În anul în care pandemia de coronavirus a acaparat întreaga lume, inclusiv România, Muzeul ASTRA din Sibiu se poate mândri cu o cifră impresionantă de vizitatori care au trecut pragul instituției în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020. Nu mai puțin de 313.544 de persoane au vizitat CNM ASTRA și, inclusiv, au beneficiat de programele culturale puse la cale de organizatori.
„Anul 2020 a marcat profund activitatea și dinamica de vizitare a Muzeului ASTRA, dar în jurul acestuia se află o comunitate puternică pentru care Muzeul s-a dovedit a fi indispensabil. Pandemia cauzată de COVID-19 ne-a convins că cea mai bună strategie este adaptarea și, indiferent de greutăți, suntem datori să continuăm să oferim servicii și programe culturale diverse și de cea mai înaltă calitate. Această capacitate de adaptare de care colectivul Muzeului ASTRA a dat dovadă în acest an dificil ne-a dovedit reziliența, adevărata forță a unei instituții culturale mature, puternic consolidată și extrem de apropiată de publicul său. Suntem optimiști și încrezători că în 2021, odată ce vaccinarea va crește mobilitatea oamenilor și Muzeul ASTRA va înregistra cifre de vizitare mai mari atât din turismul intern, dar și prin revenirea turiștilor străini” , a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.
Anul trecut, instituția a fost închisă publicului vizitator timp de trei luni, respectiv în perioada stării de urgență, 12 martie – 15 iunie 2020), dar și a carantinării municipiului Sibiu (15 noiembrie -14 decembrie 2020).
În 2020, un an provocator și pentru instituțiile de cultură, Muzeul ASTRA a reușit, prin programele organizate în aer liber, să genereze venituri proprii de 3.288.061 lei. Totodată, datorită întocmirii specializate a unor proiecte sustenabile, instituția a reușit să atragă fonduri nerambursabile în valoare de 1,9 milioane de lei. Este vorba despre două proiecte finanțate prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul programului RO-CULTURA, un proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman, un proiect finanțat în cadrul programului Erasmus+ și un proiect finanțat în cadrul programului Europa Creativă.
2020 a adus în Muzeul din Dumbrava Sibiului, în premieră, cea de-a 27-a ediție a evenimentului de film documentar Astra Film Festival, în perioada 4 -13 septembrie. „A fost un eveniment organziat în conformitate cu normele sanitare de combatere a pandemiei de COVID-19. Au fost zece seri de film, opt locații în aer liber și 50 de filme urmărite inclusiv din bărci, pe lacul din Dumbravă”, a explicat Ciprian Ștefan.
Potrivit acestuia, una dintre componentele de bază a Muzeului ASTRA în anul trecut a fost cea educațională. 10.472 de copii au participat la activitățile de educație muzeală și interpretare patrimoniu – ateliere meșteșugărești (țesut, confecționat opinci, olărit, tâmplărie, morărit, împletit fibre vegetale), ateliere gastronomice , ateliere interactive artistice, trasee de tip quiz și treasure hunt, iar pentru cei mai mici dintre vizitatori au fost pregătite parcursuri motrice, desenate pe aleile din Muzeu.
Aproape 300 de obiecte, restaurate în 2020
În ceea ce privește Departamentul Conservare Restaurare – Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, au fost efectuate 23 de lucrări – intervenții de restaurare monumente, șase lucrări de reconstrucții monumente, patru lucrări de demontări și transferuri monumente, iar 286 de obiecte au fost restaurate. De altfel, o amplă operațiune de restaurare a început la Muzeul ASTRA în 2020. Este vorba despre restaurarea Bisericii din Vința, un lăcaș de cult din Munții Apuseni. Biserica poartă amprenta lui Simion Silaghi-Sălăjeanu, pictor muralist și pictor de icoane pe lemn. La restaurarea Bisericii din Vința, au participat 21 restauratori, un biolog și un chimist coordonați de conf. univ. dr. Geanina Ionescu, director al Centrului ASTRA pentru Patrimoniu. „Este vorba despre 65 de elemente din lemn pictat (aproximativ 100 m² de pictură pe lemn: boltă, iconostas, peretele despățitor dintre naos și pronaos, tavan pronaos) din interiorul Bisericii din Vința, toate acestea restaurate de către specialiștii Muzeului ASTRA”, au explicat reprezentanții Muzeului ASTRA.