16.4 C
Sibiu
vineri, mai 3, 2024

Munca “patriotică“ din perioada lui Dej la Brukenthal

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Muzeul Național Brukenthal a organizat astăzi o expoziție cu lucrări de gravură ale artiștilor români din anii 1940-1960.

Evenimentul, intitulat „Munca Patriotică. Scene timpurii ale regimului comunist, din colecția Muzeului Național Brukenthal”, aduce în lumină viața de zi cu zi și devotamentul față de țară în perioada comunistă. Expoziția a fost deschisă de Dana Hrib, iar curatorul acesteia a fost Nicoleta Niță.

Publicitate

”Am un an de zile de când lucrez la muzeu. După șase luni am primit în gestiune arhiva cu tablouri. Odată ce am primit-o, am început să caut date bibliografice despre autori. Am observat că la noi, în România, se discută la modul general despre comunism. Oamenii îl pun pe Dej și pe Ceaușescu în aceeași oală. M-am gândit să-i iau separat la mână. Am început de la Abdicarea Regelui Mihai și am continuat până la instaurarea lui Nicolae Ceaușescu la putere. Ideea a plecat de la o lucrare a lui Ioan Olariu. Este vorba de “Artă plastică în uzină“. Totuși pare abstract ca termen, pentru că dacă vă uitați în lucrare se pot vedea niște artiști într-un atelier care pictează, dar e altă poveste în spate. Văzând tabloul, gândul mi-a fugit la munca voluntară, numită și “patriotică“, organizată. Artiștilor li se cerea să meargă pe șantiere să muncească cot la cot cu ceilalți. Urmărind aceste lucrări, am început să iau toate ziarele de propagandă ce mi-au căzut la mână“, a relatat Nicoleta Niță, muzeograf, specialist în Arta Românească.

“Această expoziție reprezintă o incursiune în complexitatea unei perioade istorice definitorii, axându-se pe concepte artistice și istorice de primă importanță, precum prezența voluntară, implementarea reformei agrare, procesul de naționalizare a industriei, evoluția infrastructurii prin lucrări de construcție și manipularea opiniei publice prin propaganda. Prin analizarea evenimentelor cheie ale epocii, inclusiv abdicarea regelui Mihail, regimului comunist sub conducerea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, expoziția explorează subtilitățile propagandei, evidențiind ideologile și valorile vehiculate în presa de partid, precum ziarul „Scânteia”. Munca voluntară organizată devine un subiect de interes central, reprezentând un apel către cetățeni de a se implica în proiecte diverse in beneficiul statului“, au spus organizatorii.

Publicitate

 Expoziția poate fi vizitată până pe 7 aprilie.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Artistul Sebastian Emanuel Stan despre sărbători și copilărie: „Îmi amintesc mereu că drumul spre biserică în toiul nopții era plin de emoție și mister”

Puțini sunt cei pe care Dumnezeu îi înzestrează cu harul de a aduce bucurie în inimile oamenilor cu ajutorul...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect