Mai multe specii de papagali vor fi prezentate în cadrul unei expoziții de pictură ce va fi deschisă vineri, 20 septembrie, în Sala de Expoziții Temporare a Palatului „Brukenthal”. Vernisajul „Waves of the Sublime” va avea loc la ora 15.
„Papagalii fac parte de mii de ani din cultura umană, impresionând nu numai prin frumusețea penajului lor viu colorat, ci și prin capacitatea lor de imitare și învățare, de interacțiune cu omul. Acesta a contribuit, de sute de ani, la o largă răspândire a papagalilor în afara ariei lor naturale de distribuție, ca animale de companie, în ciuda mortalității destul de ridicate la vârstă adultă a acestora, în situația în care sunt lipsiți de condiții de viață adecvate și mai ales de socializare cu alte păsări sau cu oamenii. De-a lungul celor aproape 600 de ani în care dezvoltarea navigației maritime a determinat lărgirea orizonturilor geografice ale europenilor și, odată cu aceasta, intensificarea comerțului mondial și a exploatării resurselor lumii coloniale, comerțul cu papagali sălbatici a dus la dispariția unor specii sau la reducerea populațiilor lor sălbatice, generând în ultimele decenii măsuri legislative de protecție, nu numai prin instituirea de arii naturale protejare, ci și prin limitarea sau chiar interzicerea comerțului cu papagali sălbatici, din ce în ce mai eficiente, odată cu conștientizarea importanței lor atât de către autorități, de către comercianți, cât și de către iubitorii de păsări exotice”, spun curatorii expoziției, dr. Alexandru Constantin Chituță și dr. Alexandru Sonoc.
Artistul sibian Alexandru Cînean propune o expoziție de pictură inspirate de observarea a șase specii de papagali, originare din America de Sud (Ara ararauna, Ara chloropterus, Anodorhynchus hyacinthus), Australia (Calyptorhynchus banksii), Oceania (Probosciger aterrimus) și Africa (Psittacus erithacus), toate apreciate ca animale de companie și comercializate, în general, la prețuri destul de ridicate.
„Artistul dovedește o deosebită fidelitate în redarea detaliilor anatomice și a mișcării păsărilor, formate pe baza observației directe, însoțită evident de laborioase exerciții de desen și studii de compoziție, ci și printr-un studiu atent al documentării fotografice, care surprinde nu numai păsările, ci și interacțiunea lor cu păsări din alte specii și cu omul și permite, de asemenea, studierea efectelor cromatice ale penajului în diferite condiții de ecleraj. În egală măsură însă, datorită observației atente și explicațiilor primite de la crescător, pictorul este și un bun cunoscător al comportamentului papagalilor”, mai spun curatorii expoziției.
Expoziția, semnată de pictorul Alexandru Cînean și invitatul special Raluca Elena Coșăreanu, designer vestimentar, va putea fi vizitată la Palatul „Brukenthal” până în 2 decembrie.