2.4 C
Sibiu
duminică, aprilie 6, 2025

Păpușarii, în centrul atenției, de ziua lor, la „Gong”

Cele mai citite

Păpușarii vor fi în centrul atenției la începutul săptămânii viitoare. Teatrul „Gong” marchează Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși luni, 21 martie, printr-un atelier performativ. „O scurtă incursiune a teatrului de păpuși” va avea loc de la ora 18, însă cererea de participare a fost atât de mare, încât toate biletele au fost epuizate.
Teatrul „Gong” Sibiu a pregătit o incursiune în lumea fabuloasă a teatrului de păpuși, în care participanții, copii cu vârsta cuprinsă între șase și zece ani, vor învăța noțiuni de bază despre arta animației, fiind provocați să își exprime ideile și să spună povești prin improvizație. Coordonat de actrița Mihaela Grigoraș, asistată de Alexandra Stoica – pictor, atelierul se va finaliza cu un scurt moment interactiv de teatru de păpuși.
„Construim vise și spunem povești care să aducă lumea împreună, celebrând umanitatea în toate formele sale. De peste 70 de ani, Teatrul „Gong” aduce bucuria spectacolelor de animație la Sibiu, ca o continuare a unei moșteniri locale de acum câteva secole. Suntem norocoși să fim printre puținele orașe din România cu un astfel de teatru. Prin raritatea acestei meserii, artistul păpușar devine, așadar, un patrimoniu al comunității noastre. Să îi prețuim! La mulți ani tuturor păpușarilor din întreaga lume! În aceste vremuri grele, nu uitați: vom învinge doar împreună, asemenea eroilor din poveste!”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului „Gong” din Sibiu.
Ideea unei zile dedicate special teatrelor de păpuși a fost supusă spre dezbatere la al XVIII-lea Congres al Uniunii Internaționale de Marionete (UNIMA), desfășurat la Magdeburg, în 2000.
Doi ani mai târziu, la o reuniune a Consiliului Internațional al UNIMA, din iunie 2002, de la Atlanta, a fost stabilită data de 21 martie pentru celebrarea World Puppetry Day / Zilei Mondiale a Teatrului de Păpuși.
Marionetele, ca o formă autonomă de expresie artistică, se află în continuă evoluție. Prin construirea și manipularea acestor jucării, se transmit vise și emoții, se construiesc personalitățile copiilor și tinerilor. Păpușarii prin jocul lor (în narațiunea scenică) inspiră creativitatea, descoperă noi forme ale frumuseții și armoniei, se luptă pentru o lume mai bună și mult mai umană, arată reprezentanții Teatrului sibian.

Publicitate
Ultimele știri

Pr. Constantin Necula: „Și care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă” (Marcu 10.44)

Duminica Sfintei Maria Egipteanca. Textele din Evanghelii (Marcu 10. 32-45 și Luca 7.36-50) marchează locul acestei zile-sărbătoare în contextul...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect