Muzeul ASTRA vernisează mâine, 5 noiembrie 2024, ora 17:30, în Sala Atelier (S2) din Pavilionul Muzeal Multicultural, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, expoziția temporară Dansul – patrimoniul intangibil european în mișcare / Dance – Europe’s Living Heritage in Motion. Evenimentul e organizat în contextul derulării proiectului Dance as Intangible Cultural Heritage: New models of facilitating participatory dance events (Dance as ICH), cofinanțat prin Uniunea Europeană, în cadrul Programului Europa Creativă.
Dans pedagogic și Studiu de caz
„Expoziția explorează diversele manifestări ale dansului în context cultural european, din perspectiva colaborării comunităților patrimoniale de dans documentate de specialiștii implicați în proiect. Prin studiile de caz elaborate de fiecare partener expoziția aduce în prim-plan particularitățile dansului în diferite culturi.
Bazându-se pe un model complex care implică comunitatea deținătoare de cunoștințe și publicul larg, Muzeul ASTRA propune ca metode de facilitare a dansului organizarea unei expoziții temporare interactive, derularea de evenimente de dans participativ, desfășurarea de programe educaționale pentru cunoașterea tehnicilor de învățare a pașilor de dans specifici zonei, proiecții de filme și întâlniri cu specialiști în domeniu.
Muzeul ASTRA utilizează în expoziție tehnici variate de punere în valoare a dansului prin intermediul panourilor descriptive și a materialelor audio-video structurate pe trei direcții conceptuale: Dance loop, Dans pedagogic și Studiu de caz. Filmele prezentate au fost realizate de către țările partenere și ilustrează diferitele medii de dans oferind o perspectivă variată asupra tradițiilor europene.
Nominalizarea de către Muzeul ASTRA a Cetei de feciori din satul Rucăr, comuna Viștea, județul Brașov pentru studiul de caz al proiectului a fost determinată de modul participativ în care Ceata se constituie și funcționează în cadrul comunității. Ceata de feciori include o complexitate de elemente culturale – dansuri, cântece, port și ritualuri specifice, care conturează diversitatea patrimoniului cultural material și imaterial al comunității și modul în care tradiția este vie și dinamică”, au transmis organizatorii.
După vernisarea expoziției, va avea loc primul eveniment de practică, unde vizitatorii vor dansa împreună cu Ceata de feciori din Rucăr dansuri ca Fecioreasca, Poșovoaica (Hațegana), Șchioapa (Învârtita) și Jiana.
Un proiect ce unește prin dans
Proiectul european Dance as ICH: New models of facilitating participatory dance events (Dance – ICH) lansat în anul 2022 reunește 20 de cercetători, curatori, profesori de dans și arhiviști și nouă parteneri din șase țări, care abordează tema dansului ca element de patrimoniu cultural imaterial.
Proiectul își propune să încurajeze și să stimuleze evenimentele de dans participativ. Accentul se pune pe dansul împreună, unde spațiul deschis pentru ca toată lumea să interacționeze. Astfel se oferă oamenilor un sentiment de incluziune și acceptare, de apartenență la o comunitate patrimonială.
Conceptul expozițional al proiectului european curatoriat în cadrul țărilor partenere este realizat de Muzeul ASTRA.