Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat extinderea programului de achiziție de artă contemporană începând din acest an la nivelul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.
Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Constantin Chituță, a subliniat importanța acestei decizii, menționând că este un moment extraordinar pentru muzeu și pentru promovarea artei contemporane în Sibiu. În ultimii 50 de ani, Muzeul Național Brukenthal nu a beneficiat de fonduri pentru achiziția de artă, iar această extindere a programului reprezintă un pas semnificativ în îmbogățirea colecției muzeului și susținerea artiștilor contemporani.
„In 2024 împreună cu colegii mei am dat o nouă traiectorie Festivalului Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu SCAF care a devenit cel mai important eveniment din agenda anuală a Muzeului nostru. Cred că Sibiul trebuie să vadă, să cunoască și să prețuiască și artă contemporană. Iar orașul nostru și Muzeul nostru sunt privilegiate în acest sens: avem o colecție de artă veche europeană și românească importantă și avem și o colecție de artă contemporană. Am decis ca banii pentru achiziția de artă contemporană să fie folosiți pentru artă realizată după 1990. În viitor vom posta și regulamentul concursului. Mulțumim Ministerului Culturii și doamnei Raluca Turcan pentru această chestiune care va trebui să devină și la noi o normalitate. Este o veste foarte bună pentru Muzeul Național Brukenthal, pentru orașul nostru, pentru artiștii contemporani și pentru colegii care vor putea studia mai bine fenomenul artistic contemporan și vor avea o bază solidă pentru realizarea de expoziții. În viitor vom redeschide la Muzeul de Artă Contemporană o sală importantă pentru expoziții și evenimente și, după eliberarea spațiului pe care acum îl folosește Direcția Județeană de Cultură Sibiu, acolo vom amenaja o expoziție permanentă”, spune managerul.
Procedurile vor viza operele de artă originale, din toate mediile, inedite, relevante pentru constituirea canonului artei contemporane, opere aparținând atât artiștilor de referință ai istoriei recente cât și tinerelor generații.