0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, oaspete al Institutului de Cercetări Socio-Umane din Sibiu

Cele mai citite

Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu a fost joi, 13.06.2019, gazda unui eveniment de înaltă ținută științifică în cadrul căruia Acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, Președinte al Academiei Române și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a susținut prelegerea publică intitulată „Trăsături europene ale culturii medievale românești”.
Acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop este Președinte al Academiei Române din primăvara anului trecut, iar opera sa este axată pe cercetarea istoriei medievale a românilor și a Europei Centrale și de Sud-Est (instituțiile medievale românești, formațiuni politice româno-slave din Transilvania, raporturile românilor din Transilvania cu spațiul românesc extracarpatic, influența bizantină asupra românilor, raporturile Transilvaniei cu Europa Centrală și Occidentală, structura etnică și confesională a Transilvaniei).

Întrunirea directorilor institutelor cu profil socio-uman ale Academiei Române

În aceeași zi, 13 iunie 2019, la sediul Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu a avut loc întâlnirea directorilor institutelor din Transilvania și Banat, cu profil socio-uman ale Academiei Române. Au fost prezenți, alături de directorul ICSU Sibiu, prof. univ. dr. Rudolf Gräf,  directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj, prof. dr. Ioan Bolovan, directorul Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu” din Timişoara, prof. univ. dr. Ioan David și directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” din Târgu Mureș, Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.
Au fost dezbătute problemele cu care se confruntă cercetarea pe acest segment al cunoașterii și s-au căutat soluții pentru a facilita desfășurarea unor programe de cercetare și manifestări științifice comune alături de identificare unor parteneriate cu mediul privat.
Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu a fost înfiinţat în anul 1956 cu scopul de a promova istoria şi cultura românilor şi a germanilor din Transilvania şi de a continua şi finaliza cercetările începute în urmă cu un veac. Printre obiectivele fundamentale ale institutului se înscriu studierea istoriei şi a specificului oraşelor din România în context european, aprofundarea cunoaşterii istoriei şi culturii româneşti şi germane din Transilvania, încadrarea specificului transilvănean în istoria şi cultura spaţiului românesc european, contribuţii la studierea particularităţilor naţionale şi zonale ale societăţii actuale. La acestea se adaugă un proiect centenar, și anume Dicționarul graiurilor săsești.
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect