16.3 C
Sibiu
vineri, mai 17, 2024

Noaptea Cercetătorilor la Muzeul Astra Sibiu

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Muzeul ASTRA are calitatea de partener în cadrul evenimentului Noaptea cercetătorilor, acțiune organizată de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Ediția de anul acesta a Nopții cercetătorilor va avea loc vineri, 28 septembrie, între orele 15-23, iar acțiunile propuse de Muzeul ASTRA se vor desfășura în Pavilionul Muzeal Multicultural din Dumbrava Sibiului.
Atelierele susținute de către specialiștii muzeului se vor adresa tuturor categoriilor de public. Astfel, cei interesați vor putea lua parte la un atelier de vopsire a mătăsii în condiții de laborator, prin tehnici specifice, o ocazie unică pentru public de a cunoaște secretele profesionale ale restauratorilor patrimoniului muzeal.
Pentru persoanele cu deficiențe de vedere sau de auz se vor organiza două ateliere de accesibilizarea patrimoniului. Astfel, instalația Hiding in Plain Sight documentează prin interviuri și fotografie tip portretistică experiențele a șase nevăzători și slabvăzători și modul în care ei se raportează la conceptul de fotografie, dar, mai important, propune o soluție de includere a comunității nevăzătorilor în discursul artistic.
Proiectul are și o componentă de conștientizare care se adresează persoanelor tipice cărora le va fi obturat văzul prin legare la ochi. Cel de-al doilea atelier – Muzica se simte – propune audienței o experiență inedită prin perceperea muzicii cu ajutorul instalațiilor și tehnologiei de ultimă oră (senzori de mișcare, circuite etc).
Și acest proiect are și o componentă de conștientizare care se adresează persoanelor tipice cărora le va fi obturat auzul cu căști de antifonare. Aceste două ateliere fac parte din programul anual Fără Limite – Împreună întru Tradiție de accesibilizare a informației culturale și a patrimoniului muzeal dedicat persoanelor cu dizabilități (publicului atipic) în primul rând, dar și publicului tipic (fără dizabilități) prin intermediul componentei de conștientizare. În anul 2018, acest program se desfășoară sub egida Anul European al Patrimoniului.
Cei interesați de fotografie vor putea admira în cadrul expoziției Satul în imagini fotografice – acum şi la început de veac câteva aparate de fotografiat vechi din perioada 1960-1980. De asemenea, expoziţia cuprinde fotografii realizate din acelaşi unghi cu cele de la început de veac şi expuse în paralel cu cele din colecţia Muzeului ASTRA. Publicul poate studia, prin comparaţie, imaginea satului românesc de acum şi de la început de secol XX, din perspectivă antropologică.
În cadrul atelierelor de reciclare creativă și decorare ceramică la roata olarului atât adulții cât și copiii vor învăța să valorifice resturile textile într-un mod creativ și să le transforme în covorașe decorative precum și să imprime pe suporturile de carton simbolul spiralei atât de răspândit în meșteșugul olăritului. Participanții la aceste ateliere vor învăța să folosească ghergheful și roata olarului având astfel ocazia să înțeleagă mai bine cele două tehnici.
Prin intermediul atelierului Viața secretă a obiectelor muzeale, participanții vor putea afla ce presupune profesia de muzeograf sub toate aspectele sale, de la cercetare până la valorificarea patrimoniului muzeal.
Cu ocazia Nopții cercetătorilor, Muzeul ASTRA va organiza tururi ghidate, inclusiv nocturne, la Casa de viticultor sas din Șeica Mică, județul Sibu. Grupurile vor pleca, împreună cu muzeograful, din fața Pavilionului Muzeal Multicultural, poarta 1, la orele 17, 19 și 21. După ora 20, accesul în Muzeul în aer liber va fi permis exclusiv grupurilor.

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Filmul „În inima Naționalei. Din vestiar până în Germania” a avut avanpremiera la Sibiu

Filmul calificării tricolorilor la Euro 2024 din Germania a putut fi urmărit, în avanpremieră, de sibieni la Cinegold. Pelicula...

Locuri de muncă

spot_img

Știri pe același subiect