2.4 C
Sibiu
duminică, aprilie 6, 2025

Radu Nechifor pune Cisnădia pe harta culturală

Cele mai citite

Moment de bilanț pentru Casa de Cultură a orașului Cisnădie. A trecut mai bine de un an de zile de când naistul Radu Nechifor este director al acestei instituții. Un director tânăr, cu ambiții și cu o dorință acerbă de a pune orașul Cisnădie pe harta culturală a județului și poate chiar a țării. Nu a avut și nu are o misiune ușoară, pentru că Cisnădia este un oraș mic, în care oamenii nu au fost obișnuiți să participe la evenimente culturale, dar au dorință. Acesta este motivul pentru care, în ultimul an, încetul cu încetul, Casa de Cultură a prins formă, culoare și, cel mai important, glas artistic. Au avut loc aici zeci de evenimente culturale, de la teatru la concerte și stand up comedy, s-a creat un studio de înregistrări, s-a deschis prima bibliotecă din oraș, s-au făcut activități pentru copii, au loc frecvent cercuri literare sau cursuri de dans. Activitatea lui Radu la această instituție este la început. La fel și proiectele sale. Este convins că alături de locuitorii orașului în care a copilărit și de toți cei care vor găsi în Casa de Cultură un partener va reuși să ofere orașului o viață plină de emoție și frumos. Marele vis? Un ansamblu propriu.

Pentru Radu Nechifor participartea la obținerea postului de director al Casei de Cultură a fost o provocare. Era conștient că dacă obține postul va avea mult mai puțin timp liber, vor fi mai multe responsabilități, însă și-a asumat toate acestea.
„Nu am luat dedizia de a opta pentru postul de director doar ca să am o funcție, ci am luat-o ca să fac ceva din postura acestei funcții în orașul în care am copilărit. Îmi doresc să dezvoltăm latura culturală a acestui mic oraș, având în vedere că, în ultimii ani, nu a existat nimic, niciun centru de activități culturale”, spune Radu Nechifor.
Au fost obstacole, dar nu de netrecut. Unul dintre ele și poate cel mai important a fost faptul că, în Cisnădie oamenii nu erau obișnuiți să meargă la evenimente. Chiar dacă exista un grup de locuitori ai orașului care mergea frecvent la Sibiu, pentru a-și lua doza de cultură, nu erau obișnuiți ca la Casa de Cultură din oraș să se întâmple ceva. În ultimul an, însă, lucrurile s-au schimbat.
Primele măsuri luate de Radu au fost crearea unor medii prin care să fie promovate activitățile instituției pe care o conduce. Altfel de unde să fi aflat oamenii? A fost făcută o pagină de facebook, s-a construit un brand și o siglă. Evenimentele au început să fie postate și distribuite pe pagina de facebook, dar oricât de interesant ar părea asta, locuitorii Cisnădiei nu se dau în vânt după facebook sau follow. Atunci au fost făcute afișe. Dacă la început acestea erau puse acolo unde oamenii aveau bunăvoință (în geamurile magazinelor sau la spălătorii de mașini) acum sunt opt locuri speciale de afișaj în Cisnădie și două în cartierul Cireșica, iar oamenii au început să vadă.
„Dacă la început, piesele de teatru aveau undeva la 50 de spectatori, acum, de fiecare dată, sunt aproape 200 de oameni care vin să le vadă. Încetul cu încetul învață că aici se întâmplă lucruri și mă bucură că deja există un public foarte fidel. Avem cel puțin 100 de oameni care vin regulat și la multe dintre evenimentele de aici” mai spune Radu.

Singura bibliotecă din Cisnădie se află la Casa de Cultură

Strategia de a culturaliza orașul a noului director fost una de succes. Nu a fost greu de pus în practică, având alături o echipă dedicată, dar și înțelegere și susținere de la autorități, mai mult decât s-ar fi așteptat. Paleta de evenimente care au avut loc în acest an a fost una diversificată. Au fost piese de teatru, spectacole de stand up comedy, concerte cu formații cunoscute sau mai puțin cunoscute, activități pentru copii, cursuri de dans, cercuri literare, dar și posbilitatea de a-ți petrece timp creativ într-un studio de înregistrări făcut de mâna lor. Una dintre marile realizări o reprezintă deschiderea unei biblioteci în orașul Cisnădie. Acest fapt a fost posibil în colaborare cu Biblioteca Județeană Astra, care și-a deschis o filială în cadrul Casei de Cultură.
„Cu biblioteca chiar am făcut o treabă excelentă, spun eu. În Cisnădie a existat la un moment dat o bibliotecă veche, dar toate cărțile se află într-un depozit și, pentru că au stat mulți ani acolo, nu sunt într-o stare foarte bună, fiind deteriorate. Și studioul de înregistrări a fost un pas interesant pe care l-am făcut. Am început deja să lucrăm cu diferite trupe și soliști din județ și sper să vină cât mai mulți. Este un spațiu creat de noi, care arată foarte bine, iar angajații sunt profesioniști. Deja se întâmplă lucruri frumoase în acest studio și suntem abia la început. Am amenajat și o sală de repetiții tot pentru trupe care vor să își desfășoare activitatea aici. Și nu vă mai spun de planurile de viitor. Nu sunt puține și sunt mari”, este de părere Radu.

Viitorul sună bine

Ceea ce-l motivează pe Radu Nechifor în misiunea de a le oferi locuitorilor din Cisnădie o Casă de Cultură care să-și merite pe deplin numele este ideea de a crea ceva de la zero. Așa a luat naștere marele vis, la care deja se lucrează. Este vorba despre un ansamblu al Casei de Cultură din Cisnădie.
„Ar fi incredibil să reușim să facem ceva de la zero. Treaba stă așa: evenimentele pe care le aducem aici sunt făcute de alți oameni prin două variante. Ori acei oameni organizează evenimentul și închiriază sala, ori noi organizăm evenimentul și căutăm oameni, după care fixăm un preț și punem bilet. Ar fi cu adevărat o realizare pentru noi să ne facem un ansamblu. Un grup artistic care să reprezinte Casa de Cultură, dar mai ales orașul Cisnădie”, povestește tânărul director.
Acum urmează o lună plină de evenimente. Va fi un spectacol de balet, unul de stand up comedy, un concert de colinde, iar pe 23 decembrie va fi un alt concert de colinde, de data aceasta umanitar. Se vor strânge fonduri pentru o fetiță din Cisnădie care săptămâna aceasta va suferi o operație în Austria, ce costă 25.000 de euro. De asemenea, un grup de oameni din oraș, iubitori de teatru, au pus în scenă o piesă, pe care o vor juca în luna decembrie pe scena Casei de Cultură.
„Despre ce se întâmplă aici primesc feedback-uri pozitive, dar și sugestii de la oameni. Asta mă bucură cel mai mult. Înseamnă că ne atingem scopul, iar comunitatea este din ce în ce mai implicată. Aș vrea să invit cât mai mulți oameni, în primul rând să se intereseze de acțiunile de aici, apoi, dacă își doresc, să vină și să vadă. Totul arată bine, avem oameni instruiți și dedicați și cu siguranță o să le placă. Evenimentele propuse de noi se adresează atât locuitorilor din Cisnădie, cât și celor din vecinătate. Nu avem o poziționare la fel de avantajoasă ca cea a Sibiului, dar există mijloacele de transport care se pot folosi ușor și nici cu mașina nu se ajunge greu. Și adevărul este că la noi sunt activități mai mereu”, încheie Radu Nechifor.
Cea mai ușoară modalitate de a vedea în timp real toate informațiile despre evenimentele de la Cisnădie este urmărirea paginii de facebook „Casa de Cultură Cisnădie”. Acolo sunt anunțate din timp evenimentele ce urmează a avea loc și sunt povestite cele care au avut loc. Nu trebuie ratate nici panourile cu afișaje, cine știe, poate un eveniment o să pice cu tronc.
Radu Nechifor s-a născut pe 6 noiembrie 1984 la Mediaș. A urmat Școala gimnazială, până în clasa a V-a, la Cisnădie, iar din clasa a VI-a merge la Liceul de Artă din Sibiu. Termină Conservatorul în București, iar în 2008 se întoarce în Sibiu. Din 2012 organizează Gala Caritabilă AUAN „Credem în tine”, gală ce anul acesta a ajuns la cea de-a VII-a ediție. În 2013 crează spectacolul „Simply The Best -Povestea Naiului”. Director la Casa de Cultură din Cisnădie este din iulie 2017.
Publicitate
Ultimele știri

Pr. Constantin Necula: „Și care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă” (Marcu 10.44)

Duminica Sfintei Maria Egipteanca. Textele din Evanghelii (Marcu 10. 32-45 și Luca 7.36-50) marchează locul acestei zile-sărbătoare în contextul...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect