Sâmbătă, 14 mai, nu doar instituțiile de gen din România sărbătoresc „Noaptea Muzeelor”. Filarmonica de Stat Sibiu se alătură acestei inițiative și desfășoară un maraton dedicat programului, sub numele „Nemescu: Muzica Orelor”. Acesta se va derula ître orele 12-22, în chimnița instituției.
Proiectul, organizat de Filarmonica de Stat Sibiu și dalpofzs, îl aduce în prim plan pe Octavian Nemescu, care a fost unul dintre cei mai importanți promotori ai mişcării de avangardă din componistica românească, începând cu anii ‘70 ai secolului trecut.
A studiat la Universitatea Națională de Muzică din București cu Mihail Jora, unde a fost mai târziu profesor de compoziție și conducător de doctorat. De numele său se leagă evoluția și apariția curentului spectral românesc și a celui arhetipal, bazat pe o estetică a esenţializării.
Ciclul „Muzica Orelor” a fost creat în mai bine de 20 de ani (1993-2014) și cuprinde viziunea lui Octavian Nemescu despre rolul muzicii de avangardă, care acționează pentru recuperarea înnoitoare a originilor arhaice, a elementelor existente la baza tuturor tradiţiilor muzicale. „A rezultat o muzică ritualică, nonspectaculară, care ar trebui privită (și într-un mod ideal cântată) într-o Piramidă situată cu vârful in jos. Fiecare piesă trebuie cântată doar la ora care i-a fost destinată și împreună vor purta ascultătorul (care devine CĂLĂTOR) prin etajele inițiatice ale călătoriei Eului. În cadrul instalației sonore de la Filarmonica de Stat Sibiu, participanții sunt invitați să asculte piesele din ciclul „Muzica Orelor” (care încep la fiecare oră fixă), să descopere descrierile teoretice propuse de Octavian Nemescu pentru acest ciclu, și să ia parte, în mod activ, la un performance colectiv creat de ascultarea simultană a acestor piese în mai multe instituții culturale din țară”, spun organizatorii.
Accesul publicul la eveniment este liber.