Dramaturgul, poetul, regizorul și actorul Radu Stanca va fi omagiat la instituția teatrală ce îi poartă numele în Sibiu. Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu organizează, în acest sfârșit de săptămână, o serie de recitaluri online dedicate acestuia, la împlinirea a 102 ani de la naștere.
Recitalurile vor începe sâmbătă, la ora 11, când publicul îl va putea urmări pe Constantin Chiriac, directorul general al TNRS și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, prezentând un moment artistic din opera poetului Radu Stanca, printre care „Sunt cel mai frumos din orașul acesta”, „Ce să-ți aduc iubito de pe mare” și „Căzuse noaptea în cetate”.
Activitățile vor continua și duminică, de la aceeași oră, când este programat un spectacol online, cuprinzând aproape 40 de recitaluri ale actorilor Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu.
Evenimentele vor fi distribuite pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube ale TNRS.
Despre Radu Stanca
Radu Stanca s-a născut în 5 martie 1920 și s-a stins din viață în 26 decembrie 1962. A fost un apreciat dramaturg, poet, eseist, regizor și actor și a urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie a Universității „Regele Ferdinand” din Cluj, licențiat cu o disertație despre „Problema cititului”. Din 1943, a fost asistent la Catedra de Filosofie a culturii a lui Lucian Blaga; a făcut parte din Cercul literar de la Sibiu, a fost redactor responsabil al revistei „Curțile dorului”, a fost distins cu premiul „Sburătorul” pentru piesa de teatru „Dona Juana” și a colaborat la numeroase publicații ale vremii, între care „Contemporanul” și „Viața românească”.
În 13 februarie 1949, la Sibiu a avut loc premiera piesei „Căsuța din câmpie” de Samuil Marșak, prima piesă montată de Radu Stanca.
A fost regizor al Teatrului de Stat din Sibiu până în anul 1961, când a fost numit prim-regizor al Teatrului Național din Cluj.
„De-a lungul activității sale la Sibiu, Radu Stanca s-a remarcat drept un regizor de marcă, punând în scenă numeroase producții apreciate de public, reușind să dezvolte și să pună în valoare un colectiv teatral bine închegat, afirmându-se ca un deschizător de drumuri pentru evoluția excepțională în timp a teatrului sibian care astăzi îi poartă numele”, spun reprezentanții TNRS.