-3.7 C
Sibiu
luni, aprilie 7, 2025

MAL/PRAXIS provoacă publicul TNRS la dialog

Cele mai citite

MAL/PRAXIS este ultima parte a trilogiei „Câtdedepartesuntemdepeșteriledincareamieșit?”, proiect cultural demarat în 2015 de regizorul Bogdan Georgescu și de TNRS, cu spectacolul „Antisocial”.
Trilogia care include spectacolele „Antisocial”, „#minor” și „Mal/praxis” arată adevărata față a României, vorbind publicului dintr-o perspectivă dură, dar sinceră și foarte actuală. Totul a început în 2015 cu Antisocial, o punere în scenă a unui caz real petrecut în același an într-un liceu din Cluj-Napoca. Impunerea exagerată a autorității și regulile de comportament în instituțiile de învățământ au fost temele centrale ale spectacolului care s-a transformat rapid într-o dezbatere internațională. Trilogia a continuat cu #minor, un spectacol despre durerea nevăzută a copilăriei trăită în frică și sub deviza „Bătaia e ruptă din Rai”. Dezbaterea s-a desfășurat în jurul întrebării „Care sunt metodele educaționale pentru creșterea unui tânăr adult în România anului 2016?”. Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, spune că fenomenul creat de Bogdan Georgescu (regizorul spectacolelor) nu este doar o superbă punere în scenă a unor probleme actuale, ci și o punte de legătură între diferite generații de actori și viitori actori.
„E important ca astfel de proiecte să primească recunoașterea binemeritată. În același timp, trebuie menționat demersul educațional și de cercetare pe care l-am făcut cu cele 3 spectacole. Pe de o parte, vorbim de faptul că în cele 3 spectacole au fost implicați tineri: în primul au fost aleși de la Master, la fel și în al doilea, iar la acest spectacol am hotărât că e bine să avem și actori din TNRS și iată avem două actrițe care sunt angajate de o bucată de vreme la noi, cu toate că sunt încă tinere (Codruța Vasiu și Cristina Ragos), iar una din ele este chiar cadru universitar. Este foarte bine să facem această punte de legătură între generații”, a explicat Constantin Chiriac.
WhatsApp Image 2017-05-17 at 13.20.08
Ultima parte a trilogiei care a devenit un fenomen internațional se numește MAL/PRAXIS și se bazează din nou pe un caz real, analizând modul în care o greșeală de neiertat este trecută cu vederea din cauza arhiîntâlnitelor jocuri de putere. Nimeni nu ia nicio măsură, cu toate că autorul greșelii este cunoscut, iar consecințele nu pot fi altfel decât catastrofale. Bogdan Georgescu spune despre MAL/PRAXIS că este, asemenea celorlalte două spectacole, un spectacol cu baza într-un caz real, dar care vorbește în numele tuturor cazurilor de acest gen.
„După Antisocial, care este despre prestigiu, și #minor, care este despre prostie, ultima parte a trilogiei este despre putere. Am scris acest spectacol pentru actorii săi. Tema acestui spectacol este explorarea raportării noastre la ce înseamnă educație despre igienă și sexualitate, despre relaționare pe acest subiect și cum influentează asta viața noastră de zi cu zi. MAL/PRAXIS nu e al unui singur personaj, cu toate că există o poveste centrală. Ca și Antisocial și #minor, acest ultim spectacol are o poveste reală la bază”, spune Bogdan Georgescu.
Spectacolul care încheie trilogia promisă de Bogdan Georgescu și TNRS în 2015, la premiera spectacolului Antisocial, se va juca pe scena TNRS în avanpremieră, joi, 18 mai, de la ora 19:00. În distribuție se află Codruța Vasiu, Cristina Ragos, Ștefania Marola, Cristina Blaga, Alexandra Gavrilov, Alexandra Spătărelu și Raj-Alexandru Udrea.

Publicitate
Ultimele știri

BEC a intrat tare în campania electorală: a decis înlăturarea a zeci de materiale de pe TikTok și Facebook

Biroul Electoral Central a declarat ilegale zeci de materiale de campanie electorală aflate pe platformele TikTok şi Facebook.BEC a...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect