Programul de Voluntariat Japonia, cu sprjinul EU-Japan Fest Japan Committee, sărbătorește anul acesta 10 ani de la înființare. Parteneriatul a început cu ocazia Sibiu Capitală Culturală Europeană – 2007, iar în decursul edițiilor FITS 2007 – 2016, programul a atras peste 130 de voluntari niponi.
Petruța Popescu, coordonatorul Programului de Voluntariat Internațional s-a deplasat în Japonia cu ajutorul EBS România // NTT Data România în vederea selecției voluntarilor japonezi care vor veni la Sibiu în această vară. Interviurile voluntarilor japonezi au avut loc la Tokyo – la sediul EU-Japan Fest Japan Committee, Takayama – la Primaria Takayama și Osaka – unde Nextage au pus la dispoziție biroul propriu, cu sprijinul unei candidate din 2014, Emi Misaka. Astfel, pentru FITS 2016 au fost selectați 11 voluntari japonezi, toate întâlnirile desfășurându-se în prezența lui Mayumi Taniguchi, omoloaga niponă a Petruței Popescu.
„Succesul programului este confirmat de creșterea numărului de candidați, de la an la an. Dacă în 2014 s-au prezentat la interviuri 19 candidați, în 2015 au fost 23 de candidați, iar în acest an am ajuns la 31, cu vârste cuprinse între 19 și 66 de ani”, a declarat Petruța Popescu.
EU-Japan Fest Japan Committee a fost un partener de nădejde în toată această perioadă, punând la dispoziție biletele de avion pentru 10 voluntari niponi. Pentru cel de-al unsprezecelea voluntar nipon, din Takayama, jumătate din costurile de transport vor fi suportate de către Primăria orașului Takayama, oraș înfrățit cu Sibiul din 2012.
„EU-Japan Fest Japan Comittee este un partener excepțional, cu ajutorul căruia am reușit să dezvoltăm un program atât de impresionant, demarat cu ocazia Sibiu Capitală Culturală Europeană – 2007. Împreună, am reușit să influențăm destinul a peste 130 de voluntari japonezi. Această experiență i-a făcut pe mulți dintre ei să se regăsească, să învețe lucruri despre ei înșiși, să își dea seama ce își doresc, ce visează pentru viitorul lor, uneori și-au decis meseria, s-au concentrat mai mult să învețe alte limbi străine, unii și-au deschis apetitul pentru alte culturi și civilizații. Cu toții sunt adevărați Ambasadori ai Japoniei și ai FITS”, a menționat Petruța Popescu.
Mayumi Taniguchi, cordonator al Programului de Voluntariat Japonia din 2014, a fost alături de Petruța Popescu pe tot parcursul întâlnirilor și interviurilor desfășurate în martie, în orașele Tokyo, Takayama și Osaka.
Mayumi a participat prima dată ca voluntar în cadrul FITS 2010 și de atunci oferă support pentru voluntarii internaționali, dar și pentru companiile nipone invitate la FITS. În 2015 a fost răsplătită cu Premiul Special al Galei Supervoluntarilor, ediția a X-a. În plus, Mayumi a reușit să realizeze un proiect de suflet, STEP (Sibiu-Takayama Exchange Project), conform căruia 5 voluntari români au fost implicați în organizarea Takayama Autumn Festival, cu sprjinul FITS, Primăriei Sibiu/ Asociației Liceului „Gheorghe Lazăr”, Ambasadei României la Tokyo și Primăriei Takayama.
Povestea voluntariatului internațional a început în 2005, creându-se o comunitate de peste 200 de voluntari din țări precum: Bulgaria, Canada, Coreea de Sud, Iran, Japonia, Franța, Georgia, Germania, Rusia, Singapore și Turcia.