7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Nopți albe în galeriile de artă spontane ale orașului

Cele mai citite

Mijlocul lui octombrie marchează și în acest an Noaptea Albă a Galeriilor, un eveniment dedicat artei vizuale ce are loc pe parcursul unui sfârșit de săptămână și care activează an de an la Sibiu, cu ajutprul artei, spații neconvenționale. Astfel Noaptea Albă a Galeriilor nu este doar un eveniment dedicat iubitorilor de artă vizuală, ci și a celor curioși să descopere spațiile în mod normal încuiate, ale Orașului de Jos, sau a nostalgicilor care mai vor să pătrundă încă o dată în ceea ce pe vremuri reprezentau puncte de reper în rândul cetățenilor, ca de exemplul fosta cofetărie numită La Mielul Alb de pe strada Ocnei. 

16 locații s-au alăturat anul acesta evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor, printre ele aflându-se și Muzeul de Artă Contemporană Brukenthal, spațiul independent artă.nonstop de pe strada Tribunei nr. 13, Centrul Cultural German, Orașul Artiștilor din Piața Mică sau Dragoste Gallery de pe strada Andrei Șaguna. 
Inițiativa evenimentului a pornit în urmă cu 15 ani la București de la Suzana Dan, artistă, producătoare și curator de expoziții, președinte al Asociației Ephemair, iar în anul 2016 s-a extins în alte 9 orașe printre care și Sibiul. Artistul Dan-Raul Pintea este cel care de atunci ține frâiele evenimentului la nivel local, dezvoltând conceptul în rândul artiștilor și a publicului sibian. Dacă vă sună cunoscut numele și vă întrebați de unde, vă spun eu: Dan-Raul Pintea s-a afirmat în rândul publicului larg cu seria cuvântului palpabil Dragoste, pe care l-a inscripționat pe diferite obiecte, printre care și tricouri. 
 L-am întrebat cum a început pentru el povestea Nopții Albe a Galeriilor în Sibiu, și ne-a spus că totul a pornit în anul 2006 de la un afiș Otaku lipit pe un stâlp din Cluj, pe care i l-a arătat o fată cu care se plimba într-o zi. Termenul de Otaku se identifică cu benzile desenate și animațiile japoneze în strânsă legatură cu celelalte forme de cultură populară contemporană precum jocurile video, muzica, filmul, moda și literatura. Iar pe 7/8 octombrie 2006 la București tineri artiști români au fost invitați să participe la primul Festival Otaku care își propunea sa promoveze artiști români de banda desenată. „Eu tocmai terminasem masterul de Bandă Desenată de la Universitatea de Artă și Design din Cluj și la sugestia acestei fete, am decis să aplic chiar dacă termenul limită era depășit”, își amintește acesta. „Banda mea i-a impresionat atît de mult încât m-au acceptat și așa am ajuns să am prima expoziție la București unde m-a văzut un curator sub pseudonimul Megatron, care m-a invitat în mai anul următor să particip la prima ediție de Noaptea Albă a Galeriilor din 2007, la care au fost selectați să participe numai 12 galerii și 17 artiști”, povestește artistul. Acolo a cunoscut-o pe Suzana Dan, cu care a legat o sinceră prietenie. Spune că și acum ține minte cum i-a dat biletul de tren în față la Continental dimineața după ce s-a terminat evenimentul și i-a zis să-l trimită înapoi pentru decontare când ajunge la Cluj. Dar nu mai știe dacă a apucat să facă acest lucru, pentru că Dan-Raul Pintea s-a mutat apoi în Sibiu.
De la expoziția de benzi desenate la Noaptea Albă a Galeriilor Sibiu
Artistul Dan-Raul Pintea a început astfel să creeze la Sibiu, dar expunea lucrările sale tot la București și în afara țării pentru că la Sibiu nu avea loc de artiștii consacrați în singura galerie din oraș, cea a Muzeului de Artă Brukenthal. „Bucureștiul mă solicita, aici Sibiul ducea lipsă de galerii iar acesta a fost unul dintre motivele principale pentru care am considerat că e nevoie să organizez Noaptea Albă a Galeriilor când mi s-a oferit oportunitatea. Eu oricum duceam ‚lupte’ cu autoritățile să deschidă un spațiu cultural dedicat artelor vizuale și acest eveniment ar fi trebuit să le atragă atenția prin numărul mic de galerii. Mai ales că am organizat împreună cu un grup din care făceam parte, o expoziție cu covor roșu chiar în Primărie la prima ediție. Dar nu am putut fi acolo pentru că reprezentam Sibiul la NAG București”, spune acesta. 
La început, până a aflat comunitatea orașului despre eveniment, lucrurile s-au mișcat destul de greu, își amintește Dan. „Unul dintre artiști a venit apoi cu o idee de colaborare cu Societatea Urbana, firma care gestionează spații de închiriat din Sibiu, și așa au apărut primele spații alternative în care se putea expune pentru o seară. Ideea s-a potrivit ca o mănușă când Suzana mi-a propus organizarea NAG la Sibiu, pentru că în edițiile următoare mulți artiști sibieni au preluat conceptul de a împrumuta spațiile Urbana pentru o noapte și cumva acest lucru a devenit o normalitate”, adaugă el. Își amintește apoi cum de-a lungul anilor a simțit oameni din ce în ce mai entuziasmați de inițiativă, care treceau în grupuri din 5 în 5 minute prin galerii, se plimbau cu hărți în mână, râdeu, făceau schimb de idei, socializeazau în afara galeriilor, legau prietenii, poate și colaborări. „Mi-era mai mare dragul să văd că am reușit să aduc și în Sibiu atmosfera din București. Era nevoie”, concluzionează artistul.


 
Pentru el experiența NAG este întotdeauna una provocatoare. „În acești 6 ani de când organizez evenimentul am avut parte de experiențe care mi-au schimbat perspectiva utopică a artistului într-una mai practică ca a managerului care gestionează echipe de oameni. Am trecut în spatele cortinei, ca să zic așa. Uneori mă simt ca pe șantierele pe care le coordonează tatăl meu, diriginte de șantier, care a construit jumătate din Sibiu, doar că eu construiesc acum scena artistică sibiană. Și în paralel lucrez și la construcția galeriei mele, a atelierului, panotarea lucrărilor artistului pe care-l expun și la tricouri. Practic de 15 ani de când există evenimentul eu fac artă și deci sunt cumva legat emoțional de el. Este cel mai longeviv eveniment dedicat comunității creative care crește de la an la an iar Sibiul a ajuns pe primul loc cu cele mai multe locații participante, dacă nu luăm în considerare Bucureștiul care anul acesta nu participă din cauza ratei de infectare, care btw și la noi a crescut. Dar am ales să  nu anulez evenimentul și să las accesul pe baza certificatului verde”, spune acesta. 
Despre certificatul verde spune că acesta reprezintă noutatea ediției de anul acesta a Nopții Albe a Galeriilor la Sibiu. „Pe mine unul nu mă deranjează deoarece cred că restul populației nevaccinate de 70% nu frecventează oricum expoziții de artă. Dar e păcat că prin iresponsabilitatea lor au îngrădit libertatea de exprimare a artiștilor. Eu am stat toată vara în casă și acum când vreau să fac și eu o expoziție nu pot din cauza lor. Ori eu nu vreau acest public nespecific. De aceea cred că publicul NAG e unul select, educat care își triază singur informația și apare la expoziții în ciuda oricăror opreliști pentru că ei își doresc să fie acolo, nu i-am adus eu prin reclame agresive fiindcă îmi doresc ca NAG să fie descoperit în mod organic”, mărturisește Dan.  Astfel publicul sibian va descoperi anul acesta noi locații și noi artiști care-și fac debutul în această ediție a evenimentului. Unul dintre ei expune chiar la Dan-Raul Pintea în galerie, Dragoste Gallery, și face parte din noua generație de artiști așa cum a fost și el când a debutat la prima ediție. 
Artisul consideră că arta vizuală în Sibiu este încă plăpândă în comparație cu  restul evenimentelor pe care le susține Sibiul în timpul anului. „Noroc cu artistul Dan Perjovschi că pune Sibiul pe hartă când expune prin toată lumea și ne mai ajută din când în când pe fiecare, ridicând astfel nivelul scenei locale de artă. Nu ne ridicăm încă la nivelul Bucureștiului, Clujului, Iașiului, Timișoarei, dar suntem acolo, am avut eu grijă să ațâț artiștii și să stârtnesc mișcări artistice, cred că am contribuit și eu cu ceva la creștere de când m-am mutat în Sibiu. Am încercat ba chiar să invit Liceul de Artă să-și expună elevii dar se mișcă greu, nu răspund nici la email. Poate asta mi-ar plăcea, colaborare între artiști și instituții ca să crească în vizibilitate arta vizuală sibiană. Iar o platformă de desfacere a artei cred că ar prinde bine, pentru că platforma NAG nu e de ajuns, avem nevoie de continuitate ca să aibă acces mai ușor publicul la noi”, concluzionează Dan-Raul Pintea.
Harta NAG cu locațiile evenimentului o puteți găsi pe site-ul noapteagaleriilor.ro sau pe pagina de Facebook Noaptea Albă a Galeriilor Sibiu.

 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Apă-canal aniversează 130 de ani de distribuție centralizată

Apă Canal Sibiu celebrează, în aceste zile, 130 de ani de distribuție centralizată a apei, iar cu acest prilej...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect