Unul dintre cele mai importante detalii ale ediției din acest an a Festivalului Internațional de Teatru din Sibiu va fi lansarea proiectului Platforma de Arte Vizuale, o inițiativă care reprezintă secțiunea de arte vizuale a festivalului și care-i aliniază astfel structura oricărui mare festival de arte de pe mapamond.
Timp de două săptămâni, începând cu 18 iunie, vor avea loc în Sibiu expoziții de artă vizuală, ateliere și evenimente, ca parte dintr-un întreg, o platformă menită să unească artiștii și spațiile locului și să releve încă o dată necesitatea de a ridica arta vizuală la nivelul celorlaltor arte omagiate atât de mult și atât de des în Sibiu.
Inițiativa Platforma de Arte Vizuale (PAV) și-a găsit locul la intersecția dintre două evenimente de anvergură înternațională: expoziția de artă contemporană documenta15 de la Kassel și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). Inițiativa își propune să aducă împreună atât artiști și asociații care activează local, cât și actanți din restul țării și din Germania, pluralitatea variilor puncte de vedere fiind baza conceptului acestei prime ediții.
Platforma de Arte Vizuale este inițiativa artistului Dan Perjovschi care folosește această sintagmă deja de ceva vreme în legătură cu intervenția lui, ziarul orizontal de pe zidul teatrului Radu Stanca. “Artele vizuale trebuie să ajungă să fie la fel de importante, la fel de promovate, și la fel de sărbătorite ca și restul artelor în Sibiu”, spune Dan Perjovschi mereu. Iar anul acesta are loc un prim pas spre aceasta. Cu prilejul participării artistului la documenta15, una dintre cele mai mari și mai importante expoziții de artă contemporană din lume, ce are loc o dată la cinci ani în Kassel, Germania și care aduce laolaltă toate numele importante ale scenei de artă vizuală din lume, artisului i-a venit ideea de a redirecționa o parte din bugetul său de producție pentru a face o versiune continuată a proiectului său de la Kassel și la Sibiu, și să unească astfel nu numai zidul său, ziarul orizontal din Sibiu cu un geamăn al său din cadrul documenta15, ci și artiști și spații independente de artă din oraș. Lucrează în acest scop cu Iris Ordean, cea care curatoriază acest demers și care reprezintă astfel vocea comună din interiorul organizării Platformei de Artă Vizuală.
Evenimentul documenta15 se evidențiază și modelează în jurul principiilor colectivității, a simplității și subînțelesul acesteia, a construirii resurselor și distribuirii corecte a acestora. Întreg evenimentul are la bază noțiunea de colectiv, de a împărți, de a crea punți comune, de a conecta, a împărtăși, iar artiștii invitați, invită la rândul lor alți artiști cu care să colaboreze, care ajung să invite alți artiști, creând astfel o rețea de oameni, acțiuni și evenimente. Printre lucrările din cadrul documenta15 care au atras privirile iubitorilor de artă la nivel global a fost chiar una dintre intervențiile artistului Dan Perjovschi care a transformat coloanele muzeului Fridericianum într-o lucrare de artă verticală, ce poartă mesaje actuale ale prezentului, arătând astfel că unul dintre cele mai vechi muzee publice din Europa, ce datează din 1779 , poate să devină o voce a timpurilor și a contextelor contemporane.
În Sibiu, organizatorii Festivalului Internațional de Teatru își doreau o secțiune de artă contemporană de ceva vreme colaborând în acest sens deja de ani de zile cu Dan Perjovschi. Anul acesta însă contextul a permis ca inițiativa să ia amploare și să găzduiască un număr mai mare de inițiative, care să și fie finanțate la rândul lor. “Ne-am propus să adunăm câteva spații și câțiva artiști care au nevoie de vizibilitate și au nevoie să se întâmple lucruri în Sibiu. Am început de la o listă cu 4 – 5 spații și am ajuns la mult mai mult”, spune Iris Ordean, curatorul evenimentului din Sibiu. “Avem acțiuni din toate mediile, majoritate sunt pe partea de artă contemporană dar am invitat și câteva asociații care nu au legătură cu arta ci care activează pe partea de drepturile omului, egalitate de gen sau culturi diferite. Sunt reprezentate astfel toate mediile de lucru, de la performance, la video, sculptură, instalație”, mai adaugă ea.
Vor avea loc expoziții la arta.nonstop pe strada Tribunei nr. 13 curatoriate de Georgia Țidorescu, care i-a invitat pe artiștii Flaviu Cacoveanu, Cătălina Nistor și Miruna Radovici; la Filarmonica din Sibiu, unde vor prezenta diferite inițiative Asociația ALEG Sibiu, Centrul Cultural Arab, artiștii Alexandra Coroi, Bogdan Dumitrescu, Lavinia Crețu și Ștefan Radu Crețu; la Muzeul Astra unde va expune artista Adina Mocanu; la dragoste Gallery, galeria lui Dan Raul Pintea; la Grădina Zoologică unde va expune artista Casandra Vidrighin; la Centrul Cultural German, o expoziție a artistei Sorina Tomulețiu; la Promenada Mall unde vor fi prezentate evenimente și momente ale Asociației ALEG Sibiu, și ale artiștilor Ana Dumitrescu, Ioana Sisea, Anamaria Șut, Johannes Vogl și Winaël; la Spațiul Telescopic al Cunoașterii de la Biblioteca Astra, clădirea B, etajul 5, spațiu coordonat de artista Lia Perjovschi; pe exteriorul turnului Bisericii Evanghelice din Piața Huet, unde Adriana Chiruță va proiecta creațiile ei; la Facultatea de Litere a Universității Lucian Blaga unde vor fi prezentate acțiuni ale Asociației Simultan; și în fine, ziarul orizontal realizat de Dan Perjovschi, la a 13-a ediție a sa.
“Foarte multe dintre insituțille din Sibiu care nu au avut neapărat legătură cu astfel de inițiative ni s-au alăturat, cum ar fi Promenada Mall, Filarmonica care activează în cultură dar nu în domeniul artei contemporane, și Muzeul Astra. Am găsit multă deschidere de la instituții și locuri suprinzătoare. Concluzionăm că avem spații în Sibiu, avem artiști, și că nevoie de inițiative pe partea de artă vizuală contemporană este. Sper ca PAV să semnalizeze această nevoie, și să o acopere parțial, de a mai exista o interfață între artiști și instituții. Este necesară încă o interfață care să medieze ambele zone și să aducă împreună artiștii. PAV este o încercare de a face un model de cercetare curatorială, ca să vedem ce funcționează din tot ceea ce ne-am și am propus”, spune curatoarea Iris Ordean.
Dan Perjovschi și-a propus ca Platforma de Artă Vizuală să nu fie doar un eveniment ce are loc o dată pe an, 10 zile, ci să devină un mediu care să se dezvolte, și o oportunitate prin care artiștii să se întâlnească de-a lungul întregului an, să întâlnească publicul, să învețe să se sprijine reciproc, să formeze un coleciv al ideilor și al practicilor, să afle unde să caute resurse și astfel să devină mai vizibili, PAV devenind în viitor acel prilej prin care artiștii ajung împreună și împărtășesc idei, la Sibiu.
Mai multe despre programul PAV, artiști și expoziții pot fi găsite pe pagina de Facebook PAVplatformadeartevizuale