Specie invazivă în România, limaxul spaniol, Arion lusitanicus, a ajuns la noi cel mai probabil sub formă de ouă, în ghivecele cu flori importate. De ani buni de zile este extrem de răspândit și dă mari bătăi de cap celor care vor să cultive verdețuri și legume. Dacă nu doriți să folosiți chimicale pentru a scăpa de limacșii și melcii din grădină, există și metode naturale de combatere.
Am încercat câteva dintre aceste metode naturale, ce s-au dovedit mai mult sau mai puțin eficiente, mai ales când vorbim despre limacșii ”de import”. Limacșii sau melcii fără cochilie sunt des întâlniți în grădinile de legume sau în solarii. Îi vedem de primăvara și până toamna târziu. Noaptea sunt mai activi precum și în zilele ploioase. Fac ravagii atât la dimensiuni de câțiva milimetri, dar și ca adulți ce ating peste zece centimetri.
Capcanele cu bere sunt o soluție des folosită pentru a combate limacșii
Una dintre cele mai utilizate și cunoscute metode naturale, este ”capcana cu bere”. Pentru aceasta, puneți bere într-un recipient pe care îl îngropați în pământ, lăsându-i marginile afară. Peste noapte, melcii sunt atrași de miros, cad în lichid și se îneacă. Metoda funcționează, mai ales în cazul grădinilor mici. În caz de invazie masivă sau de multe zile ploioase este mai puțin eficientă. Ar trebui zeci de asemenea capcane, iar lichidul trebuie schimbat des în cazul diluării datorate ploii.
O altă metodă ar fi crearea unei bariere colțuroase și abrazive în jurul legumelor, care să țină la distanță limacșii și melcii de grădină. Bariera poate fi din nisip, coji de ouă, cenușă, ace de conifere și tărâțe, am folosit și mălai în scopul acesta. Nu am putut cuantifica rezultatele.
Puteți încerca aplicarea pe solul din straturi a unor scânduri. Melcii se adună sub ele, le verificați periodic și îndepărtați dăunătorii. Metoda funcționează, dar necesită răbdare și poate nu este eficientă în cazul unei populații mari. Tot dintre metodele naturale, este ”vânătoarea nocturnă”. Este eficientă dacă aveți timp, pur și simplu ieșiți noaptea la lumina lanternei și adunați limacșii de pe plante.
Unii fermieri folosesc și metoda ”maceratului din melci”. Melcii pe care reușiți să îi strângeți noaptea, se lasă la macerat și se folosește soluția rezultată pentru stropiri la marginea culturilor. Se presupune că mirosul va îndepărta populația de limacși. Puteți încerca și această variantă.
Rațele alergătoare indiene – soluția ideală atât pentru limacși cât și pentru melcii cu cochilie
De departe, dintre câte metode naturale am încercat, cea mai eficientă sunt rațele alergătoare indiene. Acestea adoră să mănânce atât limacșii cât și melcii cu cochilie, o pereche poate curăța rapid o grădină. În străinătate se şi închiriază astfel de raţe pentru a elimina melcii fără cochilie. La noi nu este (încă) disponibil acest serviciu dar există deja suficienți crescători de unde să le puteți achiziționa. Ca și puncte pozitive, sunt o soluție 100% naturală de a scăpa de melci și limacși, iar ouăle lor sunt delicioase. Ca și puncte negative, aveți nevoie de puțină logistică, un spațiu unde să le închideți eventual. Tot ca și aspecte mai puțin plăcute, pot călca în picioare plantele tinere. Sau pot să mănânce din verdețurile cultivate în grădină. Această problemă nu am avut-o în cazul în care le-am crescut de boboci. Mâncau doar cereale și limacși. În cazul unor rațe cumpărate deja adulte, acestea mâncau și din straturi.
Dacă vă confruntați cu alți dăunători în grădină, găsiți aici câteva idei de metode naturale de combatere.