Primăvara vine cu două premiere la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu. Este vorba despre „Macbeth”, în regia lui Botond Nagy, și „Echilibru fragil”, un spectacol de Mariana Cămărășan. Pentru a oferi publicului un cadou inedit cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, TNRS va prezenta una dintre premiere în 27 martie.
Luna martie aduce noutăți pe scena Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu.
Potrivit reprezentanților instituției, avanpremiera producției „Macbeth”, a Secției Germane și care îi are în distribuție pe actorii Daniel Bucher, Emőke Boldizsár, Benedikt Haefner și Ioana Cosma, va avea loc în 17 martie, de la ora 19, la Sala Mare.
„Misterul vieții nu este o problemă pe care s-o rezolvi, ci o realitate pe care s-o experimentezi. (…) În „Macbeth” vorbim încontinuu de poluri îndepărtate, opuse și de linia subțire ce le separă. Vorbim de adicții. Avem o poveste arhicunoscută, dar care a devenit ca un film porno, public, la îndemâna oricui. Vreau să redescopăr acele intimități prin care ajungem foarte aproape de ceva numit decădere umană și lumină Dumnezeiască. Adevăratele tragedii din viețile noastre nu le putem niciodată identifica și distinge de serile banale cu un pahar de vin roșu sec, altfel probabilitatea de a ne arunca fetusul propriei noastre vieți ar deveni o realitate mult prea apropiată nouă. A salva pe cineva de o greșeală este un dar al paradisului. Oare în ce măsură ne mai putem apropia de acest dar?”, spune regizorul Botond Nagy despre producția pe care o pune în scenă la Naționalul sibian.
Iubire și viață, în „Echilibru fragil”
Cea de-a doua premieră a lunii martie este „Echilibru fragil”. Premiera Secției Române îi are în distribuție pe Serenela Mureșan, Mariana Mihu-Plier, Florin Coșuleț, Mihai Coman, Ioana Cosma, Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Arina Ioana Trif și pe Vlad Robaș. Avanpremiera este programată în 26 martie, iar premiera în 27 martie, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului. Ambele reprezentații vor avea loc la ora 19, la Sala Mare.
„Să montez acum un text despre frică are o actualitate care face procesul acesta să-mi pară indecent. Despre anii aceștia pe care îi trăim, despre pierderile fiecăruia dintre noi – chiar și despre descoperiri – despre frica acestor ani – mi-e greu să cred că a venit deja timpul să vorbim. Nu s-au decantat toate, nu ne mai cunoaștem nevoile reale, actuale, urmăm inerția unui timp deja apus, lumea s-a schimbat. Ce e sigur – e că avem nevoie să ne împărtășim ce trăim, ce înțelegem din ce trăim și mai ales ce nu înțelegem. Ce e sigur – e că nu vor dispărea niciodată rătăcirile și niciodată nevoia de a ne regăsi. În ultimă instanță, nevoia de a ne întâlni. Ce înseamnă azi curajul de a trăi, de a dărui, de a proteja, de a ierta – de a te ierta? Dorința de a fi iubit și a iubi? Taina de a te iubi. Pare indecent să vorbești azi despre frică, e ca și cum ai sta să pui în scenă marele incendiu din “Trei surori”, în timp ce orașul în care ești arde cu adevărat. Și totuși… frica sălășluiește în interior, e un foc înlăuntrul nostru – și nu există loc mai potrivit ca teatrul – pentru a pătrunde în inima noastră, în sufletul nostru – pentru a ne aduce alinare și vindecare nouă – oamenilor, deopotrivă creatori și spectatori. Nu e loc mai potrivit în care să ți se spun: „Știu, e greu”, să ți se spună „Greșești”, dar și „Ai dreptate”. Nu e loc mai potrivit în care să spui: „Nu sunt singur”. Nu montez un text despre frică, ci despre iubire, despre viață, despre a exista si mai ales despre a co-exista. Și nu îl montez singură. Este o poveste despre a fi împreună”, spune Mariana Cămărășan, regizorul spectacolului.
Biletele pentru spectacolele TNRS sunt disponibile online, pe www.tnrs.ro, și la Agenția Teatrală din Sibiu, din strada Nicolae Bălcescu, nr 17. Accesul publicului la reprezentații este permis doar în baza certificatului verde COVID. Prețul unui bilet este 30 lei, respectiv 25 lei cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari.