Două ”nou venite pe lista lăcașelor de cultură ce își deschid porțile către public în Noaptea Muzeelor, au fost printre preferatele sibienilor. Este vorba despre Muzeul Atelier al Tipografiei (MATS) și despre Sinagoga din Sibiu. Timpul de așteptare la cozile formate la fiecare dintre acestea, era de 30 – 40 de minute.
MATS este deschis din luna septembrie a anului trecut de către doi pasionați de litere, Delia și Tudor Petrescu. Sibiancă de origine, Delia Petrescu și-a adus aici familia și a deschis un mic atelier muzeu privat, pe strada Ocnei. În Noaptea Muzeelor, zeci de persoane au așteptat pentru a beneficia de turul ghidat și pentru a putea acționa vechile prese tipografice. Câțiva dintre vizitatori au plecat acasă cu frumoase afișe imprimate manual.
Muzeul Atelier de Tipografie din Sibiu are în patrimoniu mai multe prese de tipografie funcţionale, cea mai veche fiind presa Columbiană englezească „Ullmer & Son”, din anul 1854. Delia Petrescu spunea în cadrul turului ghidat că sunt doar 30 de țări din lume unde mai există astfel de prese, România fiind una dintre ele. Aceasta după ce familia Petrescu a achiziționat-o din Malta și o operează în scopul original. Dintre presele care mai există în lume, majoritatea sunt doar obiecte decorative.
Muzeul este împărțit în două încăperi, care redau imaginea fidelă a două ateliere de tipografie veche, unul din anul 1854, iar celălalt din anul 1950. Aici se imprimă folosind tehnicile vechi, cu tot procesul desfășurat manual, fără nimic acționat electric. Cei interesați pot participa și la ateliere practice.
Sinagoga din Sibiu a fost vizitată de mii de persoane în Noaptea Muzeelor
La Sinagoga din Sibiu, sute de persoane așteptau să intre. În primele două ore de la deschidere, 1700 de persoane vizitaseră clădirea și expoziția de aici. Alte sute de persoane așteptau încă să intre. Este primul an în care Sinagoga este deschisă publicului în Noaptea Muzeelor și nimeni nu se aștepta la un asemenea interes. În interior exista și o expoziție organizată de Muzeul Național Brukenthal despre istoria clădirii și a evreilor din România în cadrul proiectului ”O cultură cu multe culori”.
Claudiu Moscki, consilier în cadrul Cultului Mozaic din Sibiu, spune că obiectivul se poate vizita și în restul anului. În cursul dimineții, între orele 10 și 12, într-o cămăruță din lateralul clădirii, există o persoană de la care vizitatorii pot solicita accesul.
Am întrebat mai multe dintre persoanele de la coadă ce i-a făcut să stea zeci de minute, unii dintre ei veniseră chiar din alte orașe. Cu toții erau interesați de clădirea istorică, majoritatea nu mai fuseseră niciodată în interior. Puțini știau de existența unor evenimente culturale desfășurate aici. Și în cadrul ediției de anul acesta a FITS, mai multe spectacole vor avea loc în sinagoga din Sibiu.
Dacă la sfârşitul celui De-al Doilea Război Mondial la Sibiu erau aproximativ 1900 de evrei, în timp numărul lor a scăzut continuu. Astăzi Comunitatea Evreiască de la Sibiu are 45 de membri, în tot județul. În sinagogă se oficiază rugăciuni ocazional iar din când în când este locația unor evenimente culturale de excepție.
Coadă de zeci de mașini pentru intrarea la Muzeul Satului
Mii de sibieni au participat la evenimentele din cadrul Nopții Muzeelor. Pe lângă cele din zona centrală, Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului a fost din nou asaltat de vizitatori. Coada mașinilor celor care doreau să ajungă în Muzeu, ajungea până pe strada Siretului, traficul fiind extrem de îngreunat în zonă.