Proiect interesant în municipiul Mediaș, care va găzdui între 13 și 16 mai, proiectul „Viitorul memoriei. Înţelegând trecutul pentru un viitor mai bun”. Scopul principal al proiectului se referă la reactivarea memoriei Holocaustului în România, Cehia și Slovacia prin artă și media şi va cuprinde o serie de evenimente organizate la Sighetu Marmației, Mediaș, Bratislava, Praga, Brno şi București.
Aceste proiecte încurajează toleranța, înțelegerea reciprocă, dialogul intercultural și reconcilierea, cu scopul de a cunoaște trecutul și de a construi viitorul, în special în vederea sensibilizării generației mai tinere. Singurul proiect românesc selectat a fost depus de Asociația UMA ED ROMÂNIA din București și este intitulat „The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow”.
În municipiul de pe Târnava Mare vor avea loc mai multe ateliere educaţionale la Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth”, Şcoala Naţională de Gaz şi Liceul Teoretic „Axente Sever”, iar la Sinagoga din oraş va avea loc avanpremiera naţională a filmului documentar „Gesturi de rezistență”, realizat de Olga Ştefan.
Premiera mondială a filmului documentar va avea loc pe data de 24 mai 2019 la Bratislava, în cadrul Freedom Festival. În 2018 s-au împlinit 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, ce a avut ca urmare desăvârșirea procesului de formare a statelor naționale.
Pentru a celebra primul veac de Europa modernă, Uniunea Europeană a sprijinit, prin programul ”Europa pentru cetățeni” – Componenta 1 Memorie istorică europeană – 2018, o serie de proiecte despre rezistența împotriva regimurilor totalitare.