2.9 C
Sibiu
sâmbătă, noiembrie 30, 2024

Protectia Copilului: Nu exista urme de abuz asupra minorelor ce joaca in Faust

Cele mai citite

Reprezentanții DGASPC Sibiu au anunțat, marți, că au finalizat cercetarea în legătură cu suspiciunea de abuz asupra minorelor care joacă în piesa „Faust” a Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu si „nu s-au identificat indici specifici abuzului, neglijării și exploatării”, ba mai mult acestea „și-au dezvoltat abilitățile”.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, de reprezentanții DGASPC Sibiu, urmare a sesizarii psihologului Mihai Copaceanu cu privire la situatia minorelor distribuite în spectacolul „Faust” s-au purtat discuții cu reprezentanții Teatrului Național ,,Radu Stanca” din Sibiu și cu membrii Echipei Intersectoriale Locale Sibiu, întâlnire la care au participat reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, Inspectoratului Școlar al Județului Sibiu, Direcției de Sănătate Publică Sibiu, minorele în cauză, precum și părinții acestora.
„Mentionam că părinții minorelor au declarat că aveau cunoștință de conținutul piesei de teatru înainte ca minorele să fie selectate și distribuite în spectacol. Minorele apar doar în prima parte a spectacolului în care nu au loc scene de natură sexuală. Reprezentația minorelor durează aproximativ 25-30 de minute, minorele nu iau parte la restul piesei, în această perioadă ele fiind supravegheate de un coordonator din cadrul T.N.R.S. Sibiu. Părinții nu au observat modificări comportamentale sau în traseul școlar al minorelor. Acestea și-au dezvoltat abilitățile de comunicare, organizare, socializare, s-au simțit în siguranță atât pe scenă, cât și în colectivul de la T.N.R.S. Sibiu. Atât minorele, cât și părinții acestora consideră că acestea nu au fost supuse vreunei forme de abuz”, se arată în comunicat.
De asemenea, DGASPC Sibiu precizează că s-a luat legătura cu clinica privată care a asigurat consilierea psihologică a fetelor, iar specialiștii au precizat că ,,la momentul examinării nu au fost ridicate suspiciuni cu privire la astfel de abuzuri, minorele fiind echilibrate emoțional cu o dezvoltare normală intelectuală și psiho-emoțională”.
În schimb, părinții și fetele s-au plâns că mediatizarea situației și plângerea făcută de psihologul respectiv i-a afectat.
„Unii dintre părinți, cât și o minoră, au precizat faptul că mediatizarea situației create i-a afectat din punct de vedere emoțional. În acest sens, minora a precizat faptul că a afectat-o mediatizarea situației create, fiind întrebată de acest lucru de către colegii și profesorii de la școală. De asemenea, unul dintre părinți a declarat că scandalul i s-a părut nefondat, că a creat o stare de traumă în familia acestuia, afectându-i pe toți membrii familiei în plan emoțional”, se mai arată în comunicat.
Specialiștii DGASPC Sibiu precizează că „în vederea protejării drepturilor minorilor, respectiv în vederea protejării imaginii publice a acestora și a vieții intime, private și familiale, este necesar ca astfel de situații, anterior mediatizării lor, să fie semnalate instituțiilor abilitate pentru a se lua măsurile necesare”.
„În concluzie, precizăm faptul că, la momentul discuției cu minorele și conform observației și interviului, nu s-au identificat indici specifici abuzului, neglijării și exploatării”, se mai arată în comunicat.
Reprezentanții DGASPC Sibiu au recomandat totuși reprezentanților teatrului să folosească persoane adulte în spectacol „pentru a evita probabilitatea apariției unor riscuri asupra dezvoltării psiho-emoționale a minorelor”.
La sfârșitul lunii mai, psihologul Mihai Copaceanu a acuzat Teatrul „Radu Stanca” din oraş că foloseşte minore de opt ani în spectacolul „Faust” nerecomandat tinerilor sub 16 ani. Directorul instituţiei, Constantin Chiriac, declara atunci că este „o vânătoare de vrăjitoare”, fetiţele având „o experienţă fabuloasă” jucând în piesa lui Silviu Purcărete.
Psihologul sibian Mihai Copăceanu şi-a exprimat, într-un material intitulat „Arta nu justifică abuzul”, îngrijorarea faţă de faptul că în spectacolul „Faust” din repertoriul Teatrului Naţional „Radu Stanca” joacă fetiţe de opt ani, în condiţiile în care piesa nu este recomandată tinerilor sub 16 ani.
„Ca psiholog, sunt îngrijorat de efectele posibile asupra psihicului unei copile, efecte cauzate de implicarea într-o piesă de teatru cu scene cu caracter violent şi sexual, precum simularea violului. Cum este acceptabil ca, fie şi într-o piesă de teatru, să accepti, ca regizor, ca părinte, să simulezi un viol asupra unui minor? Care este capacitatea lor de a înţelege, distinge, analiza, interpreta gesturile adulţilor şi trăirile de pe scenă?”, scria acesta în articol.
Copăceanu a mai vorbit despre efectele pe termen lung asupra psihicului celor şapte fetiţe care interpretează rolul colectiv Margareta din piesa lui Silviu Purcărete, în condiţiile în care „Faust are gesturi erotice faţă de fetiţa minoră, o abuzează sexual, spectatorii văzând cum mâinile îi sunt pline de sânge”.
Directorul Teatrului „Radu Satanca”, Constantin Chiriac, a combătut, într-o conferinţă de presă, toate acuzaţiile care s-au adus instituţiei şi spectacolului.
„Comunitatea trebuie să înţeleagă atitudinea pe care noi o avem. Din păcate, se proferează minciuni şi este o vânătoare de vrăjitoare în secolul 21. «Faust» a fost conceput ca un mare spectacol creştin. Dragii mei, în textul lui Goethe este vorba despre confruntarea dintre bine şi rău, temă esenţială a dramaturgiei mondiale. Există un rol foarte important, Margareta, care este simbolul curăţeniei, al purităţii. Domnul Purcărete, în viziunea şi înţelepciunea lui, a considerat că este profund important pentru omenire şi pentru noi ca binele, curăţenia să fie puternice, să nu poată fi învinse de Diavol. De aceea, a pus şapte Margarete, nu una. Să poată să reziste tentaţiei”, a spus Constantin Chiriac.
Acesta a explicat că au existat până acum patru generaţii de fetiţe care au intrerpretat personajul colectiv Margareta, iar participarea în acest spectacol este pentru ele „o experienţă fabuloasă”.
„Trebuie să înţelegeţi că fetele nu sunt luate de pe stradă, a fost un casting serios, părinţii şi-au dat acordul, au primit consiliere din partea unei clinici specializate. Ele tot timpul au o cabină. Niciodată nu s-a întâmplat ca ele să participe, ca spectatoare, la tot spectacolul”, a mai spus Chiriac.
Directorul teatrului a precizat că fetiţele nu stau niciodată mai mult de ora 22.00 la teatru, de aceea, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru vor fi folosite în spectacol actriţe mature, întrucât piesa este programată să înceapă la ora 22.00.
Chiriac a mai spus că în foarte multe spectacole se folosesc copii.
„Sunt lucruri serioase, bine aşezate. Nu facem lucrurile pe genunchi. Nu suntem la prima experienţă. Avem patru generaţii de Margarete. Am lucrat cu copii în mai multe spectacole. Am umblat pe toate meridianele lumii. Copiii sunt însoţiţi. Noi ştim să ne facem treaba bine”, a afirmat directorul teatrului, care a adăugat că „Faust” a fost văzut la Bruxelles de către preşedintele Comisiei Europene şi comisarul pentru drepturile omului.
Piesa „Faust” în regia lui Silviu Purcărete face parte din repertoriul Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu din anul 2007 şi a primit numeroase premii, printre care premiul pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol principal şi premiul pentru cea mai bună scenografie la Gala Premiilor UNITER 2008 şi premiul de Excelenţă la Gala Premiilor UNITER 2010.

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Pericol extrem de Valea Oltului. Cad stânci de pe versanți, un TIR a fost lovit

UPDATE: "În urma fenomenelor meteorologice din această perioadă mai pot avea loc alunecări de pietre, arbori sau grohotiș în...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect