2.9 C
Sibiu
miercuri, aprilie 9, 2025

Muzeul ASTRA, „invadat” la începutul toamnei de „Tarafuri şi Fanfare”

Cele mai citite

Atmosfera târgurilor de odinioară, cu bucate alese, pregătite de gospodine iscusite, cu meşteri populari şi muzicanţi, va fi reiterată, la sfârşitul lunii august, în Muzeul din Dumbrava Sibiului.
Ediţia a XIV-a a Festivalului „Tarafuri şi Fanfare” se va desfăşura în perioada 31 august – 1 septembrie, fiind organizată de Muzeul ASTRA şi Asociaţia Culturală „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost”, în parteneriat cu Asociaţia „Mişcarea de Rezistenţă”.
Ce este un târg şi ce fel de tranzacţii sau învoieli aveau loc în târgurile de odinioară? Ce târguiau, cu ani în urmă, muşteriii care ocoleau iarmarocul pentru a găsi cele de trebuinţă la preţuri pentru toate buzunarele? Cum erau tocmiţi lăutarii ieri şi cum sunt arvuniţi astăzi? Ce repertorii ocazionale pregăteau în decursul unui an? – sunt doar câteva dintre întrebările la care curioşii vor putea găsi răspuns, în Muzeul ASTRA.
„Vor istorisi despre toate muzicanți și dănțăuși de pe Valea Idicelului, județul Mureș, Fanfara din Dârvari, județul Mehedinţi, Taraful Gorjului, județul Gorj, Comunitatea din Vinerea, județul Alba, Muzicanţii din Dobrotești, județul Teleorman, Grupul de Muzică Tradiţională Românescă „Juniiˮ, judeţul Sibiu, Taraful Căldăraru din Băbiciu, județul Olt, Valerică de la Cruşovu, județul Olt. Cu toţii vor deschide tolbele cu poveşti şi vor zice, deopotrivă, cântece de joc, de dragoste, de jale, hore, sârbe, doine şi balade, cântece de ascultare. Li se alătură, în cele două zile, Zamfira Mureşan din Maramureş”, anunţă organizatorii.
Festivalul „Tarafuri şi Fanfare” va cuprinde şi ateliere de gătit.
„Fanfara ţărănească din Dârvari este nelipsită din viaţa comunităţii. Cântă cu felurite ocazii: la botezuri, la nunţi, dar şi la înmormântări. De asemenea, muzicanţii care compun tarafurile din sate sunt şi ei prezenţi la astfel de momente de referinţă. De fiecare dată se dovedesc a fi excepţionali maeştri de ceremonii în localităţile natale cât şi în aşezările învecinate. Sunt tocmiţi din vreme de cei interesaţi. Unii îi caută pe acasă, alţii îi întâlnesc pe la târguri sau cu alte ocazii. Însă, tot mai des, ei sunt solicitaţi pentru a zice obiceiul de nuntă şi rolul lor este restrâns şi constrâns, preluat de tehnici moderne asistate de computer. Muzicile străvechi, moştenite de aceşti purtători de tradiţii bat, din ce în ce mai tare, în retragere şi se sting odată cu licăririle inimilor lor împovărate de ani. Să nu lăsăm colbul uitării să le acopere poveştile şi repertoriile de neînlocuit. Ei cunosc sensul sărbătorilor şi al rânduielilor. Ei pot explica rostul cântecelor bătrâneşti şi legătura acestora cu satul tradiţional care s-a transformat după cum «au dictat» vremurile. Festivalul „Tarafuri şi Fanfare” îi aduce în atenţie pe aceşti desăvârşiţi muzicanţi. Ei ştiu să făurească o lume aproape dispărută, a satului tradiţional supus schimbărilor continue”, spune etnologul Luminiţa Tucă, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Culturale „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost”.
Evenimentele vor avea loc în 31 august şi 1 septembrie, între orele 11 – 18.
 
 

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Se anunță bomba campaniei electorale. Un candidat va fi RETRAS de partid

USR vrea să îl susțină pe Nicușor Dan, conform unor surse Euronews România, iar comitetul politic se va întruni...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect