cetățenii Ucrainei. Sunt copii care au văzut războiul cu ochii lor, copii din Mariupol, din Kiev, din Harkov, orașe bombardate în ultimele săptămâni. În lucrările expuse în cadrul expoziției, copiii și-au dezvăluit frica, dar totodată și speranța. Activitățile de desen și pictură îi ajută să depășească emoțiile negative puternice. Expoziția va putea fi vizionată la Biblioteca ASTRA Sibiu timp de două săptămâni, urmând a fi itinerată în orașe din Romania, inclusiv București, apoi va merge în Slovacia, Germania și alte state europene”, a declarat Stanislav Lypovskyi.
Radu Vancu: „Toate inimile noastre au graniță cu Ucraina!”
Prezent la vernisajul de joi, poetul Radu Vancu a precizat că cel mai mult l-a impresionat lucrarea în care un copil încearcă să escaladeze infernul.
„Ucraina este supra-tema planetei în aceste zile. Toate inimile noastre au graniță cu Ucraina în aceste săptămâni din urmă. Ce fac copiii aceștia în desenele lor este să adune toate inimile lumii într-o comunitate care speră din răsputeri că frumusețea mai e posibilă. Aceasta este, de fapt, șansa noastră – faptul că acești copii încă mai văd frumusețea. (…) Pe mine m-a emoționat mult ceea ce spunea dl. Lypovskyi, anume că, după doi ani de lucrat cu copiii, a observat că lumina începe să se întoarcă în picturile și desenele lor. Desenele îi ajută pe ei să vadă lumina și ne ajută și pe noi să vedem frumusețea în continuare, într-o lume care face tot posibilul să distrugă frumusețea. Copiii aceștia sunt inimi care încă speră că lumina mai e posibilă. (…) Faptul că lumina este posibilă pentru acești ochi, pentru aceste inimi, în lumea atât de întunecată și de îngrozitoare, ne arată că, de fapt, există o speranță pentru specia noastră. Noi nu suntem doar specia care produce războaie cumplite. Suntem și specia care produce copiii capabili să vadă lumina și în asta stă șansa speciei. Cred că cel mai mult m-a impresionat lucrarea în care un copil încearcă să escaladeze infernul, să se cațere dintr-un infern subteran către un soare de o lumină splendidă. E istoria acestor copilării distruse care speră că vor vedea lumina și, într-un fel, istoria speciei noastre care mereu a sperat că va ieși din întuneric către o lumină vindecătoare”, a spus Radu Vancu.
În opinia artistului Dan Perjovschi, ceea ce vine din tragedie este mai mult document decât artă sau frumusețe. „Dar pentru că suntem acum într-o bibliotecă, deci într-o zonă intelectuală a educației – fapt pentru care felicit Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, că și-a deschis porțile pentru astfel de evenimente, acesta fiind rolul unei biblioteci – doresc să vă spun ca tot sistemul de educație și cultural-artistic din Europa și, în general, din toată lumea a răpsuns fenomenal la tragedia din Ucraina. Acestă expoziție este o mică picătură dintr-o mare de gesturi extraordinare de solidaritate care salvează frumusetea, cum spunea Radu, sau balansează cumva tragedia”, a declarat artistul.
În cadrul evenimentului, traducerea a fost asigurată de Tetiana Toma.
Cei care vor să viziteze expoziția o pot face de luni până vineri, în intervalul orar 8- 20.
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

„Legionar”, cel mai căutat cuvânt pe DEX online în noaptea alegerilor. Ce alte cuvinte au mai fost căutate

„Legionar” a fost cel mai căutat cuvânt de către români, în noaptea de duminică spre luni, conform unei indexări...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect