12.4 C
Sibiu
sâmbătă, aprilie 5, 2025

Ministerul îi cere demisia directorului Muzeului Brukenthal. Luca spune că nu va demisiona

Cele mai citite

Ministerul Culturii cere „de îndată” demisia directorului Muzeului Naţional Brukenthal, Sabin Luca, din cauză că a prezentat în mod „tendenţios” situaţia financiară a muzeului. Reprezentanţii ministerului susţin că Luca a organizat luni o conferinţă de presă în care s-a plâns de lipsa fondurilor, în condiţiile în care managerul muzeului a fost informat încă de vineri că va primi o suplimentare de 700 000 de lei.

 

„Joi 28 martie, Muzeul Naţional Brukenthal a comunicat impasul financiar în care se află în privinţa plăţii utilităţilor pentru luna martie. Deficitul a fost produs de distribuirea dezechilibrată a subvenţiei acordate de Ministerul Culturii şi veniturilor proprii. Pe 29 martie, secretarul de stat şi secretarul general al Ministerului Culturii i-au comunicat managerului Muzeului Brukenthal că situaţia a fost rezolvată, fiind alocată o suplimentare de 700.000 lei doar pentru primul semestru al anului 2013”, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii, postat pe site-ul instituţiei. 

În comunicatul citat este criticat faptul că deşi i s-a comunicat managerului muzeului că situaţia a fost rezolvată, acesta a anunţat că s-a trecut la închiderea parţială a instituţiei. 

„Cu toate acestea, managerul a ţinut o conferinţă de presă  în data de 1 aprilie 2013, în care a prezentat tendenţios situaţia muzeului şi nu a arătat că soluţia a fost găsită cu maximă promptitudine. Managerul a anunţat, de asemenea, că a trecut la închiderea parţială a muzeului. În acest fel, managerul a încălcat grav atât etica profesională, cât şi mandatul încredinţat de Ministerul Culturii. Pentru acest dublu motiv i s-a cerut să-şi prezinte de îndată demisia”, precizează Ministerul Culturii. 

Contactat de corespondentul MEDIAFAX pentru a comenta afirmaţiile reprezentanţilor Ministerului Culturii potrivit cărora unitatea a fost informată încă de vineri cu privire la suplimentarea fondurilor cu 700.000 de lei, managerul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, a spus: „Există nişte acte pe care nu eu le-am emis şi în care se vede exact de când sunt. Dacă mi s-ar fi comunicat oficial de vineri că s-a suplimentat bugetul, ar fi trebuit să existe o hârtie. Am primit hârtie oficială de la Ministerul Culturii cu suplimentarea bugetară luni după-amiază, pe la ora 16.00-17.00, oricum după încheierea programului. Hârtia a venit la contabilitate, că nu era pe numele meu, nu sunt banii mei, sunt bani pentru funcţionarea muzeului. Oricum, nu înţeleg de ce nu ne-au dat banii de la început pentru că, de ani, se ştie că în lunile de început de an eu am aceste cheltuieli”.

Întrebat dacă va demisiona, aşa cum îi cer reprezentanţii Ministerului Culturii, Sabin Luca a negat, afirmând că şi-a „făcut treaba”.

În plus, managerul Muzeului Naţional Brukenthal a afirmat că măsurile luate pentru a asigura funcţionarea unităţii rămân în vigoare, în pofida suplimentării bugetare.

„Banii pe care i-am primit ne ajută ca, împreună cu măsurile pe care le-am luat şi care rămân în vigoare, sunt anunţate pe site-ul instituţiei, să supravieţuim. Sunt buni aceşti bani în plus, este perioadă de criză şi nu puteam cere mai mult, dar sunt bani fără de care, nici cu măsurile luate de noi, nu aveam nicio şansă”, a declarat Sabin Luca pentru Mediafax.

Luni, directorul Muzeului Naţional Brukenthal a declarat că banii alocaţi de la Ministerul Culturii s-au redus drastic, pentru luna martie primind de 9 ori mai puţini bani decât ar fi fost nevoie. Prin urmare, s-au dispus măsuri extraordinare de economisire: alimentarea cu gaz a fost sistată, iar în sălile de expoziţii se vor folosi mai puţine becuri. 

 „În birourile Muzeului Naţional Brukenthal va funcţiona de acum câte un singur bec,  centralele au fost oprite de patru zile, chiar dacă legea are nişte reglementări ca trei zile consecutiv să fie o temperatură anume (…) Deja suntem cu o gaură de plată de 150.000 de lei restanţe”, a declarat Sabin Luca, directorul muzeului.

Potrivit acestuia, Ministerul Culturii a alocat pentru Muzeul Naţional Brukenthal doar 21 000 de lei, în condiţiile în care numai factura la curent a fost de aproape 30 000 de lei.

„Factura la curent a fost mai mare decât finanţarea şi atunci ce să ne facem? Mai este factura la gaz, care e de 70.000 lei. Mai e factura la pază, 54.000, apă canal, curăţenie în muzeu, salubrizarea şi toate cele. Această sumă este de nouă ori mai mică decât necesarul multianual lunar al muzeului pentru că nu s-a făcut niciun angajament bugetar în afara celor legate de utilităţi”, mai spune Sabin Luca.

În aceste condiţii, directorul a anunţat că se vor închide total Muzeul de Istorie a Farmaciei şi Muzeul de Arme şi Trofee de Vânătoare, precum şi, temporar, mai multe expoziţii atât de la parterul Palatului Brukenthal, cât şi de la Muzeul de Istorie

 

 

Publicitate
Ultimele știri

Culesul de ciuperci în județul Sibiu: sfaturi pentru o experiență sigură și informată

În această săptămână, redacția Sibiu100% a primit o sesizare cu privire la un panou care conține informații eronate și...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect