Muzeul Național Brukenthal începe o colaborare importantă cu Galeria Borghese din Roma, iar lucrarea „Leda și lebăda” poate fi admirată la Sibiu.
În anul 2025 lucrarea „Leda și lebăda” după Leonardo da Vinci va putea fi văzută la Sibiu.
La inițiativa managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Constantin Chituță, în cursul anului 2024 au fost întreprinse mai multe vizite la Roma pentru începerea unei colaborări istorice între Muzeul Național Brukenthal și Galeria Borghese din Roma.
Aceste întâlniri au avut ca scop invitația Galeriei Borghese de a aduce câteva lucrări importante în România și de a expune la Roma lucrări din colecția Muzeului Național Brukenthal.
„Încă de la preluarea mandatului de manager am încercat să deschidem mai mult Muzeul Național Brukenthal pentru public și să avem colaborări și schimburi internaționale.
Un pas important a fost anul trecut când, la solicitarea și condiția pe care am impus-o, Sezonul Cultural Polonia-România a fost deschis la Sibiu.
Sunt mai multe idei de colaborare și schimburi expoziționale la care lucrez în momentul de față.
Însă acum, cu prilejul Zilei Culturii Naționale anunțăm o colaborare importantă între două instituții muzeale de prestigiu: Muzeul Național Brukenthal și Galeria Borghese. Cred că este cea mai importantă colaborare din domeniul muzeal din istoria țării noastre!

Am dorit să avem o colaborare cu Galeria Borghese și am întreprins mai multe solicitări și am avut și o întâlnire extraordinară cu doamna prof. Francesca Cappelletti, directoarea renumitei Galerii Borghese din Roma.
Ideea mea este de a aduce în România câteva lucrări importante de artă italiană și nu numai. Vor fi premiere și evenimente notabile!
Colecția Muzeului Național Brukenthal este cunoscută ca având unele lucrări de o importanță extraordinară dar este important să aducem în România și alte lucrări.
Astfel, vă pot anunța în momentul de față că am primit acordul Galeriei Borghese ca la sfârșitul anului 2025 să fie expusă la Sibiu lucrarea Leda și lebăda după Leonardo da Vinci iar în cursul anului 2026 o lucrare de Rafael.
Sunt doi artiști importanți iar lucrările fac parte din capodoperele Galeriei Borghese. Este important să aducem asemenea capodopere și să fie expuse în premieră și în România.
Dialogul nu este ușor iar aceste lucrări sunt cerute și expuse în întreaga lume. De pildă în momentul de față lucrarea Leda ce va fi prezentată la Sibiu este expusă la Paris. Trebuie să încercăm și noi să facem expoziții importante.
Publicul și tinerii din țara noastră merită acest lucru. De asemenea și câteva lucrări de artă românească și artă europeană din colecția Muzeului Național Brukenthal vor fi expuse în Galeria Borghese din Roma.
Este un pas important în deschiderea unei colaborări mai îndelungate, pentru că ambele muzee au o colecție inestimabilă.

Această colaborare face parte din efortul comun, realizat împreună cu ES Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Italia, a Comisiei de Cultură din cadrul Parlamentului Italian și a Ministerului Culturii de a avea un sezon cultural România – Italia.
De asemenea avem deja o colaborare cu National Gallery din Londra unde va fi expusă în anul 2026 lucrarea Bărbatul cu tichie albastră de Jan van Eyck din colecția Muzeului Național Brukenthal.
Expoziția este organizată cu prilejul sărbătoririi a 200 de ani de la deschiderea muzeului de artă din capitala Angliei, iar lucrarea noastră se întoarce în Anglia după 200 de ani, de la prima expunere la Londra.
Încercăm așadar, așa cum s-a văzut până în momentul de față, să ne implicăm activ în diplomația culturală și să demonstrăm faptul că România poate, în sfârșit, să organizeze evenimente de talie mondială și că are energia și condițiile necesare.
În legătură cu lucrarea Leda după Leonardo da Vinci, suntem în dialog pentru realizarea contractului și pentru obținerea fondurilor necesare”, a declarat Alexandru Constantin Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal.