Ultima repezentație a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu cu spectacolul „Povestea prințesei deocheate”, în regia lui Silviu Purcărete, se va juca în această seară, de la ora 19.30, la Les Halles de Schaerbeek, Bruxelles. Evenimentul va avea loc în cadrul Festivalului Internaținal de Artă „EUROPALIA”.
La spectacolul de joi seară au confirmat prezența președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel. Alături de aceștia, alți 60 de oficiali europeni și invitați din zona culturală și de afaceri vor fi prezenți la spectacolul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu din Bruxelles.
„Este o onoare pentru mine și întreaga echipă a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu să îi avem alături de noi, la Bruxelles, la spectacolul „Povestea prințesei deocheate”, regia Silviu Purcărete, pe doamna Ursula von der Leyen – Președinta Comisiei Europene, pe domnul Charles Michel – Președintele Consiliului European și totodată pe toți invitații din mediul diplomatic, cultural și de afaceri care vor veni în această seară să vadă spectacolul nostru. Nu este prima dată pentru noi când oficiali de rang înalt participă la Bruxelles, la spectacolele noastre, dar suntem singurul teatru românesc care avem această onoare. În 2013, Președintele Comisiei Europene la acea vreme, domnul José Manuel Durão Barroso, ne-a fost alături când am jucat în Bruxelles spectacolul „Faust”, regia Silviu Purcărete. Prezența noastră la Bruxelles a fost un succes, spectacolul „Povestea prințesei deocheate” a fost foarte bine primit de public, actorii au fost chemați la aplauze de șase ori în fiecare seară, lucru deloc specific publicului de aici. După Bruxelles, Japonia va fi următoarea destinație de turneu cu acest spectacol unic creat de Silviu Purcărete la Sibiu”, a spus Constantin Chiriac, director general al TNRS.
„Unul dintre cele mai importante evenimente de la Festivalul EUROPALIA va fi, în luna decembrie, «Povestea prințesei deocheate», producție a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. E cel mai important proiect teatral pe care România îl are în EUROPALIA, o confirmare a calității spectacolelor puse în scenă la teatrul din Sibiu“, a completat Mirel Taloș, președinte al Institutului Cultural Român.
Spectacolul „Povestea prințesei deocheate” are la bază un scenariu original, semnat de Silviu Purcărete, care pornește de la piesa kabuki a lui Tsuruya Nanboku al IV-lea. Kabuki este unul dintre cele mai importante stiluri de teatru japonez, caracterizat prin rafinament vizual și o codificare complexă. Inspirat de această tradiție teatrală, Silviu Purcărete își propune să facă un spectacol european, folosind textul, regulile și spațiul kabuki, reinterpretate într-o manieră personală.
Prințesa Sakura este eroina a numeroase piese kabuki și bunraku, dar Namboku este cel dintâi care o aduce în prim-plan. Povestea debutează în momentul în care Seigen, starețul unui templu, se îndrăgostește de tânărul său discipol, Shiragiku. Fiind condamnați la o viață de iubire imposibilă, preotul și ucenicul său hotărăsc să se sinucidă. Tânărul moare, preotul supraviețuiește. Șaptesprezece ani mai târziu, când Prințesa Sakura vine la templu pentru a se călugări, Seigen recunoaște în ea reîncarnarea feminină a lui Shiragiku și se îndrăgostește din nou. „Povestea prințesei deocheate” abundă în istorii de dragoste obsesivă, crime, reîncarnări și răzbunare. Spectacolul preia aceste teme și construiește, cu umor si auto-ironie, un comentariu efervescent al dialogului dintre cultura europeană și cea japoneză.
Prezența TNRS la Bruxelles este posibilă datorită susținerii oferite de Institutul Cultural Român – coordonatorul participării României la ediția 2019 a Festivalului EUROPALIA și a Ministerului Culturii și Identității Naționale.